„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Liturghia Darurilor înainte sfinţite în Parohia Lăpuş II
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a vizitat biserica Parohiei Târgul Lăpuş II şi Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. De asemenea, ierarhul a vizitat şi Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Lăpuş II, Protopopiatul Lăpuş, unde a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite.
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, însoţit de arhid. Teodosie Bud, consilier economic eparhial, a vizitat vineri, 1 aprilie, biserica Parohiei Târgul Lăpuş II, păstorită de Florin Stan, protopopul Lăpuşului. Biserica este în faza de pictură. Ierarhul a vizitat, apoi, mănăstirea de metanie – „Sfânta Ana” de la Rohia, unde împreună cu arhimandritul Macarie Motogna, egumenul mănăstirii, protos. Ghelasie Maxim, econom, arhitectul Dorel Cordoş şi inginerul Tămaş Adrian, au analizat stadiul lucrărilor la obiectivele ce se află în construcţie la Mănăstirea Rohia şi au stabilit priorităţile pentru anul acesta. După ce s-a închinat la sfântul altar din Paraclisul „Sfântul Ierarh Nicolae" şi la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, PS Iustin Sigheteanul a vizitat biserica mare pentru a vedea care este stadiul lucrărilor de pictură şi a finisajelor exterioare. O altă lucrare importantă ce se află în construcţie la Mănăstirea Rohia este Centrul Cultural Social şi Monahal „Nicolae Steinhardt”, care se află la cota + 8.00 metri, care a început de la cota – 28 metri.
Clădirea de dimensiuni monumentale va găzdui următoarele obiective culturale: biblioteca, muzeul mănăstirii, muzeul ctitorilor şi stareţilor, muzeul „Nicolae Steinhardt”, trapeza monahală, sinodiconul, sala de conferinţe, chilii etc. În cadrul vizitei s-a stabilit compartimentarea şi destinaţia spaţiilor din această casă monahală care are o unicitate aparte şi o arhitectură athonită.
Liturghie în Parohia Lăpuş II
De la ora 16.00, PS Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite în Parohia Lăpuş II, Protopopiatul Lăpuş, în prezenţa unui număr mare de credincioşi. Din sobor au făcut parte Florin Stan, protopopul Lăpuşului, pr. Valer Daniel Brisc, paroh, şi preoţi din parohiile şi mănăstirile din apropiere. Biserica Parohiei Lăpuş II are hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi a fost construită între anii 1894-1902, de meşteri constructori din localitate. Piatra de construcţie a fost adusă cu căruţele trase de boi, de pe Văile Ruoaia şi Ursoaia, iar piatra pentru var nestins s-a cumpărat din satul Baba. Este o construcţie impunătoare de 30/15 metri, cu absida altarului semicirculară decroşată. În turnul-clopotniţă se află trei clopote de peste 100 de ani. Biserica a fost resfinţită în 1973 de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului şi Clujului. În 1986 s-a ataşat bisericii pridvorul din faţă, iar în 1994 s-a demolat, în totalitate turnul bisericii şi a fost ridicat altul, care a fost acoperit cu tablă. Pictura nouă, în tehnica tempera, a înlocuit-o pe cea veche, simplă şi fără valoare artistică, printr-o lucrare care a început în 2012 şi care este executată de pictorul Alin Iuga din judeţul Bistriţa-Năsăud. Iconostasul a fost înlocuit cu unul din lemn de stejar, sculptat artistic de Gheorghe Coruia din Groşii Ţibleşului, iar vechile icoane de pe acesta au fost recondiţionate de Vasile Belbe din Gherla. A fost reorganizat sfântul altar şi s-a rezidit sfânta masă, urmând ca slujba de târnosire să aibă loc în august 2017. Biserica are un cor înfiinţat în 1970 de rapsodul popular Grigore Leşe, iar dirijoarea actuală a corului este Viorica Paşca. În cuvântul de învăţătură, PS Iustin Sigheteanul le-a vorbit credincioşilor despre îndatoririle creştineşti din timpul Postului Mare şi despre semnificaţia Sfintei Liturghii a Darurilor înainte Sfinţite, alcătuită de Sfântul Grigorie Dialogul.