„În vremea aceea a intrat Iisus, într-o sâmbătă, în casa unuia dintre mai-marii fariseilor, ca să mănânce pâine. Și a zis celui care-L chemase: Când faci prânz sau cină, nu chema pe prietenii tăi, nici p
Festivalul Internaţional de Muzică Bizantină „Anton Pann”, la Braşov
Asociaţia „Centrul de Copii şi Tineret «Sfântul Sebastian»” şi Arhiepiscopia Sibiului au organizat, la Braşov, Festivalul Internaţional de Muzică Bizantină „Anton Pann”, un eveniment cultural şi duhovnicesc de amploare, la care au participat sute de iubitori ai muzicii bizantine. Miezul manifestărilor din cadrul festivalului de la Braşov au fost cele două concerte de muzică bizantină, unul vocal instrumental în limba greacă, susținut de grupul „Kath’imas” din Grecia, condus de prof. protopsalt Dimitrios Galanis, și un concert vocal susținut de grupul academic „Byzantion” din Iași, dirijat de prof. Adrian Sîrbu.
„Pe lângă cele două concerte, în cadrul festivalului s-a organizat și un curs de masterclass de cânt bizantin, unde cei mai inițiați profesori au împărtășit din experiența lor celor peste 40 de cursanți. Tema masterclass-ului a fost «Parasemantica - sistemul grafic de scriere al bizantinilor», iar dintre profesorii participanți îi amintim pe prof. protopsalt Dimitrios Galanis din Grecia, prof. univ. dr. Elena Chircev, prof. protopsalt Adrian Sîrbu, muzicolog Costin Moisil, diac. dr. Cornel Coman și mulţi alţii”, ne-a spus preşedintele Asociaţiei „Centrul de Copii şi Tineret «Sfântul Sebastian»” şi inspector de misiune în Arhiepiscopia Sibiului, Flavius Sava.
Manifestarea s-a încheiat cu Sfânta Liturghie, oficiată la Biserica „Sfântul Nicolae” din Braşov, iar cu acest prilej răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Bizantion” și de profesorul protopsalt Dimitrios Galanis, în limba română și în greacă.
„Acest eveniment a avut ca scop dezvoltarea studiului muzicii bizantine, prin intermediul proiectelor deja existente în Brașov, într-o formă organizată, cu o finalitate observabilă şi recunoscută public. Festivalul Internaţional de Muzică Bizantină «Anton Pann» din Brașov reprezintă un eveniment cultural de anvergură, care poate fundamenta pe o temelie solidă în Transilvania interesul, implicarea iubitorilor de tradiţie şi artă bizantină. Având sprijinul celor mai iniţiate personalităţi în acest domeniu, putem realiza o lucrare de calitate, putem contribui la creşterea nivelului de cultură muzicală în comunitatea noastră”, a mai spus Flaviu Sava. Evenimentul susține candidatura municipiului Brașov la titlul de „Capitală Culturală Europeană – 2021”.