„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Proiectul „Zestrea Tradițiilor Clujene” continuă în școlile din județul Cluj
La Școala cu clasele I-VIII din Gârbău, reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), instituție de cultură subordonată Consiliului Județean, au derulat marți, 25 septembrie, prima acțiune din acest an școlar din cadrul proiectului cultural-educativ „Zestrea Tradițiilor Clujene”.
La Gârbău, peste 100 de elevi, alături de profesorii lor, au luat parte la Căminul Cultural la o oră deschisă de folclor, în care au aflat amănunte despre proiectele cultural-educative din cadrul Centrului, proiecte la care ei pot să participe cu momente tradiționale, precum concursuri de interpretare a muzicii populare, festivaluri de colinde, sau cele de meșteșuguri tradiționale, conform unui comunicat al Consiliului Județean Cluj.
Odată cu începerea anului școlar 2018-2019, proiectul cultural-educativ „Zestrea Tradițiilor Clujene”, inițiat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean, continuă să se deruleze în școlile din comunele și orașele județului Cluj.
După acțiunea de la Gârbău, vor urma Școala Gimnazială Sânpaul și Școala cu clasele I-VIII Aghireș Fabrici, după care vor avea loc acțiuni săptămânale în cadrul proiectului.
În anul școlar precedent, peste 2.500 de elevi au participat direct și interactiv la acest proiect, care a colindat 25 de comune și școli din județ și din municipiul Cluj-Napoca.
Proiectul cultural-educativ „Zestrea tradițiilor clujene” a început în anul 2017 cu scopul de a promova cultura tradițională din județul Cluj în rândul elevilor din mediul rural, în toate comunele din județ, dar și în cel urban.
De asemenea, proiectul are ca scop cunoașterea de către elevi a activității compartimentului de educație permanentă și proiecte cultural-educative din cadrul Centrului, trezirea dragostei și interesului pentru obiceiurile și tradițiile clujene și dezvoltarea spiritului competitiv, prin intermediul concursului pe teme de cultură tradițională „Uniți prin tradiții”. În același timp, sunt propuse spre vizualizare secvențe din proiectele cultural-educative care vizează participarea tinerei generații cu momente tradiționale, conform comunicatului transmis de Consiliul Județean Cluj.
Întâlnirile au loc în sălile festive ale școlilor, sau la Căminele Culturale, în funcție de numărul de elevi. Tinerilor le sunt distribuite pliante cu conținut adecvat, au loc proiecții de secvențe din filme etnografice și momente de folclor muzical vocal - exemplificare a doinei, a baladei și a cântecului propriu-zis. În același cadru, membrii proiectului prezintă costumul popular bărbătesc și femeiesc din diferite zone folclorice ale județului Cluj, iar la final, o parte dintre elevi, participă la un concurs pe teme de cultură tradițională. Totodată, proiectul are ca scop, acolo unde este posibil, crearea unui colț muzeistic în cadrul fiecărei școli, format din obiecte populare colecționate de către elevi, profesori și părinți. Echipa proiectului este formată din Marinela Zegrean-Istici și Grigore Sâmboan, consultanți artistici în cadrul compartimentului de educație permanentă și proiecte culturale, alături de Mariana Morcan - solist vocal în cadrul Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj și Ioan Bruchental - tehnician de imagine, conform comunicatului Consiliului Județean Cluj.