„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Proiectul filantropic „Să nu-i uităm pe frații mai mici ai Domnului”, al Parohiei Subpiatra, Oradea
Parohia Subpiatra, Protopopiatul Oradea, a implementat, în perioada 7-14 aprilie, proiectul filantropic „Să nu-i uităm pe frații mai mici ai Domnului”. Beneficiarii proiectului au fost Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sfântul Pantelimon” din Ponoară, Fundația „Copiii dragostei” din Aleșd și comunitatea de rromi ai Parohiei Subpiatra.
Parohul Lucian Crișan însoțit de membri ai Consiliului și Comitetului parohial, de copiii și tinerii din grupele de cateheză ale parohiei s-au deplasat duminică, 7 aprilie, după Sfânta Liturghie, la Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sfântul Pantelimon” – Ponoară, unde au dus alimente, fructe, legume, icoane și cărți de rugăciuni. Copiii au susținut un recital de pricesne pentru vârstnicii din cămin.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Rromilor, luni, 8 aprilie, preotul Lucian Crișan și profesorul de religie Florian Irimescu i-au vizitat pe credincioșii rromi, i-au felicitat și s-au rugat împreună cu ei, iar cu acest prilej credincioșii „au fost îndemnați să se roage, să postească, să se împărtășească cu Sfintele Taine, să respecte poruncile Domnului, să frecventeze biserica și școala, să-și întemeieze o familie creștinească, să-și caute un loc de muncă”, a spus pr. Lucian Crișan.
Miercuri, 10 aprilie, pr. Lucian Crișan, însoțit de prof. Florian Irimescu, de tinerii și credincioșii din parohie au vizitat Fundația „Copiii dragostei” din orașul Aleșd, cărora le-au dăruit produse de igienă, alimente, dulciuri, iconițe, cruciulițe, cărți de rugăciuni și cărți de povești cu tematică religioasă. Copiii s-au rugat, au cântat împreună pricesne și au socializat.
Duminică, 14 aprilie, după Sfânta Liturghie, pr. Lucian Crișan a organizat o colectă pentru comunitatea de rromi din Subpiatra. S-au donat haine, încălțăminte, alimente, bani pentru medicamente, cărți de rugăciuni, iconițe și rechizite școlare.
„Obiectivele proiectului au fost: cultivarea voluntariatului și a receptivității față de nevoile semenilor; întărirea comuniunii dintre generații; socializarea și legarea de prietenii între tineri, apropierea de Biserică și de școală, cultivarea respectului față de toți oamenii, prevenirea abandonului școlar, integrarea socială a rromilor și a persoanelor defavorizate”, a spus părintele Lucian Crișan.
„Mântuitorul ne învață că iubirea față de aproapele nostru trebuie concretizată prin fapte de bunătate, prin milă trupească și sufletească. În lipsa lor, iubirea precum credința este moartă. «Ce folos, fraților, dacă zice cineva că are credință, iar fapte nu are? Dacă un frate sau o soră sunt goi și lipsiți de hrana cea de toate zilele și cineva dintre voi i-ar zice: Mergeți în pace! Încălziți-vă și vă săturați, dar nu le dați cele de trebuință, care ar fi folosul?» (Iacov 2, 14-16). De aceea «să nu iubim cu vorba, numai din gură, ci și cu fapta și cu adevărul» (I Ioan 3, 18)”, a mai menționat pr. Lucian Crișan, conform Episcopiei Oradiei.