„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujbă de pomenire pentru Regele Mihai, la Catedrala Încoronării
Sute de credincioși din Cetatea Marii Uniri și din împrejurimi au participat la slujba de pomenire pentru Regele Mihai al României, oficiată de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Irineu în Catedrala Încoronării din Alba Iulia, joi, 14 decembrie.
Evenimentul a început cu ceremonialul de coborâre a drapelului în bernă la catargul din Piața Tricolorului din fața clopotniței Catedralei arhiepiscopale. După aceasta, autoritățile județene și locale, alături de numeroși credincioși, s-au îndreptat spre incinta Catedralei pentru a lua parte la slujba religioasă. La final, Părintele Arhiepiscop Irineu a rostit un cuvânt de evocare și omagiere a personalității suveranului României, în care a spus următoarele: „În aceste zile, poporul român aduce un ultim omagiu Regelui Mihai, un om unic, cu o statură morală de talie superlativă și cu un comportament exemplar. În ciuda prigonirii și a umilințelor de care a avut parte, el nu și-a pierdut speranța și echilibrul sufletesc. Totodată, n-a încetat să se gândească la națiunea română pe care a iubit-o mult, astfel încât sintagma «Regele și Patria» i-a definit întreaga viață. Anii de domnie zbuciumată, nedreptatea unei abdicări impuse și nemilosul exil, departe de țară, l-au făcut părtaș pe Regele Mihai la starea de jertfă a lui Hristos. Înțelegând perfect că slujitorul nu este mai mare decât Stăpânul său, el nu a cârtit, nici nu a urât pe cineva. Dimpotrivă, a dat dovadă de răbdare, iertare, înțelepciune și de o noblețe admirabilă, «lăsându-se în seama Celui Ce judecă cu dreptate» (cf. I Pt. 2, 23)”.
De asemenea, IPS Arhiepiscop Irineu a mai menţionat că Regele Mihai a apărat statalitatea și unitatea națională, opunându-se extremismelor: „Datorită deciziilor sale istorice, a fost scurtată conflagrația mondială și au fost salvate sute de mii de vieți omenești. După 1989, Regele Mihai și-a dovedit fidelitatea față de poporul român, militând pentru aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană. Pentru toate acestea, ilustrul suveran merită pe deplin omagiul nostru și cinstirea noastră. El rămâne în amintirea românilor ca un «slujitor bun și credincios» (Mt. 25, 21) al României. El rămâne în istoria noastră ca o personalitate luminoasă care ne-a lăsat drept testament aceste memorabile cuvinte: «Lumea de mâine nu poate exista fără credință și morală». Dumnezeu să îl așeze în ceata sfinților!”.
După constituirea României Mari prin Unirea de la 1 Decembrie 1918, între Casa Regală a României și orașul Alba Iulia s-a creat o legătură istorică deosebită. La patru ani după actul istoric al întregirii teritoriilor românești, Regele Ferdinand și Regina Maria au fost încoronați ca suverani ai României în Catedrala Încoronării din Cetatea Unirii, construită special pentru acest eveniment. În perioada interbelică, reprezentanți ai Casei Regale, printre care s-a numărat și Regele Mihai I, au vizitat de mai multe ori Complexul arhitectural al Catedralei ortodoxe din orașul Unirii.
Mai mult decât atât, timp de 10 ani, Mihai I al României a purtat titlul de Mare Voievod de Alba Iulia, păstrat până la revenirea sa pe tron, în anul 1940. După anul 1989, Regele Mihai I, alături de către Regina Ana, a fost prezent de trei ori la Alba Iulia (1997, 2006, 2007), primind titlul de „Cetățean de onoare al orașului”. De fiecare dată când s-a aflat la Alba Iulia, Majestatea Sa a zăbovit la Catedrala Reîntregirii. În anul 2007, a participat la slujba Învierii săvârșită pe esplanada din incinta Ansamblului arhiepiscopal, în prezența unui număr foarte mare de credincioși.