„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
„Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa“, la Cluj-Napoca
Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Cluj, în parteneriat cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, va organiza în perioada 4-7 septembrie, la Cluj-Napoca, „Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa“. Evenimentul va fi o premieră pentru întreaga lume ortodoxă, fiind aşteptaţi să participe peste 6000 de tineri din ţară şi străinătate.
Festivitatea de lansare oficială a proiectului a avut loc în Aula Magna a Campusului „Nicolae Ivan“, a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Aici au fost prezenţi, pe lângă responsabilii de proiect, reprezentanţi ai protopopiatelor din cadrul Arhiepiscopiei, voluntari, elevi şi studenţi de la Seminarul Teologic şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a punctat importanţa pe care o are această întâlnire pentru tinerii ortodocşi: „Am dori ca această întâlnire să aibă un impact pozitiv pentru o Europă care are nevoie de o viaţă spirituală reîmprospătată. Credem că tinerii adunaţi laolaltă se influenţează pozitiv în ceea ce priveşte viaţa lor spirituală şi se aprind unii din alţii, cum se aprinde lumina din lumină“.
Consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. Bogdan Ivanov, a punctat necesitatea adaptării limbajului Bisericii la modul de relaţionare şi manifestare al tinerilor: „Relaţionarea cu tinerii este o mare provocare pentru Biserică şi de aceea, cred eu, prin faptul că la Cluj va avea loc acest eveniment, este o mare miză de a găsi limbajul prin care noi putem să comunicăm cu ei. Aceasta mai ales că ne dorim să le oferim cadrul de a se întâlni şi de a-şi arăta apartenenţa, atât la credinţa ortodoxă, cât şi la Biserică. Împreună încercăm să transmitem un mesaj de solidaritate şi de speranţă pentru viitorul Europei, pentru că tema generică a acestei întâlniri este „Tinerii ortodocşi împreună pentru viitorul Europei“. De acea, sperăm ca prin întâlnirea de la Cluj, Biserica noastră şi întreaga lume ortodoxă europeană să îşi descopere vocaţia universală şi ecumenică“.
Programul manifestărilor cuprinde conferinţe şi discuţii pe teme duhovniceşti, acţiuni de ecologizare, ateliere de creaţie şi spectacole de muzică populară, uşoară şi folk. Vor avea loc şi workshop-uri de dansuri tradiţionale, spectacole de teatru interactiv, expoziţii foto, grafică şi iconografie, dar şi o procesiune prin centrul oraşului, a declarat inspectorul eparhial pentru tineret din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Radu Copil.
La lansarea proiectului a fost prezentă şi Codruţa Fernea, unul din reprezentanţii Federaţiei Share care gestionează proiectul „Cluj, Capitala Culturală a Tineretului 2015“. Ea şi-a exprimat bucuria că în acest an, în care Clujul este Capitala Europeană a Tineretului, în programul celor peste 1500 de activităţi care sunt prevăzute, 150 sunt cu caracter religios, organizate de asociaţiile de tineri creştini din Cluj: „Sunt convinsă că aceste evenimente vor propune tinerilor valorile adevărate, a neamului nostru şi a culturii noastre, astfel încât tinereţea să nu însemne numai distracţie, ci şi lucruri serioase, un plan de viaţă şi o viaţă cu Dumnezeu“. Proiectul Întâlnirii cu titlul „Tinerii ortodocşi împreună pentru viitorul Europei“ este realizat cu sprijinul financiar al Primăriei şi Consiliului local Cluj-Napoca, al Consiliului Judeţean Cluj şi al Secretariatului de Stat pentru Culte.