„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Îndemn la solidaritate față de comunitățile de romi, al Părintelui Mitropolit Andrei
Cu prilejul sărbătoririi Sfântului Moise Etiopianul (Arapul), ocrotitorul asociației romilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, a transmis un îndemn la solidaritate față de comunitățile de romi.
Într-un mesaj transmis cu această ocazie, Părintele Mitropolit Andrei îi sfătuiește pe credincioșii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului să „practice faptele milei creștine și cu frații noștri romi”.
„Pe 28 august îl pomenim pe Sfântul Moise Arapul, sau Sfântul Moise Etiopianul. Asociația romilor din Arhiepiscopia noastră este ocrotită tocmai de Sfântul Moise Arapul, așa că, avem motive cu prilejul acestei zile, să ne îndreptăm atenția înspre comunitățile noastre de rromi. Sunt frații noștri creștini, pe care dorim să-i vedem că prosperă, și din punct de vedere spiritual, și din punct de vedere material.
În eparhia noastră, două comunități de romi au parohiile lor speciale. E vorba de Pata Rât, unde părintele Gelu Săvărășan a ridicat două bisericuțe pentru romi și slujește când în una, când în cealaltă. Apoi este vorba de Biserica «Sfântul Ioan Botezătorul» din Turda, unde slujește părintele Marin Trandafir Roz, care este de etnie romă. Oricum, aceste două parohii tare am vrea să le vedem ajutate de către comunitățile din jur, iar cei ce fac parte din comunitățile de romi din eparhia noastră, ajutați fiind, să poată face pași înainte din toate punctele de vedere.
Oricum, este un spirit creștin acesta de a fi atenți la cei ce au mai multe nevoi. La Dreapta Judecată, Domnul Iisus Hristos după faptele milei creștine ne va judeca. Citim în Evanghelia după Matei, în capitolul 25, că atunci, la Dreapta Judecată, după ce toți morții vor învia, îi va despărți pe unii de alții cum desparte păstorul oile de capre și celor de-a dreapta le va zice: «Veniți binecuvântații Părintelui Meu, că flămând am fost și mi-ați dat să mănânc, însetat am fost și mi-ați dat să beau, gol am fost și m-ați îmbrăcat, bolnav am fost și m-ați cercetat, în temniță am fost și ați venit la Mine». Și vor răspunde drepții: «Doamne, când te-am văzut în aceste situații?», «Ori de câte ori i-ați văzut pe cei mai neînsemnați frați ai mei și le-ați slujit, mie mi-ați slujit!».
De data aceasta, îndemnul nostru pentru celelalte comunități creștine este să aibă atenția cuvenită față de comunitățile de romi, care sunt mai sărăcuțe, mai necăjite, mai încercate, și să le ajute întotdeauna, dar, în mod special, să le acorde atenția cuvenită acum, când este ziua Sfântului Moise Arapul, ocrotitorul asociației romilor din eparhia noastră”.
Hram la comunitatea de la Pata Rât, Cluj
Comunitatea ortodoxă de la Pata Rât are o biserică de lemn cu hramul „Sfântul Moise Arapul”, construită în anul 2014 pentru cele aproximativ 40 de familii din zonă. Parohia este păstorită de preotul Gelu Petru Săvărășan. Aici se desfășoară o intensă activitate social-misionară. În luna martie a anului 2019 a fost sfințită și a doua biserică din zona, ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care deservește comunitatea de romi din zona Dalas, formată din aproximativ 300 de copii și peste 100 de familii. În ambele biserici de la Pata Rât, în fiecare duminică după-amiaza se organizează programe pentru copii, activități educative, recreative și religioase.
În cadrul eparhiei Clujului funcționează două parohii misionare pentru romi: Parohia misionară de la Turda, înființată în ianuarie 2019, păstorită de preotul Marin Trandafir Roz, de etnie romă, și Parohia misionară „Sfântul Moise Arapul” – Pata Rât, înființată în anul 2015, păstorită de preotul Gelu Petru Săvărășan.
Aceste comunități beneficiază de o serie de activităţi catehetice, educative și culturale, coordonate cu sprijinul Asociaţiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Romi „Sfântul Moise Arapul” și a Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi Români Cluj. De asemenea, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului prin sectorul misionar-social, acordă periodic ajutoare (pachete cu alimente și sprijin financiar) comunităţilor de romi de la Pata Rât, Turda și alte localități din eparhie.
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului derulează în prezent 50 de proiecte şi programe sociale care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijii medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. De toată această lucrare filantropică au beneficiat anul trecut peste 15.700 de persoane, printre care și un număr însemnat de persoane de etnie romă.
Luni, 2 septembrie, va fi prezent în comunitatea de la Pata Rât și Părintele Mitropolit Andrei, care va împărți copiilor de aici 250 de ghiozdane cu rechizite, achiziționate de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Cluj și Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Valoarea fiecărui ghiozdan cu rechizite este de aproximativ 100 de lei, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.