„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Slujiri arhierești la praznicul Schimbării la Față a lui Hristos
Cu prilejul Praznicului Împărătesc al Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos, ierarhii transilvăneni și bănățeni au săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, au sfințit biserici și i-au îndemnat pe credincioșii din mănăstiri și din mijlocul comunităților în care s-au aflat să ia aminte la scopul vieții creștine care este nu doar mântuirea, înțeleasă negativ ca scăpare sau izbăvire de rău, păcate și moarte, ci și sfințirea și îndumnezeirea omului.
La praznicul Schimbării la Față a Domnului, noua biserică a schitului de la Păltiniș, județul Sibiu, a fost târnosită. Slujba de sfințire a locașului de cult închinat Bunei Vestiri și Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, starețul schitului, protosinghelul Valeriu Luca, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, protosinghelul Emilian Man, protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian și alți slujitori ai sfintelor altare. Ierarhul a târnosit locașul de cult cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, a sfințit masa Sfântului Altar, în piciorul căreia a așezat moaște, a sfințit catapeteasma și pictura făcută în altarul noii biserici.
La slujba de târnosire și la Sfânta Liturghie oficiată apoi la noul altar sfințit au participat numeroși credincioși din localitățile aflate în apropierea stațiunii Păltiniș, precum și pelerini din mai multe părți ale țării. Mulți dintre credincioșii prezenți au îmbrăcat straiele populare specifice zonei din care provin și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhimandritul Ioachim Tomoiagă. Părintele vicar-administrativ a vorbit credincioșilor despre praznicul din 6 august, sărbătoarea în care cinstim clipele minunate de pe Muntele Taborului, unde Mântuitorul Iisus Hristos Și-a arătat firea dumnezeiască față de ucenici.
„A constatat Sfântul Apostol Petru că niciodată nu i-a fost lui mai bine decât în acea Lumină dumnezeiască, în acea bucurie împreună cu Dumnezeu, în locul în care Dumnezeu Și-a arătat Chipul Slavei Sale, sau, altfel spus, Slava Chipului Celui Dintâi, adică așa a arătat omul creat de Dumnezeu în această Lumină, în această Slavă, cum a arătat Mântuitorul stând de vorbă cu Moise și cu Ilie pe Muntele Taborului. Deodată a văzut Petru această stare inițială, Chipul Slavei Celei Dintâi și n-a vrut să se mai dezlipească de această bucurie, de această Lumină, de această stare a Slavei Împărăției lui Dumnezeu”, a subliniat părintele Ioachim Tomoiagă.
După Sfânta Liturghie soborul slujitor condus de IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat un parastas pentru Mitropolitul Nicolae Bălan, ctitorul Schitului „Schimbarea la Față a Domnului” din Păltiniș, trecut la cele veșnice chiar în ziua praznicului.
În cuvântul de binecuvântare de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe toți cei care au contribuit la ridicarea noii biserici a schitului și obștea așezământului pentru eforturile depuse în perioada 2014-2019, când s-a zidit și înfrumusețat acest nou locaș de cult. Părintele Mitropolit a vorbit apoi despre praznicul măreț al Schimbării la Față a Domnului.
„Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru că am încununat astăzi o lucrare mult dorită și acum adusă la desăvârșire de Mântuitorul Iisus Hristos și Maica Precurată, alături de Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei (...) Lumina taborică este și darul lui Dumnezeu care se revarsă asupra noastră prin luminarea minții noastre, pentru că noi, ca să ne bucurăm de toate darurile pe care Dumnezeu ni le-a rânduit, trebuie să avem toate simțurile pregătite pentru receptarea frumuseții creației lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.
Cititorii și binefăcătorii locașului de cult au primit din partea ierarhului acte de cinstire, iar mai apoi, părintele Valeriu Luca i-a mulțumit ierarhului pentru prezența la această sărbătoare deosebită din viața așezământului monahal. Părintele stareț i-a oferit în dar ierarhului o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos.
Credincioșii prezenți au avut posibilitatea să intre la final în Sfântul Altar și să se închine.
Hramul Mănăstirii de la Ilva Mare
Marele praznic al Schimbării la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos a fost sărbătorit în mod deosebit de credincioșii din județul Bistrița-Năsăud, care au participat în număr mare la hramul Mănăstirii de la Ilva Mare unde, încă de luni seara, o parte dintre credincioşi s-au adunat la slujba Privegherii.
Marți dimineața, 6 august 2019, în mijlocul obștii monahale a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a oficiat Sfânta Liturghie în pridvorul așezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Slujba a început la ora 10:00, iar din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, duhovnicul mănăstirii, protos. Daniil Ureche, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Fără luptă nu-i cunună”. La momentul rânduit din cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Alb Cosmin Vasile, pe seama Parohiei Țăgșoru, Protopopiatul Beclean. La final a fost săvârșită slujba parastasului de obște.
De asemenea, părintele duhovnic Daniil Ureche i-a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezența în mijlocul obştii mănăstirii şi a sutelor de credincioşilor, veniți în număr mare.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, iar Marius Palage, interpret de muzică populară și fiu duhovnicesc al mănăstirii, a cântat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului.
Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Ilva Mare este amplasată pe Valea Ilvei, la 50 de km de orașul Năsăud. A luat ființă în 1992, ca schit de călugări, ctitorit de ieromonahul Daniil Ureche, actualul duhovnic, pe vatra casei părintești. Vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a dat aprobarea și a sfințit locul în 1992, după care s-au început și construcțiile la biserică și la ansamblul monahal. Lăcașul de cult a fost terminat în 1996, an în care, pe 6 august, de hramul bisericii, a fost sfințit.
La începutul anului 1999, schitul şi-a schimbat statutul în mănăstire de maici. În acest timp mânăstirea a primit donație un teren într-o poieniță în mijlocul pădurii, la un kilometru distanță, unde s-au construit un mic paraclis și câteva chilii, cu hramul Sfântului Mucenic Fanurie. Schitul a fost pictat de maici, iar pe data de 14 iulie 2007 a fost sfințit de Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul. Aici se retrag maicile la rugăciune.
În 2001 s-a început construcția unei noi biserici cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, fiind sfințită la data de 28 septembrie 2014 de către Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.
În prezent, mănăstirea are 14 viețuitoare, stareță fiind stavrofora Hristofora Marinca, iar duhovnic protosinghelul Daniil Ureche.
Slujire arhierească la hramul Mănăstirii Poșaga
Marți, 6 august, în ziua Praznicului Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea Poșaga, protopopiatul Câmpeni. Cu prilejul hramului acestei vetre monastice, Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în altarul de vară din incinta așezământului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către tinerii participanți la Tabăra de muzică bizantină de la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud. Obștea monahală de la Mănăstirea Poșaga se află sub oblăduirea părintelui stareț Teofan Jurca.
Adresându-se numeroșilor credincioși prezenți la Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop a spus: „Omenirea este împărțită aproape complet între cei ce aparțin lui Hristos și cei ce Îl refuză, cei care resping lumina. Cine este în întuneric, nu vede, nu înțelege, nu profită și nu trăiește. Acum nu e timp de a sta în întuneric, ci din contră, e vremea potrivită de a ne împărtăși din potirul luminii cerești pentru a ne mântui. Astăzi, cuvintele de iubire ale Mântuitorului Hristos traversează oceanele și ajung pretutindeni, încât trebuie numai ascultate și trăite în viața de fiecare zi, dar nu poate asculta cine are urechile închise, nu poate contempla minunile lui Dumnezeu cine este orb, cine este rob păcatului ucigător și pasiunilor dezordonate”.
Sărbătoarea la Mănăstirea Hodoş-Bodrog
În ziua praznicului Schimbării la Faţă a Domnului, obştea monahală, în frunte cu Părintele Grigorie Timiş, stareţul mănăstirii, soborul preoţilor şi diaconilor slujitori şi mulţimea de pelerini, au întâmpinat pe Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a poposit, ca în fiecare an, pentru a oficia Sfânta Liturghie arhierească, cu prilejul hramului Paraclisului de iarnă al Sfintei Mănăstiri Hodoş-Bodrog.
Cu acest prilej, chiriarhul a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură pus sub titlul „Vederea faţă către faţă” (cf. II Petru 1; Mt. 17), care este dorirea permanentă a credinciosului de a percepe prezenţa divină realizând comuniunea deplină cu Dumnezeu. Momentul sărbătoresc de astăzi este chezăşia acestei împliniri la Parusie, sau a doua venire a Mântuitorului (cf. I Cor. 13, 12). Lumina taborică, adică strălucirea feţei Domnului, o dobândesc în viaţa duhovnicească cei pe care Mântuitorul îi fericeşte pentru curăţia inimii, înţelegând întreaga fiinţă umană tinzătoare, la care cheamă şi simbolul muntelui pe care s-a făcut minunea în faţa ucenicilor, citirea Apostolului însuşi dând mărturie. Potrivit imnului praznicului, la părtăşia luminii celei pururea fiitoare sunt chemaţi toţi credincioşii, după cum şi un alt cânt bisericesc arată că „drepţii ca luminătorii strălucesc”. Conştiinţa faptului este în tradiţia populară că pâinea, roadă a feţei pământului, reprezintă Faţa lui Dumnezeu, şi drept urmare Sfânta Împărtăşanie şi Tainele Bisericii sunt adevărata lumină pe calea mântuirii.
După săvârşirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat o slujbă de pomenire pentru vrednicul de amintire episcop al Aradului, Visarion Aştileanu, la 35 de ani de la trecerea la cele veşnice, în anul 1984, tocmai la acest mare praznic. La finalul acesteia, Chiriarhul arădean a evocat prin cuvinte alese personalitatea vrednicului ierarh care a păstorit Eparhia Aradului mai bine de un deceniu (ales 10 iunie 1973, înscăunat la 26 august 1973 – trecut la cele veşnice la 6 august 1984). De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a adăugat că, săvârşind pomenirea înaintaşilor, reînnoim datoria de a le urma pilda, continuând tradiţia ostenelilor pentru frumoase împliniri.
Episcopul Visarion este înmormântat în cripta episcopală de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, alături de alţi ierarhi arădeni. La slujba parastasului au participat şi rudenii ale Episcopului Visarion, printre care şi actorul Dan Aştileanu, nepot al vrednicului ierarh.
Părintele stareţ Grigorie Timiş a mulţumit Întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, în numele vieţuitorilor mănăstirii şi al soborului preoţilor slujitori, preoţilor slujitori şi credincioşilor veniţi să participe la Sfânta Liturghie.
Visarion Aștileanu (numele de botez Vasile) s-a născut la 14 martie 1914 la Cluj. Vasile Aștileanu a urmat studiile secundare la Liceul „George Barițiu” din Cluj (1925-1933), cele superioare la Academia Teologică Unită din Cluj (1933-1935), continuând cu studii de Filosofie și Teologie în Colegiul „De Propaganda Fide” din Roma (1935-1942). La Roma a obținut licența (1941) și doctoratul (1942). A fost secretar eparhial și preot la Biserica Bob din Cluj (1942-1949). Între 1952-1955 a fost deținut politic. În anul 1958 a funcționat ca inspector patriarhal, apoi, din 1962 ca episcop vicar patriarhal. În anul 1973 a fost episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Aradului, pe care a păstorit-o între anii 1973-1984.
În perioada în care a fost inspector general patriarhal a slujit ca preot la bisericile „Tatu” și Antim din București (1958-1961). La 9 septembrie 1962 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sinaia, sub numele Visarion, și hirotonit arhiereu cu titlul „Ploeșteanul”. Între 1962-1969 a funcționat ca episcop-vicar patriarhal, apoi ca episcop-vicar la Mitropolia Ardealului, cu titlul „Rășinăreanul” (instalat 1 iunie 1969), apoi episcop al Aradului (ales 10 iunie 1973, înscăunat 26 august 1973), unde a păstorit până la moarte (6 august1984).
Schimbarea la Față la Catedrala din Caransebeș
Marți, 6 august, la sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Caransebeș, alături de un sobor de preoți și diaconi.
În rugăciunile sale, Părintele Episcop a rugat pe Mântuitorul Hristos să Își arate slava precum a făcut-o pe Muntele Taborului, schimbând astfel, prin Duhul Său cel Sfânt, sufletele tuturor credincioșilor, îmbrăcându-le în lumina slavei Sale și hrănindu-le cu harul Său dumnezeiesc.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Emanuel Simeria, care a tâlcuit semnificațiile sărbătorii Schimbării la Față pe baza pericopei evanghelice de la Matei, capitolul 17, versetele 1-9. Părintele a subliniat faptul că, în acest episod biblic, a fost arătată slava Mântuitorului Hristos pe Muntele Taborului, unde s-au arătat alături de El Moise și Ilie, ca simboluri ale Legii și Prorocilor și ca dovezi ale faptului că Iisus Hristos era cu adevărat cel prorocit din vechime, Mântuitorul mult așteptat de omenire, idee întărită de glasul lui Dumnezeu, care a spus „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L”.
La timpul potrivit, mulți credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului, iar la sfârșitul Sfintei Liturghii, potrivit tradiției, ierarhul a săvârșit și o slujbă de binecuvântare a rodului viei.
Hramul Mănăstirii Botiza din Maramureşul Voievodal
Marţi, 6 august 2019, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, la Mănăstirea Botiza din Maramureşul Voievodal, Protopopiatul Vişeu, Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.
Credincioşi mulţi au venit în întâmpinarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, în frunte cu maica stareţă stavrofora Rafaela Rogojan şi obştea, primarul Florea Poenar din Botiza, primarul Nicolae Burzo din Groşii Ţibleşului şi primarul Liviu Tămaş din Budeşti, preoţi din soborul slujitor.
Au făcut parte din sobor Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, Protos. Sofronie Perţa, stareţul Mănăstirii Dragomireşti, Protos. Nifon Neamciuc, stareţul Mănăstirii Strâmtura, Protos. Mihail Bud, stareţul Mănăstirii Budeşti, Pr. Vlad Călin, secretar protopopesc, preoţii din Botiza, preoţi invitaţi din parohiile de pe Valea Izei şi Vişeului, arhidiaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Anastasios”, dirijat de Dr. Iustinian Ioachim Simion, medic neurochirurg, iar la chinonic a cântat şi Măriuca Trifoi, localnică.
Mii de credincioşi au venit la hramul Mănăstirii Botiza, atât din localitate, cât şi din alte parohii de pe Văile Izei şi Vişeului, Marei şi Cosăului, unii fiind cei care s-au întors în concediu la părinţi şi neamuri, cu copii, care au fost împărtăşiţi în timpul Sfintei Liturghii. Dealul întreg pe care este aşezată mănăstirea a fost plin de credincioşi, care, s-au retras la umbra copacilor şi pomilor deşi nu a fost o căldură toridă, ca să fie protejaţi de razele soarelui în cazul unei călduri mai mari.
Un frumos şi cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu ocazia acestui hram, în faţa unei mulţimi de credincioşi care i-au apreciat învăţăturile din Sfânta Scriptură spuse într-un mod accesibil. Întâistătătorul Eparhiei le-a vorbit despre sărbătorile lunii august, după care a trecut la explicarea Evangheliei care se citeşte la acest praznic împărătesc: „Sfinţii Părinţi au rânduit această sărbătoare în ultima lună a anului bisericesc, august, pentru că ea este plină de slavă şi de lumină, deoarece Mântuitorul, în această sărbătoare, se arată Sfinţilor Apostoli, şi prin Sfintele Evanghelii ni se desluşeşte şi nouă această taină pentru câteva momente, pentru că Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat îşi arată slava şi strălucirea Dumnezeirii Sale. Aşa va şi veni, cum L-au văzut Sfinţii Apostoli pe Tabor, Petru, Iacob şi Ioan, cei trei Apostoli apropiaţi ai Mântuitorului şi martori la toate momentele şi evenimentele importante. Aşa cum L-au văzut, cu faţa strălucind ca soarele şi veşmintele albe ca lumina, aşa va şi veni, pe norii cerului, cu slavă şi cu putere multă, să judece viii şi morţii, să întemeieze o împărăţie veşnică, şi Împărăţia Cea Veşnică a Fiului lui Dumnezeu, căreia îi vor fi părtaşi toţi cei ce se vor mântui şi vor intra în această Împărăţie nu va avea sfârşit. Aşa ne învaţă Sfânta noastră Biserică, aşa credem noi, aşa mărturisim noi adevărurile de credinţă ale Bisericii lui Hristos şi ale vieţii noastre creştine”.
Apoi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat de ce au fost duşi cei doi prooroci să vadă minunea Schimbării la Faţă a Domnului: „Din pericopa evanghelică şi din minunea Schimbării la Faţă a Domnului trebuie să reţinem că cei doi oameni mari şi sfinţi, normativi, Moise, primitorul şi dătătorul Legii, şi Ilie, marele prooroc al lui Dumnezeu, om al lui Dumnezeu, ales al lui Dumnezeu, nu s-au învrednicit să vadă faţa lui Dumnezeu şi slava Lui. Şi de aceea, zic Sfinţii Părinţi, i-a dus Mântuitorul lângă El, ca să vadă faţa lui Dumnezeu. Hristos este Dumnezeu adevărat, Fiul lui Dumnezeu, Născut din Tatăl mai înainte de toţi vecii. Cine a văzut pe Fiul a văzut pe Tatăl. Şi, deci, cei doi prooroci au fost aduşi să vadă împlinirea profeţiilor şi să vadă pe Dumnezeu”.
În Anul Omagial al satului românesc, al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a distins-o pe maica stareţă Stavrofora Rafaela Rogojan cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi Gramata Episcopală care atestă acest lucru şi i-a înmânat Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”, pentru contribuţia la înălţarea acestei mănăstiri în unul din cele mai vizitate sate din Maramureşul Voievodal, Botiza, şi pentru că a avut ascultare mai mulţi ani lângă Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian.
Primarului Florea Poenar i-a fost înmânată Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” pentru felul în care are grijă de Mănăstirea Botiza, accesul către aceasta fiind uşurat de un al doilea strat de asfalt turnat în acest an. Botiza este printre puţinele mănăstiri din Eparhie la care accesul se face pe asfalt.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit din partea maicii stareţe şi a obştii o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, deoarece ne aflăm în Postul Adormirii Maicii Domnului.
În cuvântul de mulţumire, Părintele Arhimandrit Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor, a amintit că, de la înfiinţarea acestei mănăstiri, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin nu a lipsit la niciun hram.
Hramul Mănăstirii Voivodeni
Marți, 6 august 2019, cu ocazia praznicului Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos și cu prilejul hramului Mănăstirii Voivodeni, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de peste 20 de preoţi şi diaconi, între care s-au numărat și Preacuviosul Părinte Arhim. Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului. La slujbă, au participat numeroşi credincioşi, care an de an vin la sfânta mănăstire pentru a se ruga într-un singur cuget lui Dumnezeu și desigur pentru a fi părtaşi la bucuria obştii mănăstirii în ziua hramului.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, pentru bogata activitate administrativ-gospodărească și pastoral-duhovnicească, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru protosinghel pe Preacuviosul Părinte Macarie Radu, viețuitor al mănăstirii.
În continuare, Preacuviosul Părinte stareț, protosinghelul Ghelasie Spătăcean, a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură.
Mănăstirea Voivodeni este aşezată la marginea satului cu acelaşi nume, situat la graniţa judeţului Sălaj cu judeţul Cluj. Satul Voivodeni a fost atestat documentar în urmă cu aproape 700 de ani, odată cu datarea documentară a satului pomenindu-se despre aşezarea unui eremit în hotarele acestui sat. Locul în care s-a nevoit acesta nu a fost uitat, el numindu-se Râmeţ. Aici, în Râmeţ, tradiţia locului spune că ar fi funcţionat un schit, iar după ce acesta s-a desfiinţat, aici s-ar fi stabilit vatra satului.
Pornind de la aceste tradiţii locale, consemnate în toponimia locurilor, în anul 2000, s-a luat iniţiativa ridicării unei mănăstiri. Dorinţa de a reînvia o veche vatră monahală, rămasă în conştiinţa locuitorilor acestor meleaguri, a devenit realitate, prin aprobarea acestui deziderat de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Bihorului şi Sălajului, în data de 27 noiembrie 2000. În acest context, 2 ani mai târziu, respectiv în anul 2002, au venit la Voivodeni câțiva călugări de la Frăsinei pentru a reînnoda tradiția monahală a acestor meleaguri, întreruptă timp de trei sute de ani din cauza istoriei zbuciumate a Ardealului.
Lucrările efective au debutat în anul 2002, imediat după punerea pietrei de temelie la biserica schitului în data de 17 august, de către Preasfinţitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului. Astfel, sub coordonarea Preacuviosului Părinte stareț Ghelasie Spătăcean și prin osârdia viețuitorilor mănăstirii, între anii 2008-2017 au fost realizate următoarele lucrări: în interior, lăcașul de cult a fost tencuit, pe pereți au fost aplicate picturi imprimate pe pânză, s-a turnat șapa de beton, a fost realizat sistemul de încălzire prin pardoseală, pavimentul a fost placat cu marmură, s-a făcut instalația electrică, s-au montat candelabre, geamuri și uși de acces, s-au confecționat stranele și două tronuri arhierești, precum și mobilierul bisericesc. În exterior, biserica a fost tencuită în terasit, au fost ridicate un altar de vară, o clopotniță, un lumânărar și trei troițe, a fost amenajat un muzeu în apropierea lăcașului de cult, au fost construite trei corpuri de chilii și alte clădiri anexe. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. Astfel, în data de 6 august 2017, în urma unor ample lucrări efectuate la lăcașul de cult, acesta a fost resfințit de Preasfințitul Părinte Petroniu.
Astăzi, obştea sfintei mănăstiri numără 3 vieţuitori, stareţ al acestui aşezământ monahal fiind Preacuviosul Părinte Protosinghel Ghelasie Spătăcean. În duminici şi sărbători, mulţi credincioşi sălăjeni, şi nu numai, îşi găsesc odihna şi liniştea duhovnicească în acest colţ de Tabor. Aşa s-a întâmplat şi anul acesta, cu prilejul hramului, când au poposit la rugăciune sute de credincioşi.
Mănăstirea Săraca și-a prăznuit hramul istoric
Numeroși credincioși bănățeni au participat astăzi, de praznicul Schimbării la Față a Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos, la hramul Mănăstirii Săraca, din Protopopiatul Deta, Județul Timiș. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată în Paraclisul de vară al mănăstirii de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu mai mulți clerici din eparhie. La finalul slujbei, Preasfinția Sa a vorbit pelerinilor prezenți despre evenimentul transfigurării Domnului de pe Muntele Taborului, ca manifestare a divinității Fiului prin descoperirea Tatălui și a Duhului Sfânt.
Potrivit tradiţiei, în cadrul slujbei, au fost binecuvântate prinoasele aduse de credincioşi, iar după Sfânta Liturghie, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru vieţuitorii mănăstirii trecuţi la cele veşnice.
Mănăstirea Săraca, una dintre cele mai vechi așezări monastice din Banat este atestată documentar la sfârșitul sec. al XIII-lea, sub numele de Mănăstirea Șemlacului de câmpie. Biserica cu hramul „Schimbarea la Față”, singura rămasă din ansamblul fostei mănăstiri, este un valoros monument de artă ce datează de la jumătatea secolului al XVI-lea. În pronaos se păstrează mai multe fragmente de pictură din sec. al XVI-lea. Restul picturii datează din 1730 şi este realizată de zugravii Andrei, fiul său Andrei, Ioan şi Chiriac, vrednici urmaşi ai iconografiei bizantine din ţara noastră. În prima jumătate a sec. al XVIII-lea, la Mănăstirea Săraca a funcționat o școală, ai cărei dascăli erau călugări români. Prin bogata sa istorie, dar şi prin armonia deosebită a elementelor bizantine ce îmbogăţesc podoaba sa artistică, străvechea biserică a Mănăstirii Săraca este cel mai reprezentativ lăcaş de cult din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei.
Priveghere la Schitul „Bunavestire” Almaş
La praznicul Schimbării la Faţă a Domnului, 6 august 2019, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a participat la slujba Privegherii şi a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească la Schitul „Bunavestire” din Comuna Almaș, Protopopiatul Sebiș. Ierarhul a fost primit cu multă bucurie de obștea de călugări în frunte cu Părintele Protos. Dr. Agapie Corbu, starețul așezământului monahal.
Preasfințitul Părinte Emilian a adresat obștii monahale un cuvânt duhovnicesc de învățătură cu referire la praznicul Schimbării la Faţă a Domnului, arătând că această sărbătoare este „vederea lui Dumnezeu în veşnicie”. Prin această minune săvârşită în faţa apostolilor Petru, Iacob şi Ioan, dar şi a marilor profeţi Moise şi Ilie, Mântuitorul doreşte să-i obişnuiască pe ucenici cu chipul Său transfigurat de după Înviere, cu slava Sa. Praznicul de astăzi ne îndeamnă şi pe noi la o schimbare sufletească interioară, pentru a-L vedea pe Hristos dincolo de umanitatea Sa, în lumina dumnezeirii Sale. Participând la dumnezeirea Mântuitorului Iisus Hristos ar trebui să vedem omul și lumea într-o lumină a darului lui Dumnezeu, iar pe El ca pe un loc în care să ne petrecem existența”, a mai arătat Ierarhul.
Schitul se află lângă comuna Almaș și a luat ființă în anul 1999. Ansamblul mănăstiresc cuprinde un paraclis cu hramul „Bunavestire” dar și câteva chilii. În această mănăstire se săvârșesc slujbele după rânduiala atonită, iar accesul femeilor este interzis. Starețul schitului este Părintele Agapie Corbu.
Hramul Mănăstirii Portăriţa, Protopopiatul Oaş
Marți, 6 august 2019, de praznicul Schimbării la Față a Domnului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a liturghisit și a predicat la Mănăstirea Portărița din Protopopiatul Oaș, cu ocazia hramului.
Din soborul slujitor au făcut parte Pr. Marcel Malanca, protopopul Oașului, Arhim. Spiridon Belei, starețul Mănăstirii „Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul" Scărișoara Nouă; Protos. Cleopa Sarca, starețul Mănăstirii „Schimbarea la Față" Portărița; Pr. Adrian Bucșe, secretar protopopesc; Pr. Florin Roman, parohia Gherța Mică; Pr. Găvrilă Mihalca, parohia Călinești Oaș; Pr. Sebastian Mureșan, parohia Comlăușa; Pr. Sorin Koos, parohia Coca; Pr. Claudiu Boldan, parohia Păulean; Pr. Ionuț Pleș, parohia Potău; Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, și Arhid. Gherasim Nap.
Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului Psaltic „Theologos" al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a explicat credincioșilor pericopa evanghelică ce relatează momentul Schimbării la Față a Mântuitorului: „Putem vorbi despre un al doilea Botez, o a doua teofanie a lui Dumnezeu; Mântuitorul S-a arătat celor trei ucenici, Petru, Iacov și Ioan pe muntele Tabor împreună cu cei doi profeți ai Vechiului Testament, Moise și Ilie", a precizat Preasfinția Sa.
Din partea obștii monahale, ierarhul a primit în dar o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos și un coș cu flori.