„În vremea aceea a auzit Irod tetrarhul toate cele făcute de Iisus și era nedumerit, că se zicea de către unii că Ioan s-a sculat din morți; iar de unii, că Ilie s-a arătat, iar de alții, că un proroc dintre cei vechi a înviat. Iar Irod a zis: Lui Ioan eu i-am tăiat capul. Cine este, dar, Acesta despre care aud asemenea lucruri? Și căuta să-L vadă. Și, întorcându-se, apostolii I-au spus lui Iisus toate câte au făcut. Atunci, luându-i cu Sine, S-a dus de o parte într-un loc pustiu, aproape de cetatea numită Betsaida. Iar mulțimile, aflând, au mers după El, și El, primindu-le, le vorbea despre Împărăția lui Dumnezeu, iar pe cei care aveau trebuință de vindecare, îi făcea sănătoși.”
Început de an școlar la Liceul Ortodox din Oradea
La Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, în cadrul festivităţii de deschidere a noului an şcolar a fost citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu titlul „Cooperarea dintre Familie, Școală și Biserică în educație”.
Deschiderea festivă pentru elevii din ciclul primar și gimnazial de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” a avut loc la sediul din strada Aluminei, în timp ce la paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana” din clădirea istorică a fostei Academii de Teologice de pe strada Republicii s-a săvârșit Sfânta Liturghie la praznicul Înălțării Sfintei Cruci, pentru elevii care studiază la profilul teologic, şi slujba de Te Deum. Bucuria din prima zi a anului școlar, care a coincis cu praznicul Înălțării Sfintei Cruci a fost întregită a doua zi de prăznuirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Timișoarei, zi în care Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a fost prezent în mijlocul elevilor și a cadrelor didactice, săvârșind Sfânta Liturghie în paraclisul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana”.
Ierarhul ctitor al Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” a fost primit cu multă bucurie de elevii și profesorii școlii, care, pe lângă solemnitatea și frumusețea unei Liturghii arhierești, au avut prilejul de a asista la o hirotonie în treapta preoției a diaconului Pavel Paleu, pe seama Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Oradea, care a primit şi hirotesia de duhovnic. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Sofronie a făcut referire la pericopa evanghelică și la virtuțile monahale și arhierești ale Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș: „Datorită vieții sale exemplare de credință, de evlavie și de rugăciune, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș a fost un sfânt care și-a încununat viața prin săvârșirea de minuni, consemnate în sinaxarul și în cântările alcătuite în cinstea sa. Cinstind moaștele sale, care se află în Catedrala mitropolitană din Timișoara, credincioșii cinstesc, de fapt, puterea și harul lui Dumnezeu, care au lucrat în viața Sfântului”. Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să își asume modelul de viață al sfinților, în general, și al Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, în special.
Pr. prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Oradiei și directorul liceului, i-a mulțumit PS Episcop Sofronie pentru grija părintească manifestată constant pentru viitorul și dezvoltarea acestei școli, pepiniera duhovnicească a Eparhiei Oradiei, unde în acest an școlar învață 725 de elevi, de la grădiniță până la liceu, pregătiți de 52 de cadre didactice de mare calitate umană și profesională, elevi ale căror rezultate școlare aduc bucurii părinților, dascălilor, Bisericii și neamului nostru românesc. După Sfânta Liturghie, ierarhul a vizitat sala profesorală, sălile de clasă și internatul școlii, stând de vorbă cu elevii și cu părinții acestora, sfătuindu-i, încurajându-i şi urându-le succes în noul an școlar.