„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Slujiri arhierești în Duminica a 28-a după Rusalii
În Duminica a 28-a după Rusalii, 16 decembrie, la Sfânta Liturghie a fost citită pilda despre cei poftiți la cină. Credincioșii au fost îndemnați să se pregătească prin post, milostenie și mai ales spovedanie, pentru împărtășirea cu trupul și sângele Domnului Iisus Hristos.
Credincioșii din Sibiu și din împrejurimi au participat în număr mare la Sfânta Liturghia oficiată în Duminica a 28-a după Rusalii la Catedrala mitropolitană din oraș. Soborul slujitor a fost condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, iar răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza. În cadrul Sfintei Liturghii diaconul Ioan Mihai Bratu a fost hirotonit preot pentru Parohia Râu Sadului, Protopopiatul Avrig, județul Sibiu.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu le-a tâlcuit credincioșilor Pilda celor poftiți la cină, citită în cadrul Sfintei Liturghii în această duminică pregătitoare pentru praznicul Nașterii Domnului.
„Fiul Omului a venit să slujească și să-și dea sufletul pentru răscumpărarea omenirii. Cine au fost cei pe care i-a chemat întâi la cină? Mai-marii poporului evreu, cei care cunoșteau Legea, cei care trebuiau să o respecte, să înțeleagă că a venit plinirea vremii și Fiul lui Dumnezeu a venit în lume. Dacă ei nu L-au primit, iată libertatea lui Dumnezeu de a alege! Este adăugată acum și libertatea omului de a alege ceea ce Dumnezeu îi propune. Dacă Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său în poporul ales, l-a chemat la mântuire pe acesta, refuzul acestuia Îl determină pe Dumnezeu să trimită la toți ceilalți, la cei care ascultau Cuvântul Lui, la bolnavii pe care Mântuitorul i-a vindecat, la toți cei care erau lipsiți de ajutor, i-a chemat pe toți la Masa Împărăției. În a treia fază a trimis și dincolo de garduri, adică dincolo de hotarele credinței, la cei păgâni, la cei care s-au îndepărtat de cunoașterea lui Dumnezeu Cel adevărat și s-au închinat idolilor”, a spus ierarhul.
Mulți dintre credincioși s-au împărtășit la Sfânta Liturghie cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos și s-au închinat moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aflate în Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Slujire arhierească la Arșita, Protopopiatul Năsăud
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în Parohia Arșița, comuna Măgura Ilvei, Protopopiatul Năsăud. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți si diaconi. Din sobor au făcut parte și Ioan Dâmbu, protopopul de Năsăud, alături de parohul Marian Șteopoaie, de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” - Arșița. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Cuvântul de învățătură al IPS Mitropolit Andrei s-a intitulat „Cina Domnului”, cu referire la pericopa evanghelică a duminicii.
„Ne apropiem de Crăciun, iar tot creștinul se străduiește de Crăciun, de sărbători, să facă cină mare, ospăț mare. Dar cea mai mare cină despre care este vorba în Evanghelie, și despre care ne spune Domnul Iisus Hristos este Cina Domnului, adică Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la care ne găsim noi astăzi. Este evident că trăim într-o lume secularizată, mulți creștini botezați își permit ca Duminica, când se face Sfânta Liturghie și când sunt chemați la Cina cea Mare, să-și rezolve alte probleme și să nu participe la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie”, a spus IPS Mitropolit Andrei, care a adăugat că „tot timpul trebuie să ne pregătim pentru Cina Domnului, pentru Sfânta Liturghie. Nu trebuie să existe o Sfântă Liturghie la care un număr de credincioși, care s-au pregătit și care s-au spovedit, să nu se împărtășească. Altfel, dacă nu se împărtășește nimeni și stăpânul a făcut cină mare, ce este în sufletul lui când vede că cei poftiți la cină nu vin (…) La Crăciun toate pregătirile sunt frumoase și necesare, dar cea mai mare pregătire trebuie să fie pentru Sfânta Liturghie”, a mai spus ierarhul.
„În Postul Crăciunului, colindăm, facem fapte bune, mai ales în Postul Crăciunului suntem chemați să facem milostenie, dar pe deasupra, trebuie să participăm la Cina Domnului, și în căsuța, coliba noastră întunecată (sufletul) să intre Domnul Iisus Hristos, și acolo se face Rai. Lucrul acesta îl urmăm noi de sărbătoarea Crăciunului (…) Creștinismul nostru ar deveni mult mai activ, mult mai eficient dacă foarte mulți credincioși ar participa la Cina Domnului, la Sfânta Liturghie, împărtășindu-se, sigur, cu pregătirea cuvenită și cu spovedania cuvenită”, a încheiat ierarhul.
În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei l-a hirotonit întru preot pe diaconul Nicolae Mănarcă pe seama Parohiei Florești, Protopopiatul Năsăud și întru diacon pe un tânăr teolog. La priceasnă, cântăreața de muzică populară Anuța Motofelea, fiica a satului, a colindat împreună cu copiii din sat, cu toții îmbrăcați în straie populare specifice zonei. Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, IPS Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom pe parohul Marian Șteopoaie. primarul comunei Măgura Ilvei, Valer Avram a primit Ordinul Centenar „Mihai Vodă”, iar comitetul și consiliul parohial au primit Diplome de aleasă cinstire. După Sfânta Liturghie, ierarhul a binecuvântat lucrările făcute la casa parohială, atât la exterior, cât și la interior.
Binecuvântare la Parohia Oradea-Nufărul
Biserica ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae din cartierul Nufărul al Oradiei, zidită între anii 1937-1940, a fost binecuvântată de către Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, după finalizarea unor importante lucrări de restaurare, extindere și înfrumusețare cu o nouă pictură, realizate pe parcursul anilor 2011-2016.
După sfințirea și binecuvântarea lucrărilor a urmat Sfânta Liturghie arhierească, la sfintele slujbe participând numeroși dreptmăritori creștini orădeni. Răspunsurile liturgice fiind date de corul Parohiei Oradea-Nufărul I, dirijat de prof. Loredana Pantea.
În cadrul Sfintei Liturghii săvârșită de ierarh, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, PS Episcop Sofronie a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a reliefat semnificaţiile Pildei celor poftiți la cină, subliniind importanța pregătirii duhovnicești pentru apropierea de Dumnezeu, prin spovedanie, prin participarea la Cina Domnului, la Sfânta Liturghie, și cuminecarea cu Preacuratele lui Hristos Taine, ca o pregustare a Cinei veșnice din Împărăția cerurilor: „Pregătindu-ne de sărbătoarea Nașterii Domnului, ne pregătim să înțelegem, după putința noastră, și mai ales să trăim adevărul mântuitor al venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu, a întrupării Domnului nostru Iisus Hristos, Cuvântul Veșnic al Tatălui, ne pregătim pentru darul cel mare pe care Dumnezeu, prin Fiul Său, l-a adus lumii: Împărăția cerurilor”. Astfel, „Împărăția cerurilor este reflectată în pericopa evanghelică de astăzi. Pilda celor chemați la cină este pilda în care ni se descoperă cum Dumnezeu, în Împărăția Sa cea cerească, a pregătit pentru toți oamenii intrare. Împărăția cerurilor este asemănată cu o cină, pentru că cina, în vechime, la popoarele Orientului apropiat, în special la popoarele semitice, și mai ales la evrei, era locul prin excelență al întâlnirii întregii familii, tradiție ce se mai păstrează și astăzi la multe din popoarele lumii. Să nu uităm că la cină Mântuitorul Iisus Hristos a ales să Se despartă de ucenicii Săi, descoperindu-le Taina Sfintei Euharistii, Cina cea de Taină, prin Care Dumnezeu ni Se împărtășește nouă oamenilor”, a spus ierarhul.
„Petrecerea adevărată a sărbătorii Nașterii Domnului este petrecerea împreună cu Dumnezeu, dar nu într-un mod abstract, pentru că este o invitație concretă și directă la Cină, la Cina Domnului, la Cina cea de Taină a Împărăției, la Sfânta Euharistie. La aceasta suntem chemați cu toții, și dacă vrem cu adevărat să prăznuim, se cade să ne pregătim pentru întâlnirea cu Dumnezeu, iar Biserica recomandă tuturor credincioșilor ca, măcar în cele patru posturi de peste an, și acum în special în postul pe care îl parcurgem, să ne spovedim și să ne cuminecăm cu Preacuratele Taine ale lui Hristos, să cinăm cu Domnul, să fim împreună cu Dumnezeu în Împărăția Sa”, a mai spus PS Episcop Sofronie.
Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, Aurel-Simion Goga, a dat citire Actului de sfințire întocmit cu acest prilej, iar parohul enoriei Oradea-Nufărul I, Mircea Câmpianu, a adus mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru toate binecuvântările primite, Întâistătătorului Eparhiei Oradiei pentru grija arhipăstorească și slujirea sfințitoare în această zi de sărbătoare pentru „biserica mică” a parohiei, precum și credincioșilor și tuturor celor care au sprijinit realizarea lucrărilor de înnoire.
Ierarhul a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a felicitat pe paroh pentru lucrarea pastorală și administrativ-gospodărească ce o săvârşeşte, împreună cu ceilalți trei preoți co-slujitori, astfel încât, pe lângă lucrările de zidire și înfrumusețare a noii și monumentalei biserici din Oradea-Nufărul, aflate în curs, ocrotită de Sfântul Cuvios Ioan cel Nou Românul Hozevitul și de Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei, s-a avut în grijă și restaurarea bisericii vechi a enoriei, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Ierarhul a oferit, la final, o diplomă de apreciere membrilor Adunării parohiale, Consiliului și Comitetului parohial.
De asemenea, ierarhul a reiterat îndemnul părintesc ca, în perioada ce a mai rămas până la praznicul Nașterii Domnului, dreptmăritorii creștini să aibă în vedere, pe lângă rugăciune și post, și milostenia, ajutorarea semenilor care sunt în suferinţă şi au nevoie de sprijin şi mângâiere, participând și la colectele de alimente, îmbrăcăminte, medicamente și bani ce se organizează de către Sfânta Biserică, pentru a veni în întâmpinarea tuturor celor aflați în nevoi și în lipsuri.
Slujire arhierească la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, pr. Viorel Bud, pr. Vasile Botiş, pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, pr. Florin Bălan, pr. Claudiu Ciascai, slujitori ai Catedralei Episcopale, diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de prof. Cosmin Lauran.
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, , a ținut un cuvânt de învățătură, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, despre pilda celor poftiţi la cină: „Această pericopă evanghelică, spun Sfinţii Părinţi, în interpretarea teologică, ne zugrăveşte chemarea lui Dumnezeu la cina Fiului de Împărat sau la cina Fiului Său, la Sfânta Euharistie, pe care ne-a dăruit-o Hristos ca fiind Trupul şi Sângele Său, pe care, dacă o onorăm şi mâncăm Trupul şi Sângele Domnului, vom avea în noi viaţă veşnică şi la judecată nu vom veni, ci ne vom muta din moarte la viaţă, zice Sfântul Evanghelist Ioan”.
Ierarhul a mai adăugat că „nu ştim care sunt priorităţile vieţii noastre. Priorităţile, a venit să ni le arate Hristos. Sufletul unui om valorează mai mult decât cerul şi pământul. Un suflet în faţa lui Dumnezeu valorează mai mult decât universul întreg! Dacă i-a dat atât de mare valoare Hristos sufletului şi S-a pogorât din Cer şi S-a micit şi S-a făcut om şi a intrat în trupul nostru, Dumnezeu fiind, ca să mântuiască sufletul nostru, atunci prioritatea vieţii noastre trebuie să fie mântuirea sufletului, nu viaţa aceasta efemeră şi bunurile materiale. Sunt necesare, trebuie să trăim o viaţă decentă, dacă se poate chiar nobilă sau aristocratică, dar nu doar să fim aristocraţi din punct de vedere material şi să ne batem cu cărămida în piept câţi bani avem, ce vile avem şi ce bogăţii avem. Nu, nu asta. Nobleţea ţine de interiorul omului, de felul de a fi, de a gândi, de a se comporta, de a se raporta la Dumnezeu, la oameni, la societate. Şi atunci, prioritatea noastră ar fi să fim creştini adevăraţi. Nu fundamentalişti, nu formalişti, nu farisei, nu făţarnici, ci cinstiţi şi sinceri”.
La încheierea Sfintei Liturghii, PS Episcop Iustin i-a hirotesit iconomi stavrofori pe preoții Florin Bălan, cu peste 11 ani de slujire, şi Claudiu Ciascai, cu peste nouă ani de slujire preoţească, de mai mulţi ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Părintele Cludiu Ciascai este şi duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare.
Liturghie arhierească la Jibou
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din orașul Jibou. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Daniel” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte și parohul Dan Dregan, protopopul Jiboului, și Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.
În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, PS Episcop Petroniu a hirotonit întru diacon pe tânărul Ioan-Sergiu Cîmpean, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Mierța, din Protopopiatul Zalău. La final, parohul Dan Dregan a mulțumit PS Episcop Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor prezenți. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost sfinţită în data de 16 iunie 1991, iar în 23 aprilie 2002, altarul demisolului bisericii a fost sfințit, luându-l ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Până în anul 2005, lucrările la acest lăcaș de cult au fost coordonate de către pr. Gheorghe Longodor, iar începând cu acel an, lucrările au fost continuate de către pr. Dan Dregan. În anul 2012, biserica a primit cel de-al doilea hram, „Sfântul Proroc Daniel”. Lucrările efectuate la acest lăcaș de cult au fost finalizate în anul 2013, iar în data de 15 septembrie a aceluiași an, biserica a fost târnosită de Preafericitul Patriarh Daniel, împreună cu Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi cu Preasfinţitul Petroniu. Cu această ocazie, cei doi preoţi slujitori ai lăcașului de cult au primit din partea Preafericirii Sale distincţia „Crucea Patriarhală”. Tot în acel moment istoric, Sfântul Proroc Daniel a fost proclamat ocrotitorul oraşului Jibou.
Slujire arhierească la Bălata, Hunedoara
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul „Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici” din Bălata, județul Hunedoara. În cadrul slujbei, diaconul Ioan Daniel Coste a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Almaș-Săliște, cu filiile Almășel, Brășeu, Godinești și Micănești, din cadrul Protopopiatului Deva.
În cuvântul de învățătură Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoare a vorbit despre parabola rostită de către Mântuitorul Iisus Hristos și citită în această duminică din Sfânta Evanghelie, despre cei poftiți la cină, ca fiind o metaforă pe care o folosește Dumnezeu pentru a ilustra esența profundă a Împărăției Cerurilor. „În Biserica de azi Hristos ne cheamă la ospățul duhovnicesc, la Cina euharistică, să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Său, iar noi trebuie să ne angajăm cu toate eforturile pentru dobândirea Împărăției de dincolo de lume”, a spus ierarhul.