„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Slujbe și ceremonii de Ziua Armatei Române
De Ziua Armatei Române au avut loc manifestări în toate localităţile în care sunt unităţi militare. În cinstea miilor de eroi români căzuţi la datorie apărând patria în cel de-al doilea război mondial au fost oficiate slujbe de pomenire.
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului au participat la sărbătorirea Zilei Armatei Române, de la Carei, județul Satu Mare. De Ziua Armatei Române, marţi, 25 octombrie, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului,au participat șa evenimentele desfășurate la Carei cu ocazia Zilei Armatei Române. Ierarhii și soborul de preoţi au plecat spre Monumentul „Glorie Ostaşului Român”, operă a sculptorului maramureşean Vida Gheza, din biserica cu hramul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, situată în apropierea monumentului. Din soborul slujitor au făcut parte, alături de preoţi din parohiile oraşului şi cele învecinate, Marian Crainic, protopopul Careiului, Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, parohul Ilie Popa și preoţi militari. În cinstea eroilor români căzuţi la datorie apărând patria în cel de-al doilea război mondial, a fost oficiată o slujbă de pomenire.
La sărbătoarea Armatei Române de la Carei, care a inclus și un ceremonial militar, au participat preşedintele României, Klaus Iohannis, şefi ai Armatei Române şi ai Ministerului Apărării, Garda de Onoare, detaşamente de onoare, oficialităţi, un numeros public.
„Astăzi, 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Române, prilej cu care vă îndemn să ne aplecăm cu respect în faţa celor care şi-au slujit şi continuă să-şi slujească ţara cu devotament”, a spus președintele Klaus Iohannis, la ceremoniile organizate la Ansamblul Monumental „Glorie Ostaşului Român” din Carei, conform Agerpres. De asemenea, președintele României şi-a exprimat recunoştinţa pentru cei pentru care „apărarea neamului s-a transformat în crez”. Ceremonialul de la Carei s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat slujba de Te-Deum cu ocazia aniversării a cinci ani de la înființarea Brigăzii 6 operații speciale „Mihai Viteazul” din Târgu-Mureș, ceremonie care s-a desfășurat luni, 24 octombrie. Cu această ocazie, IPS Arhiepiscop Irineu a rostit solemn cuvânt de învățătură și i-a felicitat militarii care fac parte din această brigadă, asigurându-i de apreciere pentru nobila misiune pe care o depun în slujba Patriei române.
De Ziua Armatei Române, la Cluj-Napoca a avut loc un ceremonial militar și religios oficiat la monumentul „Glorie Ostașului Român”, unde zeci de militari ai Diviziei 4 Infanterie Gemina au defilat în prezența oficialităților locale și a unui numeros public. Evenimentul a continuat cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor condus de exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru.
La 25 octombrie 1944, Armata României a încheiat cu succes campania de eliberare a teritoriului naţional, la care au participat peste 520.000 de militari, dintre care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau declaraţi dispăruţi. Unităţile româneşti au continuat să ducă acţiuni militare pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la victoria obţinută la 9 mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-al doilea război mondial în Europa, conform unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale.