„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
O nouă biserică în comunitatea de rromi de la Pata Rât, Cluj-Napoca
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a aflat sâmbătă, 16 martie, în mijlocul comunității de rromi de la Pata Rât, Cluj-Napoca, unde a binecuvântat biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârșit o slujbă de binecuvântare pentru cea de-a doua biserică din zonă, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, Alexandru-Constantin Ciui, parohul bisericii, Gelu Săvărășan și alți preoți din împrejurimi.
Cu acest prilej, ierarhul a rostit un gând duhovnicesc: „Această biserică, a doua ridicată în cartierul Pata Rât, este ocrotită de Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință. Se potrivește hramul acesta cu ziua în care am și făcut sfințirea: e prima sâmbătă din Postul Mare. Ea ne aduce aminte de Sfântul Mucenic Toader, ne aduce aminte de Sfântul Mucenic Sabin, dar, în general, ne aduce aminte de nevoința pe care ar trebui să o facem și noi, în această perioadă a postului. Sântul Pavel, în Epistola către corinteni, capitolul nouă, arată că <Îmi supun trupul meu și-l supun robiei, ca nu cumva altora propovăduind eu însumi să mă fac nevrednic>. În Postul Mare postim de bucate, dar postim și de răutate, pentru că postul de bucate fără postul de răutate n-are valoare (…) Sfântul Gheorghe purtătorul de biruință, ocrotitorul acestei biserici ne folosește drept model pentru că s-a luptat cu răul din lumea aceasta, până la capăt, până la mucenicie”.
Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, Părintele Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom pe parohul Gelu Săvărășan. Totodată, credincioșii care sprijină comunitatea de la Pata Rât și au ajutat la ridicarea bisericii, au primit distincții și diplome de „aleasă cinstire”. De asemenea, parohul Gelu Săvărășan i-a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezența și binecuvântarea comunității rrome. La final, ierarhul le-a oferit celor prezenți iconițe și cărți duhovnicești.
Construcția noii biserici de lemn a început anul trecut, în Săptămâna Sfintelor Patimi. Biserica poartă hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și va deservi comunitatea de rromi din zona Dalas, formată din aproximativ peste 100 de familii, cu peste 300 de copii.
Slujbele vor fi oficiate de părintele Gelu Săvărășan, cel care slujește în prezent comunitatea de rromi din zona Cantonului, comunitate care are o biserică de lemn cu hramul „Sfântul Moise Arapul”, construită tot prin osteneala părintelui Gelu Săvărășan, în anul 2014, pentru cele aproximativ 40 de familii.
În ambele biserici, duminica după-amiaza este organizat un program pentru copii, în cadrul căruia au loc activități educative, recreative și religioase. Parohia misionară „Sfântul Moise Arapul” – Pata Rât a fost înființată în anul 2015, fiind păstorită de pr. Gelu Petru Săvărășan care, până în prezent, desfășoară o activitate social-misionară intensă, în doar patru ani ridicând două biserici pentru cele patru comunități de rromi din zonă.
Comunitățile rrome sunt în atenția Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, beneficiind de o serie de activităţi catehetice, educative și culturale coordonate cu sprijinul Asociaţiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” și a Asociației Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) – filiala Cluj.
De asemenea, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului prin sectorul misionar-social, coordonat de consilierul eparhial Liciniu Câmpean, acordă periodic ajutoare (pachete cu alimente și sprijin financiar) comunităţii de rromi de la Pata Rât și altor comunități din cele două județe ale eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului are în derulare, în prezent, 50 de proiecte şi programe sociale, prin care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, programe educative copiilor şi tinerilor. De lucrarea filantropică au beneficiat anul trecut peste 15.700 de persoane, printre care se numără și un număr însemnat de persoane de etnie rromă.