„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Manifestări dedicate Zilei Naţionale la Oradea şi Bistriţa
Elevii şi cadrele didactice de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au serbat Marea Unire din 1 decembrie 1918. Catedra de istorie, împreună cu Catedra de limba română au organizat în sala festivă a liceului un program cultural artistic. Alin Oros, profesor la Catedra de istorie, a evocat momentul istoric, apoi elevii clasei a IV-a A, coordonați de învățătoarea Viorica Brege, au interpretat cântece patriotice. Elevii clasei a V-a B au prezentat sceneta Ţărilor Române, iar elevii claselor a VIII-a A și a VIII-a B, coordonați de profesorii Mirela Rus, Carmen Lazăr şi Alin Oros, au interpretat sceneta „Unirea de la 1918”. Echipajele participante la concursul de cultură generală „1 Decembrie - Marea Unire a Românilor”, organizat de Catedra de istorie, au fost premiate.
Pr. prof. Dorel Leucea, director adjunct al liceului, le-a mulțumit cadrelor didactice și elevilor pentru organizarea programului artistic, amintindu-le că Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără ajutorul lui Dumnezeu și al Bisericii Ortodoxe Române, care, prin ierarhi și cler, a avut o contribuție foarte importantă la făurirea și păstrarea unității poporului român dreptcredincios. Corul „Diacon Nicolae Firu” al liceului, dirijat de arhid. prof. Ștefan Lakatos, a susținut un recital alcătuit din cântece patriotice și colinde tradiționale românești. Elevii şi cadrele didactice ale şcolii au participat şi la festivităţile religioase şi militare organizate în municipiul Oradea.
La Bistriţa au avut loc numeroase manifestări dedicate Zilei Naţionale, între acestea fiind şi evenimentul „Bucuria de a fi creștin român” organizat de Protopopiatul Bistrița și Asociația tinerilor creștini ortodocși din protopopiat. Au fost prezenți membri ai asociațiilor de tineret din parohiile Ardan, Chintelnic, Mărișelu, Lechința, Livezile, Prundu Bârgăului, Șieu Măgheruș, Teaca și Sântioana, în frunte cu parohii din aceste comunităţi. Acestora li s-au alăturat tinerii Grupului folcloric „Doinița” al Cercului militar Bistrița, coordonat de Cornelia Ardelean. Cu toţii, cu tricolorul și icoane în mâini, au mers în procesiune şi au cântat colinde. Cu acest prilej a fost prezentat şi noul album al Corneliei Ardelean Archiudean, cu cântece de pe meleagurile Ocniței.