„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Hramul Așezământului pentru copii de la Mănăstirea Florești, Cluj
Hramul „Sfântul Onufrie” al Așezământului pentru copii de la Mănăstirea Florești, a cuprins mai multe evenimente, atât liturgice cât şi culturale. Luni 13 iunie, obștea mănăstirii, alături de cei care s-au implicat în ridicarea Centrului, au primit vizita IPS Mitropolit Andrei, care a oficiat o slujbă de binecuvântare a așezământului.
Credincioși din judeţele Cluj şi Maramureș au participat în ajunul praznicului Sfântului Onufrie, la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, la slujba Privegherii și Sfânta Liturghie, oficiate de părinți stareți de la mănăstirile din Eparhie. Răspunsurile la slujbă au fost date de Grupul Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca, condus de prof. Sorin Albu.
Evenimentele speciale dedicate hramului au continuat duminică, în ziua de pomenire a Sfântului Onufrie, cu Acatistul sfântului și cu Sfânta Liturghie oficiată pe altarul de vară de un sobor de opt preoți, condus de părintele Liviu Vidican, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Răspunsurile la Liturghie au fost date de Corul „Teofilos” din Turda condus de părintele Sebastian Zăhan. Cei prezenți la sărbătoarea hramului au primit în dar, din partea mănăstirii, în amintirea Sfântului Onufrie, câte o pâine și un acatist cu viața sa. Credincioșii au fost invitați, la finalul slujbei, să viziteze așezământul social destinat copiilor aflați în situații de dificultate, construit în apropierea mănăstirii. În prezent, două din cele patru case ale proiectului sunt finalizate și pregătite pentru a primi copiii.
Pentru a strânge fondurile necesare pentru celelalte două case destinate copiilor, Asociația Filantropică „Sfântul Onufrie” a organizat duminică seara, în Muzeul de la Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, o prezentare a cărții „Iisus Mântuitorul după Sfânta Scriptură” de Petru Dulfu, apărută prima dată în 1926. Volumul a fost reeditat în vederea susținerii proiectului „Toți copiii au nevoie de iubire” în beneficiul Așezământului pentru copii „Sfântul Onufrie” din Florești.
La eveniment au participat, alături de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, duhovnicul Mănăstirii Floreşti, protos. Visarion Paşca, pr. Vasile Brendea din satul Tohat, Maramureș, locul de naștere a scriitorului Petru Dulfu, consilieri de la Centrul Eparhial, preoţi, oameni de cultură din oraș, profesori și numeroşi clujeni. În cadrul evenimentului a susţinut un recital grupul „Trio de chitare” al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, coordonat de prof. Constantin Andrei.
Luni, 13 iunie, obștea Mănăstirii Floreşti, alături de cei care s-au implicat în ridicarea Centrului de la Mănăstirea Floreşti, au primit vizita IPS Mitropolit Andrei, care a oficiat o slujbă de binecuvântare a așezământului. (Andreea Pâgleşan, foto: Asociaţia Filantropică „Sfântul Onufrie”, Flaviu Gîrbovan)