„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Simpozion național studențesc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea
În cadrul „Anului omagial al unității de credință și de neam” și „Anului comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” a Universității din Oradea a organizat, în data de 22 mai, Simpozionul Național Studențesc cu titlul „Unitatea Bisericii și a neamului din perspectivă teologică. Vocația națională și universală a Bisericii”, la care au participat studenți și masteranzi de la facultatea orădeană și de la facultățile de teologie ortodoxă din Cluj-Napoca, Alba Iulia și Arad.
Manifestările au început cu săvârșirea slujbei de Te-Deum în Paraclisul „Sfântul Cuvios Teodor Studitul” al Facultății. Lucrărilor simpozionului s-au desfăşurat, apoi, la Biblioteca Universității din Oradea, cu participarea cadrelor didactice și a studenților orădeni. Părintele profesor Dumitru Megheșan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea, a adresat un cuvânt de bun venit oaspeților și a transmis cuvântul de binecuvântare și de dragoste părintească al Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei.
Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de arhid. prof. Ștefan Lakatoș, a susţinut un recital care a cuprins prelucrări corale cu caracter patriotic și religios.
Lucrările prezentate au tratat multiple aspecte ale rolului pe care Biserica Ortodoxă Română l-a jucat în făurirea Statului Național Unitar Român, și au evidențiat personalități și momente semnificative, care au contribuit la realizarea Marii Unirii de la 1918. În cadrul lucrărilor au avut loc discuții și dezbateri, pe marginea subiectelor tratate. Lucrările prezentate vor urma a fi publicate, ulterior, într-un volum. (Alexandru Carțiș)