„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Festivaluri și concerte de colinde
În preajma Crăciunului au loc concerte și festivaluri de colinde susținute atât de artiști consacrați, cât și de credincioși care doresc să anunțe, în biserici sau în comunitățile de credincioși, vestea Nașterii Domnului Iisus Hristos.
Comunitatea de la Nou Român, județul Sibiu, l-a primit, duminică, 9 decembrie, pe noul paroh, Petru Laurenţiu Voicu, apoi, cu toții au participat la Festivalul Național al Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă, organizat în fiecare an la Nou Român de către Complexul Național Muzeal „ASTRA” din Sibiu. Au participat Grupul de muzică tradiţională „Junii” din Sibiu, Corul bisericesc din Arpaşu de Sus, Ceata de băieţi din Arpaşu de Sus, Comitetul de femei din Arpaşu, Ceata de fete din Nou Român, Ceata de băieţi din Nou Român, Grupul de Irozi din Nou Român. După ce au colindat în biserică, grupurile de colindători au pornit prin sat, spre Centrul Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea-Bologa”, unitate a Muzeului „ASTRA” din Sibiu, unde au fost primiţi de Mirela Iancu, director marketing cultural, şi de către ceilalţi reprezentanţi ai muzeului. Grupurile de colindători a prezentat o suită variată de colinde tradiţionale româneşti. Ziua s-a încheiat cu o agapă frăţească oferită de Parohia Ortodoxă Nou Român şi de autorităţile locale, conform pr. Liviu – Florin Ivănuşcă.
Colinde la Huedin
La sediul Protopopiatului Ortodox Huedin a avut loc pe 11 decembrie, un recital extraordinar de colinde, susținut de artiștii lirici Sergiu Chirilă, Florin Sâmpelean și Marius Sâmpelean. În cadrul evenimentului a avut loc și lansarea CD-ului de colinde „Sus la poarta cerului”. La final, protopopul Dan Lupuțan le-a oferit soliștilor Diploma Omagială „Protopop Martir Aurel Munteanu”, pentru activitatea culturală desfășurată pe marile scene ale lumii. Florin Sâmpelean este absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima, secția canto și artă scenică. Artist liric și angajat al Operei Naționale din Cluj-Napoca. Totodată este și paroh în Parohia Ortodoxă Mănășturul Românesc, din Protopopiatul Huedin. Marius Sâmpelean a absolvit două Conservatoare de Muzică din Germania, cel din Mainz și cel din Dusseldorf, având titlu academic în belcanto. Sergiu Chirilă este profesor de canto, a absolvit Conservatorul la Oradea, a câștigat numeroase premii la concursuri de specialitate, iar în paralel a compus muzică pentru artiști consacrați, conform pr. Muntean Dan Mihai.
Festival la Ghimbav
La Biserica „Sfinți Apostoli Petru și Pavel” din orașul Ghimbav, județul Brașov, a avut loc, în zilele de 9 și 10 decembrie, a X-a ediție a Festivalului de colinde „O, ce veste minunata”, ediție aniversară. În deschiderea evenimentului, parohul Călin Comșa, organizatorul acestui festival a amintit că în acești zece ani au participat numeroase grupuri, coruri, ansambluri, interpreți, coruri de biserică, precum Cvintetul „Anatoly”, Corul de cameră „Astra”, Corul „Concentus” al Centrului Cultural „Reduta” din Brașov, Corul „Unison” din Brașov, Corul bisericilor ortodoxe din Cristian, Codlea și Bran, Ansamblul „Dorulețul” din Ghimbav, Corul „Laudate Dominum” al bisericii din Ghimbav, Grupul coral „Plai Întorsurean” din Întorsura –Buzăului și Grupul „Siteanca” din Sita Buzăului, preotul Ionuț Marin etc.
Duminică, 9 decembrie, Corul de copii „Unison” din Brașov, condus de dirijorul George Dumitrașcu, a venit cu două grupe ale corului: „Seniorii” și „Stars”. Acest cor este un ambasador al orașului Brașov, fiind recunoscut în țară și peste hotare. Corul are 200 de membri, fiind repartizați în funcție de vârstă pe patru diviziuni. La Ghimbav au mai fost prezenți și în anii trecuți, în cadrul festivalului.
Luni, 10 decembrie, Corala „Armonia” din Constanța a susținut un concert, prezentând un program variat de colinde vechi și noi, alături de cântece patriotice. Sub conducerea arhid. lect. univ. dr. Ion-Iulian Dumitru, corala este cunoscută în toată lumea. Tot în această perioadă, prin grija parohului Călin Comșa, a fost sfințit și un monument dedicat eroilor neamului și făuritorilor Marii Uniri de la Alba-Iulia. Monumentul este sculptat din bloc masiv din piatră naturală, adus din Soroca (Republica Moldova) are șase metri înălțime și 20 de tone.
Colindători clujeni în Franța
Familia părintelui Ciprian Taloş, preot slujitor la Parohia „Naşterea Domnului” Cluj Napoca a efectuat un turneu de „Colinde şi cântece de acasă” în Franţa, pe Coasta de Azur, în perioada 6-10 decembrie, la invitația lui Radu Totelecan, protopop de Sud-Estul Franței şi paroh la Parohia Ortodoxă Nisa. Credincioşii români, dar şi invitaţii francezi s-au bucurat de atmosfera colindelor şi a cântecelor româneşti aduse de colindătorii clujeni.
„Duetul fiică – mama, Maria și Petronela, a impresionat auditoriul prin acuratețea interpretării şi originalitatea repertoriului abordat, iar glasul Sarei, fiica cea mică, de numai 6 ani, a adus amintirea colindelor copilăriei. Turneul colindătorilor clujeni a inclus două concerte la Nisa (biserica Vallon du Fleur), unul la Monte Carlo (Chapell de la Visitation) şi altul la Cannes Chapell St. Roch, primul eveniment de acest gen organizat de proaspăt înființata parohie, în prezența Excelenței Sale Ştefan de Fay, Consulul român de Nisa), conform pr. Răzvan Știrbu, preot slujitor la Parohia ortodoxă Nisa. Alături de slujirea liturgică, părintele Ciprian Taloş a însoțit fiecare concert cu o meditație duhovnicească adresată românilor din diaspora franceză.
„Astfel de momente cultural-religioase contribuie din plin la coeziunea unei comunități ortodoxe din diaspora, fiind în acelaşi timp o invitație la necesitatea păstrării limbii şi credinței, cei doi poli de unitate românească. Acest turneu a avut în vedere şi promovarea construcției bisericii româneşti din Nisa, un proiect pornit prin grija preotului paroh Radu Totelecan, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale”, conform pr. Răzvan Știrbu, preot slujitor la Parohia ortodoxă Nisa.
Concert la Alba Iulia
Tradiționalul concert de colinde „Sosit-a Praznicul iară”, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în colaborare cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și cu sprijinul Consiliului Județean Alba, a avut loc luni, 10 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, intrarea fiind liberă.
Au interpretat colinde, atât din repertoriul tradițional românesc, cât și din cel internațional, patru ansambluri vocale, respectiv: Corul de copii „Theotokos” din Alba Iulia, dirijat de pr. Călin Bulac, Corul mixt al secției de Muzică Religioasă din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, condus de pr. Domin Adam, Corul secției de Teologie Pastorală, dirijat de pr. Domin Adam, și Ansamblul folcloric „Zestrea Iancului” al secției de Muzică Religioasă din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă, coordonat de Dorin Simionescu și Maria Simionescu.
Au participat cadre didactice universitare din orașul Marii Uniri și oficialități, cu al căror sprijin a fost realizată această manifestare, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
„Colind la poalele Călimanilor”
În Parohia Vătava, Protopopiatul Reghin, a avut loc pe 9 decembrie, concertul de colinde și cântece patriotice „Colind la poalele Călimanilor”, organizat cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Concertul s-a desfășurat după oficierea Sfintei Liturghii, în Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, reunind numeroși credincioși din cuprinsul parohiei.
Soliste din cadrul Grupului „Mureșencele” al Ansamblului Profesionist „Mureșul” din Târgu-Mureș, Maria Sântean Faghiura, Dorina Grad, Leontina Pop și Dorina Oprea, au oferit celor prezenți colinde tradiționale, conform pr. Vasile Rotaru.