„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Slujire arhierească în comunitatea de rromi din Parohia Turda-Fabrici
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea de rromi din Parohia Turda-Fabrici, cu ocazia Zilei Internaționale a Rromilor, sărbătorită în data de 8 aprilie.
Manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Internaționale a Rromilor au început la Turda, sâmbătă, 6 aprilie, cu o slujbă oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a binecuvântat comunitatea de rromi din Parohia Turda-Fabrici.
Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în biserica parohiei misionare pentru rromi cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din zona Turda-Fabrici. Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Turda, Daniel Crișan, duhovnicul Mănăstirii Mihai Vodă din Turda, arhim. Ilie Hanuschi, parohul Marin Trandafir Roz, alături de alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, prin care a evidențiat importanța postului și a rugăciunii în viața creștinului, comparând postul cu antrenamentul unui sportiv, pornind de la capitolul 9, versetele 24-27, din Epistola I către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel. La final, ierarhul a evidențiat activitatea preoților misionari în parohiile pentru rromi din județul Cluj și i-a felicitat pe cei prezenți.
Răspunsurile liturgice au fost date, alternativ, și în limba rromani, de un grup de elevi seminariști de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a oficiat o slujbă de parastas în memoria victimelor de etnie rromă deportate în lagărele naziste din Auschwitz-Birkenau și Transnistria.
La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități și numeroși localnici, precum și numeroși copii de etnie rromă, care s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Copiii prezenți la slujbă au primit dulciuri și cărți de rugăciune din partea Părintelui Mitropolit Andrei.
Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din zona Turda-Fabrici, datează din anul 1934. La început a fost o casă particulară, cu o cameră care era capelă, iar celelalte camere erau locuința preotului.
În anul 1979 biserica a primit hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Parohul Ioan Andreicuț, actualul Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a slujit aici în perioada 1978-1985, îi dă bisericii, între 1983-1985, forma actuală, extinzându-o, reparând exteriorul şi îmbrăcându-o cu pictură.
Pentru această parohie, Părintele Mitropolit Andrei a hirotonit, în luna ianuarie 2019, primul preot de etnie rromă din județul Cluj, misiunea acestuia fiind de a sluji pentru comunitățile de rromi din municipiile Turda și Câmpia Turzi.
În cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului funcționează două parohii misionare pentru rromi: cea de la Turda, înființată în ianuarie 2019, păstorită de părintele Marin Trandafir Roz, de etnie rromă, și Parohia misionară „Sfântul Moise Arapul” de la Pata Rât, înființată în anul 2015, păstorită de pr. Gelu Petru Săvărășan care, până în prezent, desfășoară o activitate social-misionară intensă, în patru ani ridicând două biserici pentru cele patru comunități de rromi din zonă.
Aceste comunități beneficiază de activităţi catehetice, educative și culturale coordonate de Arhiepiscopie, cu sprijinul Asociaţiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” și a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) Cluj.
De asemenea, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin sectorul misionar-social, acordă periodic ajutoare (pachete cu alimente și sprijin financiar) comunităţii de rromi de la Pata Rât, Turda și altor comunități din cele două județe ale eparhiei, Cluj și Bistrița-Năsăud.
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului desfășoară în prezent 50 de proiecte şi programe sociale, prin care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijii medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor nevoiți. De toată această lucrare filantropică au beneficiat anul trecut peste 15.700 de persoane, printre care se numără și un număr însemnat de persoane de etnie rromă.
Manifestări de Ziua Internațională a Rromilor
Cu ocazia Zilei Internaționale a Rromilor, în județul Cluj se desfășoară proiectul „Și noi suntem oameni” și are ca parteneri Consiliul Județean Cluj, Parohia misionară pentru rromi „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” – Turda-Fabrici, Parohia misionară pentru rromi „Sfântul Moise Arapul” – Pata Rât și Asociația Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” a Arhiepiscopiei Clujului, care se desfășoară în perioada 6-14 aprilie.
„Acțiunile planificate au ca scop valorificarea tradițiilor și obiceiurilor romilor, precum și dorința de a contribui la promovarea interculturalității, a toleranței, diversității culturale şi respectului reciproc, pentru buna conviețuire a tuturor cetățenilor, indiferent de apartenența etnică”, după cum se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Județean Cluj.
Astfel, luni, 8 aprilie, de Ziua Internațională a Romilor, au loc mai multe evenimente culturale care au scopul de a evidenția valorile specifice minorităţii rome. Între orele 15.00 -18.00 va avea loc, pentru prima dată în județul Cluj, un program artistic de tip Flashmob, realizat de instrumentiști și dansatori romi. Acesta se va desfășura în patru locuri diferite: Bulevardul Eroilor (pietonală), Platoul Casei de Cultură a Studenților, Casa Matei Corvin – Pietonală, Piața Unirii. Tot în 8 aprilie, începând cu ora 19.30, în Campusul universitar Hașdeu, va avea loc proiecția filmului „Pisica albă, pisică neagră” - regia Emir Kusturica, urmată de o dezbatere pe tema „Cultura și tradiția rromilor, trecut, prezent și viitor”.
În perioada 8-14 aprilie, în holul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” de pe Calea Dorobanţilor nr. 104, Cluj, va avea loc o expoziţie de carte și fotografie dedicată rromilor - obiceiuri, tradiții, cultură, istorie și mod de viață. Pe întreaga perioadă a expoziției va rula un material video documentar privind meșteșugurile tradiționale practicate de romi, conform comunicatului transmis de Consiliul Județean Cluj.