„În vremea aceea a intrat Iisus, într-o sâmbătă, în casa unuia dintre mai-marii fariseilor, ca să mănânce pâine. Și a zis celui care-L chemase: Când faci prânz sau cină, nu chema pe prietenii tăi, nici p
Festival Internațional de Muzică Bizantină la Braşov
Centrul de Copii și Tineret „Sfântul Sebastian” din Braşov şi Arhiepiscopia Sibiului organizează, în perioada 11-15 noiembrie, prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică Bizantină "Anton Pann”. În cadrul festivalului vor avea loc mai multe concerte, un Masterclass şi alte manifestări. Festivalul va aduce în prim-plan protopsalţi şi coruri de muzică bizantină, dar şi posibilitatea de a participa la o serie de cursuri de perfecţionare în muzica bizantină.
Conform comunicatului de presă emis de organizatori, festivalul îşi propune să ofere tinerilor şi tuturor celor interesaţi de valorile tradiţionale bizantine posibilitatea să cunoască prin intermediul unor proiecte deja existente în oraş mai multe lucruri despre muzica autentică bizantină. Festivalul va aduce în prim-plan protopsalţi şi coruri de muzică bizantină, dar şi posibilitatea de a participa la o serie de cursuri de perfecţionare în muzica bizantină, iniţiate de profesorul protopsalt Laurenţiu Truţă din Alba Iulia.
„Festivalul Internaţional de Muzică Bizantină „Anton Pann” va aduce la Brașov mai multe personalități internaționale din Grecia și România, va aduce în atenţia publicului deschis precum şi a tuturor celor ce iubesc tradiţia bizantină, valoarea cultural autentică românească a acesteia, în cadrul Masterclass-ului de Cânt Bizantin precum şi a concertelor propuse”, continuă comunicatul de presă.
Concert şi Masterclass de Cânt Bizantin
Programul festivalului de la Braşov cuprinde o serie de manifestări culturale şi artistice. Astfel, miercuri, 11 noiembrie, de la orele 10.00 va avea loc la Biserica „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului un Te Deum, urmat de vizitarea Muzeului „Prima Școală Românească”, unde va fi admirată expoziția de manuscrise bizantine. În aceeaşi zi, de la orele 18.00, va avea loc un concert vocal instrumental de muzică bizantină, în limba greacă, susținut de trupa „Kath’imas” din Grecia, condusă de prof. protopsalt Dimitrios Galanis. Concertul va avea loc la Centrul Cultural Reduta Brașov, şi intrarea este liberă.
În perioada 12-14 noiembrie, în fiecare zi de la 9.00 la 18.00, va avea loc Masterclass-ul de Cânt Bizantin, cu tema „Parasemantica - Sistemul grafic de scriere al bizantinilor”.
Programul este împărțit în patru sesiuni pe zi, teorie şi practică, iar partea practică este coordonată de prof. protopsalt Dimitrios Galanis din Grecia și de prof. protopsalt Adrian Sîrbu din Iași. Printre profesorii participanți se numără și prof. univ. dr. Elena Chircev, muzicologul Costin Moisil, diac. dr. Cornel Coman şi alţii. Participarea este gratuită, iar înscrierile se fac pe adresa de e-mail centrul.sebastian@gmail.com sau la numărul de telefon 0725 434 275.
Masterclass-ul va avea loc la Facultatea de Muzică din Brașov, sala Z 1-5, de pe strada Mitropolit Andrei Șaguna 2, Brașov 500123, Corpul Z.
Liturghie arhierească
Sâmbătă, 14 noiembrie, în cadrul festivalului va avea loc un concert muzică bizantină susținut de grupul psaltic „Byzantion” din Iași și de prof. protopsalt Dimitrios Galanis din Grecia.
Concertul va loc de la orele 18.00, la Biserica „Sfântul Nicolae”. Duminică, 15 noiembrie, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească la Biserica „Sfântul Nicolae”, iar răspunsurile liturgice vor fi date de grupul psaltic „Byzantion” și prof. protopsalt Dimitrios Galanis, în limba română și greacă.
Festivalul Internaţional de Muzică Bizantină susține candidatura Municipiului Brașov la titlul de Brașov Capitală Culturală Europeană și este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, Agenția Metropolitană Brașov, Centrul Cultural „Reduta”, Universitatea „Transilvania” – Facultatea de Muzică, Muzeul „Prima Școală Românească”, Biserica „Sfântul Nicolae” şi alţi colaboratori.