„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Moment festiv la Facultatea de Teologie din Sibiu
A doua a zi din programul Zilelor Șaguniene 2017 a avut în prim-plan un moment de omagiere a Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, și a pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu. Au fost lansate două volume omagiale și a fost prezentat tabloul restaurat al Sfântului Andrei Șaguna.
Lansarea volumului „Arhiereul lui Hristos. Studii și evocări în onoarea ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului” și a volumului „Magistrul. Studii și evocări în onoarea Părintelui Academician Mircea Păcurariu” a avut loc joi, 23 noiembrie, în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Cele două volume, apărute la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului, sunt dedicate recentelor aniversări de 70 de ani de viață a IPS Mitropolit Laurențiu, respectiv a 85 de ani de viață a pr. acad. Mircea Păcurariu.
La eveniment au fost prezenți, pe lângă cele două personalități omagiate, și Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, decanul Facultății de Teologie, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, pr. prof. dr. Alexandru Moraru de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, cadre didactice, consilieri eparhiali, protopopi, preoți, oficialități și oaspeți.
„Avem marea bucurie astăzi, în Facultatea de Teologie, de a sărbători în mod special pe doi dintre cei care sunt foarte dragi inimilor noastre, cei cărora le datorăm foarte mult, care sunt foarte apropiați de facultatea noastră și au venit astăzi să ne onoreze cu dragostea și binecuvântarea acordată mereu”, a spus părintele decan Nicolae Chifăr.
Cuvântul „Laudatio” dedicat IPS Mitropolit Laurențiu a fost rostit de prodecanul facultății sibiene, pr. prof. dr. Aurel Pavel, care a subliniat activitatea didactică a ierarhului.
Părintele Mitropolit le-a mulțumit tuturor pentru acest moment deosebit: „Este o mulțumire pe care o aducem întâi de toate lui Dumnezeu, și apoi Bisericii din care facem parte și în care slujim, și să ne ajute Dumnezeu ca, până în ultima clipă a vieții noastre, să împlinim o lucrare rodnică. Este prima oară când se vorbește despre valoarea teologică a lucrării noastre. Nu este ceva care a revoluționat teologia, care a rămas ca ceva extraordinar, ci este o activitate care va rămâne în conștiința preoților trecuți prin școala noastră de teologie”.
Cuvântul „Laudatio” dedicat pr. acad. Mircea Păcurariu a fost rostit de pr. Nicolae Chifăr, după care a urmat prezentarea celor două volume omagiale, făcută de consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.
A urmat cuvântul de mulțumire și prelegerea părintelui Mircea Păcurariu, prin care a evocat câteva chipuri de preoți mărturisitori care au suferit în timpul prigoanei comuniste: „Vă mulțumesc tuturor pentru participarea la această festivitate, dar în mod deosebit trebuie să-i mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu, alături de care am fost mereu împreună din 1965, deci de o viață, aș putea spune. Am împărtășit și bune și rele, mai ales în perioada în care eram la conducerea acestei instituții îndrumați de domnul prorector de atunci Constantin Oprean. Mulțumesc părintelui decan pentru frumoasele cuvinte elogioase despre opera mea istorică și mulțumesc părintelui decan, domnului profesor Paul Brusanowski și părintelui Emanuel Tăvală, pentru osteneala depusă la realizarea acestui volum omagial”.
Un mesaj de felicitare din partea Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și a Arhiepiscopiei Vadului și Feleacului și Clujului, a venit prin cuvântul pr. prof. dr. Alexandru Moraru. Părintele profesor a transmis felicitările Înaltpreasfințitului Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și ale conducerii Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, și i-a înmânat părintelui Mircea Păcurariu o diplomă de onoare a acestei instituții. Un mesaj de felicitare pentru părintele Mircea Păcurariu a venit și din partea ucenicului de la catedra de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române de la Sibiu, prof. univ. dr. Paul Brusanowski. De asemenea, prof. univ. dr. Constantin Oprean, fost rector al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a evocat personalitățile celor „doi corifei ai Bisericii”, după cum i-a numit în cuvântul său.
Din partea preoților din Sibiu, și nu numai, a vorbit protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, care le-a mulțumit celor doi pentru activitatea lor în slujba Bisericii. De asemenea, un cuvânt de mulțumire și de felicitare a venit și din partea PS Episcop Ilarion Făgărășanul. Nu în ultimul rând, actorul Dorel Vișan, prezent la Sibiu după conferința susținută miercuri seara, a transmis felicitări celor doi sărbătoriți. Mioara Păcurariu, soţia părintelui Mircea Păcurariu a fost felicitată, la final, de IPS Mitropolit Laurențiu pentru împlinirea a 80 de ani de viață, chiar în ziua de omagiere a părintelui Mircea Păcurariu.
Tabloul Sfântului Andrei Șaguna, restaurat
Sărbătoarea de la Facultatea de Teologie din Sibiu a continuat cu dezvelirea tabloului restaurat al Sfântului Andrei Șaguna. Tabloul realizat în perioada 1899-1900 de artistul român Sava Henția a fost restaurat gratuit în laboratoarele Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, iar rama a fost restaurată la Centrul de Restaurare al Arhiepiscopiei Sibiului. La eveniment au fost prezenți subprefectul Horațiu Lucian Marin, directorul general adjunct al Muzeului Brukenthal, Dana Hrib, șeful secției Educație, Marketing, Comunicare și Secretariat al muzeului sibian, Alexandru Chituță, reprezentanții Centrului de Restaurare al Arhiepiscopiei Sibiului, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Ioan Bondrea, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu, Valentin Delcă, președintele Asociațiunii „ASTRA”, Dumitru Acu, precum și numeroși reprezentanți ai instituțiilor media și de cultură din oraș, dar și oficialități. Cei doi experți restauratori, care s-au ocupat de refacerea tabloului Sfântului Andrei Șaguna, Ioan Munteanu și Andrei Popa, au primit acte de cinstire din partea IPS Mitropolit Laurențiu.