„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Sărbătoare la Mănăstirea Pantocrator din Beclean
Mănăstirea Pantocrator de la Beclean și-a sărbătorit hramul vineri, 12 iulie, în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, fiind singurul așezământ monahal din România închinat Sfântului Paisie, recent canonizat de către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol și înscris începând din anul 2016 în calendarul Bisericii Ortodoxe Române.
Evenimentele dedicate hramului Mănăstirii Pantocrator din Beclean au început încă din ajunul sărbătorii sfântului Paisie Aghioritul, ocrotitorul sfântului aşezământ monahal, de joi seară, 11 iulie, cu slujba privegherii, oficiată de către secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. lect. Benedict Vesa, care, la finalul slujbei, a rostit un cuvânt de învățătură.
Vineri dimineața, de la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica așezământului monahal, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopie, arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, secretarul eparhial, arhim. Benedict Vesa, protopopul de Beclean, pr. Zicențiu Doru Zinveliu, starețul mănăstirii, ierom. Luca Gheberta, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Păcatul a devenit modă”. De asemenea, a evocat câteva amintiri personale legate de întâlnirea cu Sfântul Paisie Aghioritul pe care a avut-o în prima sa vizită în străinătate, în 1991, ca tânăr episcop al Alba Iuliei, la Sfântul Munte Athos, Grecia.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Marius-Mircea Crișan pe seama Parohiei din Cristeștii Ciceului, Protopopiatul Beclean. Pentru vrednicia și activitatea pastorală, ÎPS Mitropolit Andrei l-a hirotesit protosinghel pe părintele stareț Luca Gheberta, cu dreptul de a purta crucea pectorală. De asemenea, primarului municipiului Beclean, Nicolae Moldovan, i-a acordat Ordinul „Mihai Vodă”, iar domnului Vasile Roș, cea mai mare distincție a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană” pentru mireni. Totodată, a oferit diplome de aleasă cinstire și altor binefăcători.
Mănăstirea Pantocrator din Beclean
Cu hramul „Sfântul Paisie Aghioritul”, așezământul monahal a fost înființat la data de 1 iunie 2017, la inițiativa și cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Andrei, fiind situată în cartierul Valea Viilor din orașul Beclean, jud. Bistrița-Năsăud. Ea se află pe locul unei vechi clopotnițe construite în prima jumătate a secolului XX. Mănăstirea este condusă de protos. Luca Gheberta.
În prezent biserica de zid a mănăstirii este pregătită pentru a fi pictată. De asemenea, se lucrează la ansamblul monahal, care va cuprinde chilii, o trapeză și o sală de conferințe. După Sfânta Liturghie, ÎPS Andrei a efectuat o vizită pe șantierul ansamblului monahal.
Sfântul Paisie Aghioritul, ocrotitor
Este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai secolului al XX-lea. Acesta s-a născut în Farasa, localitate din Asia Mică, la 200 km de Cezareea Capadociei, în ziua de 25 iulie 1924, în familia unor oameni evlavioși. În localitatea natală, pe 7 august 1924, a fost botezat de către Sfântul Arsenie Capadocianul, care i-a oferit la botez propriul său nume. În 1945 s-a înrolat în armată, iar în anul 1950, merge în Muntele Athos, însă, la rugămintea tatălui său, revine acasă. În a doua sa călătorie la Muntele Athos, va lua hotărârea de a rămâne definitiv aici. În 1958 pleacă din Muntele Athos la Mănăstirea Nașterii Maicii Domnului, la Stomio – Konița, unde rămâne timp de 4 ani, apoi pleacă în Muntele Sinai. În anul 1964, revine în Muntele Athos și se stabileşte la Schitul Ivironului, în chilia Sfinților Arhangheli, unde l-a avut ca duhovnic pe Sfântul stareț Tihon, care i-a dat schima mare în 1966. L-a slujit în ultimele zile ale sale și, ascultându-i dorința, i-a urmat peste puțin timp la Chilia „Sfânta Cruce”, unde a rămas până în 1979, când s-a înscris ca monah, aparținând de Mănăstirea Kutlumuș. Din anul 1988, starea de sănătate a Cuviosului Paisie s-a agravat și a părăsit pentru ultima oară Muntele Athos pe 10 noiembrie 1993. S-a mutat la Domnul, pe 12 iulie 1994, iar potrivit dorinţei sale, a fost înmormântat la Mănăstirea Sfântului Ioan Teologul de la Suroti.
În zilele de 3 şi 4 iunie 2015, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-au desfăşurat lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care, între hotărârile sale, a adoptat şi înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, începând cu anul 2016, a Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, canonizat de Patriarhia Ecumenică în luna ianuarie a anului 2015, cu ziua de pomenire la 12 iulie.