„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhiereşti în prima duminică din Postul Crăciunului
În Duminica a 26-a după Rusalii (Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina), credincioşii s-au aflat în prima duminică din Postul Naşterii Domnului. Cu această ocazie, în biserici s-a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică din Postul Crăciunului. Ierarhii i-au îndemnat pe credincioşi să aducă mângâiere prin faptele milei creştine celor din jur aflaţi în lipsuri sau necazuri.
În prima duminică a Postului Nașterii Domnului preoții și credincioșii de la Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Sibiu au primit binecuvântare arhierească. Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie și a sfințit Centrul parohial „Sfântul Nicolae” de lângă locașul de cult. Credincioșii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, mulți dintre cei prezenți primind Sfânta Împărtășanie. În soborul slujitor s-au aflat prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sbiu, pr. prof. dr. Aurel Pavel, pr. conf. dr. Daniel Buda de la Consiliul Mondial al Bisericilor, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului și paroh al bisericii, pr. Nicolae Cătălin Mirișan, consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ciprian Cândea, pr. Liviu Anghel, celălalt paroh al bisericii, precum și alți slujitori ai sfintelor altare.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Florin Pavel a fost hirotonit preot pentru Capela „Sfânta Filoteia” din Sibiu.
La sfârșitul Sfintei Liturghii părintele Nicolae Cătălin Mirișan a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică din Postul Crăciunului. Apoi, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre Evanghelia citită la Sfânta Liturghie și despre însemnătatea postului pregătitor pentru marele praznic al Nașterii Domnului.
„Din Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina învățăm că există o șansă pentru fiecare dintre noi să ne îmbogățim în Dumnezeu. Suntem în timpul postului și nu este suficient să ne abținem de la anumite mâncăruri, ci trebuie ca postul de bucate să fie unit cu cel de păcate și cu faptele bune. În egoismul nostru ne gândim adesea doar la ai noștri, la cei dimprejurul nostru și este bine așa, dar nu este un bine deplin. Trebuie să ne gândim că există foarte aproape de noi, între vecinii noștri, între oamenii rânduiți de Dumnezeu să se întâlnească cu noi sau viețuiască alături de noi, unii oameni care au nevoie de un cuvânt bun, de un sprijin, de o călăuzire, ba chiar de a primi ceva din bunătățile noastre”, a subliniat ierarhul.
Părintele Nicolae Cătălin Mirișan a transmis mulțumirile din partea credincioșilor și a părintelui Liviu Anghel, oferindu-i în dar o icoană a Sfântului Nicolae.
A urmat, apoi, sfințirea Centrului parohial „Sfântul Nicolae” din apropierea bisericii, unde vor funcționa un așezământ social-filantropic, un cabinet medical, oficiul parohial, biblioteca parohială și un after-school pentru copiii celor două parohii. Lucrările au fost începute de părintele Ioan Popa, ctitor al bisericii, și continuate de cei doi actuali parohi, părintele Nicolae Cătălin Mirișan și părintele Liviu Anghel. Activitățile social-filantropice, educative și culturale vor începe în curând la centrul inagurat în prima duminică a Postului Crăciunului.
Liturghie arhierească în Ciumeghiu, Bihor
Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ierarh Sava Brancovici, Mitropolitul Transilvaniei” din Parohia Ciumeghiu, Protopopiatul Tinca, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cadrul slujbei, s-a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima Duminică a Postului Nașterii Domnului din anul 2016, privind însemnătatea „Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox” și a „Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești”.
Cu acest prilej, la momentul liturgic îndătinat, PS Episcop Sofronie a hirotonit în treapta diaconiei pe tânărul Andrei Ionuț Gheban, pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Parohia Bucium, Protopopiatul Beiuș.
În cuvântul de învăţătură rostit, PS Episcop Sofronie a explicat celor prezenţi înţelesurile Pildei bogatului căruia i-a rodit țarina, spusă de Mântuitorul Iisus Hristos și redată de Sfântul Evanghelist Luca.
Ierarhul a subliniat că „bogatul căruia i-a rodit țarina, duhovnicește vorbind, este societatea contemporană de consum, autosuficientă, ce se complace în automulțumire, lumea bunăstării, încât oamenii care o compun ajung să nu se mai gândească la Dumnezeu, iar tot ceea ce există se limitează la viața de pe pământ și la plăcerile de aici. Așa s-a ajuns, în această societate civilizată, dezvoltată, îndestulată din punct de vedere material, dar sărăcită cu totul din punct de vedere spiritual, ca viața să aibă valoare și sens atâta vreme cât omul se bucură de bunăstare și sănătate”.
„Biserica, însă, ne pune înainte cumpătarea, postul și rugăciunea, și ne îndeamnă, mai ales în perioada Postului Crăciunului, să luăm distanță față de societatea de consum, față de lumea plăcerilor și a poftelor, față de lăcomii, să fim cumpătați și să căutăm ceea ce este bun și folositor pentru noi, pentru viețile noastre, pentru sufletele copiilor și tinerilor noștri, viitorul poporului nostru”, a mai spus PS Sofronie.
De asemenea, ierarhul a adresat un îndemn credincioşilor ca, în perioada Postului Crăciunului, să aibă în vedere, pe lângă rugăciune și post, și milostenia, ajutorarea semenilor care sunt în suferinţă şi au nevoie de ajutor şi mângâiere, şi să participe la colectele de bani, alimente, haine și medicamente ce se organizează în această perioadă de Biserică, pentru a veni în întâmpinarea tuturor celor aflați în nevoi și lipsuri.
Vasile Popa, Protopopul Tincăi, a făcut o prezentare a comunității dreptmăritoare şi a lăcașului de cult din Ciumeghiu, iar parohul Florin Marius Buștea a adresat mulțumiri ierarhului pentru cea de a doua vizită în această enorie.
Din relatările istorice, satul Ciumeghiu, numit și Ilia, este atestat documentar din anul 1380. Prima biserică este atestată la începutul secolului al XVII-lea. În anul 1817 se zidește o biserică mai mare, din cărămidă, care, în anul 1938, după 121 de ani, fiind prea mică, s-a demolat, iar pe locul ei s-a zidit actuala biserică. Piatra de temelie a fost sfințită în ziua de 19 noiembrie 1938. Din această zi au început lucrările de construcție, până în anul 1960, cu întrerupere pe perioada războiului al doilea mondial, fiind târnosită în anul 1974 de către Episcopul Vasile Coman al Oradiei.
Hram la Şimleu Silvaniei, Sălaj
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.
În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, PS EpiscopPetroniu a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Voivodeni, din Protopopiatul Zalău, pe diaconul Dumitru-Teodor Fiț. De asemenea, ierarhul a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Ciprian-Vasile Sabou, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Bocșița, din Protopopiatul Zalău. La finalul slujbei, au fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor persoanelor care s-au evidențiat în mod special pe parcursul efectuării lucrărilor la locașul de cult și la Complexul social al parohiei.
Sub coordonarea parohului Vasile Boșca, Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” desfășoară o bogată activitate social-filantropică, majoritatea acestor activități desfășurându-se în cadrul Complexului social al parohiei.
În urmă cu un an, în imediata vecinătate a bisericii a fost inaugurat noul Centru Social Multifuncțional „Filantropia”, construit prin accesarea fondurilor europene, centru care a fost proiectat să asigure asistență unui număr de aproximativ 70 de persoane, copii și tineri, cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. Astfel, se încearcă crearea unui mediu adecvat pentru activități de învățare, consiliere educațională, recreere, socializare și odihnă, oferindu-se totodată sprijin în efectuarea temelor și asimilarea tehnicilor de învățare cognitivă, precum și servicii de evaluare și consiliere socială și psihologică pentru copil și familie.
În vederea asigurării hranei pentru beneficiarii acestui Centru, cantina socială a parohiei, cu o capacitate de 100 de locuri, a fost modernizată prin aceeași linie de finanțare și dotată cu mobilier specific pentru activităţile de pregătire şi servire a mesei calde.
Liturghie arhierească la Catedrala din Baia Mare
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie la nivelul întâi al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor alcătuit din preoţii slujitori şi diaconi ai Centrului Eparhial şi Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare.
La ectenia pentru morţi, PS Justin Sigheteanul l-a pomenit pe IPS Arhiepiscop Justinian, împreună cu soborul şi întreaga Catedrală, pentru veşnica odihnă a sufletului său.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de pr. Petrică Aurelian Covaciu.
După priceasnă, arhim. Casian Filip, ecleziarhul Catedralei Episcopale, a dat citire „Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică din Postul Naşterii Domnului”. Pastorala a avut darul de a sensibiliza pe credincioşi asupra milosteniei pe care pot să o facă în acest post şi să mediteze asupra semnificaţiei „Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”, în această perioadă a secularizării continue, şi asupra „Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul”, ctitorul limbii liturgice româneşti, „şi al tipografilor bisericeşti din Patriarhia Română”. În cuvântul de învăţătură, PS Justin Sigheteanul le-a amintit încă o dată credincioşilor din eparhie de îndatorirea fiecăruia din ei de a ajuta pe cei în nevoi, pentru că din darurile date pe pământ se adună comoară în cer.
La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba parastasului pentru IPS Arhiepiscop Justinian la care au asistat câteva mii de credincioşi.
Cu această ocazie, PS Iustin Sigheteanul a invitat credincioşii să ia parte la slujba parastasului de pomenire la 40 de zile, care va fi oficiată în data de 8 decembrie la Mănăstirea Rohia de către Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi PS Iustin Sigheteanul, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
Sărbătoare la Mănăstirea Floreşti, Cluj
Mănăstirea Florești din județul Cluj a sărbătorit, duminică, 20 noiembrie, 22 de ani de la punerea și sfințirea pietrei de temelie a bisericii ocrotite de „Acoperământul Maicii Domnului”. Tot duminică a fost sărbătorită de obștea mănăstirii, alături de apropiații acestui sfânt locaș, și aniversarea a 20 de ani de stăreție a stavroforei Teodora și 15 ani de la numirea ca duhovnic a protos. Visarion Pașca.
Sărbătoarea a fost încununată de Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți și monahi, condus de arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul Mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Părintele exarh a prezentat mesajul adresat de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, la acest moment aniversar.
Cea mai mare realizare a obștii monahale de la Florești este mulțimea de credincioși, care participă duminică de duminică la Sfânta Liturghie. „Dacă mănăstirea Florești, care înflorește pe zi ce trece, nu ar avea parte de cei care o cercetează, ar fi o mănăstire foarte săracă din toate punctele de vedere, pentru că zidurile goale nu-și găsesc rostul și menirea. Sfinții pictați pe pereții bisericii mănăstirii au corespondent în creștinii care vin aici și care încearcă să le imite viața”, a spus arhim. Dumitru Cobzaru.
După Sfânta Liturghie, oficiată pe altarul din curtea mănăstirii, au fost lansate două volume apărute la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului - un album cu imagini de la diferite evenimente din viața mănăstirii și o monografie.