„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Simpozion naţional la Oradea
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din cadrul Universităţii din Oradea, în colaborare cu Episcopia Oradiei și Mănăstirea Izbuc, a organizat în perioada 25-26 mai, Simpozionul naţional cu tema „Biserica și educația religioasă a tineretului în mileniul trei. Contribuția Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul în Teologia și Literatura Românească”.
Evenimentul, la care au participat cadre didactice de la mai multe facultăţi de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române, personalităţi din mediul academic orădean, doctoranzi, masteranzi și studenți teologi, s-a înscris în seria de manifestări organizate în Eparhia Oradiei cu prilejul „Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” şi „Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti” în Patriarhia Română.
Lucrările simpozionului au fost precedate de oficierea slujbei de Te Deum, în paraclisul cu hramul „Sfântul Teodor Studitul” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, în prezența Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, a profesorilor de teologie, a invitaților și a numeroși masteranzi şi studenţi. La finalul slujbei, ierarhul a adresat un cuvânt de binecuvântare și felicitare corpului profesoral al facultății pentru organizarea și pregătirea manifestării, subliniind importanța tematicii acestui simpozion pentru cei din prezent, dar mai ales pentru generațiile viitoare.
Prima parte a manifestării s-a încheiat prin cuvântul de mulţumire adresat ierarhului Oradiei de către pr. prof. dr. Dumitru Megheșan, decanul facultăţii.
Partea a doua a manifestării s-a desfășurat în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea în prezența rectorului Universității din Oradea, prof. dr. Constantin Bungău, a președintelui Senatului Universității din Oradea, prof. dr. Sorin Curilă și a altor invitați, fiind dedicată prezentării referatelor.
În deschiderea simpozionului, pr. prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul la Centrul eparhial al Episcopiei Oradiei și director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a dat citire mesajului PS Sofronie, Episcopul Oradiei, intitulat „Educația religioasă a tineretului”, adresat participanților la simpozion.
În cuprinsul lucrărilor prezentate au fost reliefate aspecte din prodigioasa activitate a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, cel care a rămas în memoria Bisericii ca o personalitate de o complexitate rar întâlnită. Tipograf, arhitect de biserici, caligraf, sculptor, orator fără egal și cunoscător al multor limbi străine, mitropolitul de origine georgiană s-a dovedit a fi, în acelaşi timp, un bun chivernisitor al Bisericii, cu spirit filantropic şi chemare spre nevoile credincioşilor pe care i-a păstorit.
În întreaga sa activitate pastorală, culturală, tipografică şi predicatorială, atât ca episcop cât și ca mitropolit, Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul l-a întruchipat pe adevăratul păstor care investește suflet pentru credincioşii săi. Viaţa lui a fost o întreagă jertfă de muncă şi de râvnă pentru propovăduirea Evangheliei lui Hristos, propășirea Bisericii, consolidarea limbii literare românești şi luminarea credincioşilor.
Cea de a treia sesiune a lucrărilor a continuat joi, 26 mai, când participanții au făcut un pelerinaj la Mănăstirea Izbuc, unde au fost primiți de către PS Sofronie, Episcopul Oradiei, și de către arhimandritul Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Eparhia Oradiei şi stareţ al mănăstirii.
După vizitarea edificiilor monahale ridicate în ultimii ani în incinta mănăstirii, participanții la lucrările simpozionului au primit marea binecuvântare de a se închina la un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei și de Viață făcătoarei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, intrat de curând în patrimoniul sacru al Mănăstirii Izbuc, la icoana cu Mântuitorul Iisus Hristos în grădina Ghetsimani, pictată de părintele Arsenie Boca, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la fragmentul din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, așezat de puțină vreme într-o frumoasă raclă realizată la Atelierele Patriarhiei Române, și la racla ce adăpostește fragmente din sfintele moaște ale mai multor sfinți.
A urmat, în trapeza mănăstirii, prezentarea ultimelor referate din cadrul simpozionului național, de data aceasta reliefându-se aspecte legate de rolul și importanța Bisericii, a familiei și a școlii în educația religioasă a tineretului.
La finalul lucrărilor pr. prof. dr. Dumitru Megheşan, decanul facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea, a mulţumit PS Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru implicarea și participarea la acest simpozion, arhim. Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc, precum şi tuturor oaspeților prezenți. Toate referatele prezentate vor fi cuprinse într-un volum dedicat manifestării.