„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Simpozion Național de Artă Sacră la Mănăstirea Pătrângeni, Alba
În perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea „Buna Vestire” de la Pătrângeni, se desfășoară lucrările celei de a XII-a ediții a Simpozionului Național de Artă Sacră. Proiectul face parte din programul Centrului de Creație și Cercetare Continuă „Sfântul Evanghelist Luca” din cadrul secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
În ambianța oferită de această vatră monahală, tinerii participanți au ca scop comun perfecționarea artistică și înălțarea duhovnicească.
Obiectivul principal al proiectului este acela de a promova tineri cu potențial creativ deosebit, oferindu-le prin intermediul Școlii de Vară de la Mănăstirea „Buna Vestire”, o alternativă la sistemul de învățământ actual. Ediția din anul acesta are ca temă „Îngerul din albastru văzut de artiști”. Tema propusă tinerilor artiști le oferă acestora șansa de a reprezenta pe pânză chipul angelic ce ne însoțește pe drumul vieții. Activitatea participanților la Școala de Vară va fi încununată de o expoziție care va conține cele mai bune lucrări ale artiștilor, expuse în muzeul mănăstirii.
În data de 4 august, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a efectuat o vizită la această Tabără de pictură, aflată sub coordonarea lect. univ. dr. Dan-Marius Ghenescucu, președintele Centrului de Creație și Cercetare Continuă „Sfântul Evanghelist Luca”. Cu prilejul acestei vizite, IPS Arhiepiscop Irineu a adresat tinerilor participanți un cuvânt duhovnicesc despre importanța îngerului păzitor în viața duhovnicească: „Este minunat să ştim că în jurul nostru se află îngeri care ne poartă de grijă, ajutându-ne să ne îndeplinim rostul în această lume. Este frumos să-i iubim pe îngeri, să ne rugăm lor, să vorbim despre ei sau să îi zugrăvim. Ei sunt duhuri menite să-i slujească pe cei aflaţi pe calea mântuirii, să-i întărească pe cei aflaţi în dificultăţi şi să inspire pe creatorii de artă. Câtă bucurie avem, ştiind că în imediata noastră apropiere există mereu o prezenţă cerească, un înger păzitor care ne insuflă gânduri bune şi ne stimulează voinţa către bine. El este un ghid iscusit în această vale de lacrimi, în care ne însoţeşte cu iubire, de la naştere până în clipa morţii, când va înălţa sufletul nostru la ceruri”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.