„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Slujiri arhiereşti la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului
În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, 8 septembrie, a fost sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, prilej cu care mai multe aşezăminte monahale şi parohii au avut hram. Cu acest prilej, ierarhii au vorbit despre cinstirea Maicii Domnului, cea care este mijlocitoare pentru credincioşi înaintea Mântuitorului Iisus Hristos.
La hramul Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Bazna, județul Sibiu, Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată, în prezenţa credincioșilor din localitate și din parohii învecinate, de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la altarul de vară al așezământului monahal împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban, și alți slujitori ai sfintelor altare.
Credincioșii veniți la hramul așezământului monahal din localitatea cunoscută pentru stațiunea de tratament balnear au îmbrăcat costumele populare specifice zonei și au ascultat cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie rostit de părintele vicar-administrativ Ioachim Tomoiagă.
„Avem bucuria să prăznuim astăzi pe Mama Soarelui Dreptății, pe Mama Mântuitorului nostru, pe Mama Celui care a dezlegat blestemul și a adus binecuvântare, pe Mama Celui care a călcat cu moartea pe moarte și ne-a dăruit nouă, tuturor, viață veșnică, adică o prăznuim astăzi pe Mama Vieții celei veșnice”, a spus arhimandritul Ioachim Tomoiagă.
La finalul Sfintei Liturghii, administratorul Schitului Bazna, ieromonahul Celestin Florescu a fost hirotesit protosinghel. De asemenea, binefăcători ai așezământului au primit acte de cinstire din partea ierarhului.
În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre cinstirea Maicii Domnului, despre mijlocirea pe care o aduce pentru credincioşi înaintea Mântuitorului Iisus Hristos și despre praznicul din 8 septembrie.
„Aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra noastră prin mijlocirea Maicii Preacurate, pentru că atunci când facem o jertfă și o aducem lui Dumnezeu și o punem sub ocrotirea Maicii Preacurate, lucrarea aceasta este bineplăcută lui Dumnezeu și mult-folositoare nouă. Maica Preacurată are un rol foarte important în viața noastră, pentru că avem de la Dumnezeu o mamă prin care noi am venit în această lume, iar Maica Preacurată este prototipul mamelor noastre, este mama mamelor noastre. Darul pe care ni-L face Dumnezeu nouă prin Maica Preacurată este rodul credinței și al rugăciunilor noastre”, a subliniat ierarhul.
După Sfânta Liturghie ierarhul a sfințit căminul preoțesc al Schitului de la Bazna, amenajat în vechea casă de odihnă a Arhiepiscopiei Sibiului. În acest cămin vor fi cazați preoții și pelerinii care vin în stațiunea balneară de la Bazna, iar în viitorul apropiat căminul Schitului Bazna va avea propria bază de tratament.
Părintele Celestin Florescu i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste credincioșii și viețuitorii de la Schitul Bazna și i-a oferit în dar o icoană.
Credincioșii au avut posibilitatea să cinstească racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Hram la Piatra Fântânele, Bistriţa Năsăud
Peste 5000 de credincioși au urcat duminică, 8 septembrie, la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, judeţul Bistrița-Năsăud, situată în Pasul Tihuța, la cota 1200, pentru a lua parte la Sfânta Liturghie, oficiată cu ocazia hramului de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la altarul de vară al așezământului monahal. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, Alexandru Vidican, directorul de departament al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. dr. Ștefan Iloaie, duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Gavril Horț și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Eva și Maria – două femei ca două pietre de hotar”.
În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Ionuț Hens, profesor de religie la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Cluj-Napoca și doctorand al Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu, pe seama Capelelor școlare din Cluj-Napoca. Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor. La chinonic, miile de credincioși, alături de autoritățile locale, județene și centrale au ascultat un recital de pricesne închinat Maicii Domnului, susținut de interpretele Eugenia Marinescu și Maria Nicoleta Pavelean. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Andrei s-a rugat pentru elevii care încep de luni, 9 septembrie, un nou an școlar. La final, protos. Gavril Horț, duhovnicul mănăstirii, a mulțumit tuturor celor prezenți la hram și celor care sprijină lucrările bisericii noi a mănăstirii, aflată în stadiul de construcție.
Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele este aşezată la cota 1.200, pe drumul ce unește Transilvania de Bucovina în Pasul Tihuţa. Aşezământul monahal este frecventat de credincioşi din ambele regiuni, cărora li se adaugă numărul mare de turişti care tranzitează zona. Biserica mănăstirii a fost construită în anul 1928, prin aprobarea înfiinţării unei mănăstiri de călugări. A funcţionat ca mănăstire de călugări până în anul 1960, când, prin decret, a devenit parohie a satului. La iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, în 11 aprilie 1995 s-a reînfiinţat mănăstirea cu obşte de maici. În prezent viețuiesc 24 de maici, conduse de stareța savroforă Pamfilia Solcan și de duhovnicul protos. Gavril Horț.
Obștea maicilor de la Piatra Fântânele se ocupa şi de aproximativ 30 de copii din cătunele zonei, pe care îi ajută să meargă la școală. Cu ajutorul lor și a unor profesori de specialitate, copiii studiază pian, vioară și alte discipline. Pr. Vasile Luncan, a fost cel care a sprijinit înființarea școlii din Piatra Fântânele, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când școala a fost închisă, el a fost cel care și-a asumat rolul de dascăl, predând lecții în incinta mănăstirii, pentru copiii din sat.
Hram la Mănăstirea Recea, Mureş
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Recea, judeţul Mureș, cu prilejul hramului acestui așezământ monastic. În ajunul sărbătorii, ierarhul a oficiat slujba Vecerniei mari cu Litie, după care a rostit o meditație duhovnicească despre Născătoarea de Dumnezeu. În ziua Praznicului, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși pelerini. Obștea viețuitoarelor acestei mănăstiri se află sub îndrumarea stareței stavrofore Cristina Chichernea.
Adresându-se celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „În această epocă de nesiguranță și indiferentism religios, în care mulți nu mai vorbesc cu Dumnezeu prin rugăciune, în care urâciunea dezmățului și ticăloșiei a luat locul frumuseții, iar tristețea multor oameni a risipit bucuria de pe pământ, să nu ne pierdem speranța. De ce? Pentru că lângă tronul suprem al Preasfintei Treimi se află Născătoarea de Dumnezeu, care este pentru noi toți model viu și activ de rugăciune, de frumusețe și de bucurie. De acolo, ea poate să ne ajute plenar, fiind «Maica noastră după duh», cum o numește Sfântul Siluan Athonitul”.
Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Recea, ridicată în apropierea municipiului Târgu-Mureș, a luat ființă în anul 1991. Înainte de edificarea locașului de cult, pe locul actualei vetre monahale s-au aflat o bisericuță și o clădire administrativă, ambele fiind în fază primară de execuție. Acestea aveau să fie finalizate și finisate într-un timp relativ scurt, urmând ca în anul 1992 să fie construite altarul de vară și clopotnița, în stil rustic românesc. Între anii 1993-1995, a fost ridicată stăreția, corpul de chilii și o casă de oaspeți alcătuită din două apartamente și o sală spațioasă de conferințe. Piatra de temelie a noului locaș de cult a fost așezată la data de 24 aprilie 1995, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, construcția propriu-zisă a bisericii durând din toamna anului 1995 până în vara anului 1996. Între anii 1999-2003, interiorul locașului de cult a fost împodobit cu mozaic de Murano, biserica fiind târnosită la data de 7 septembrie 2003 de către vrednicii de pomenire Petru al VII-lea, Patriarh și Papă al Alexandriei și al întregii Africi, și Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Ansamblul monahal de la Recea prezintă un caracter rustic românesc cu unele influențe bizantine și brâncovenești preluate de la mănăstirile din zona subcarpatică a Munteniei și ale celor din centrul și nordul Moldovei, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Sărbătoare la Mănăstirea Arad-Gai
În seara de ajun a sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie în altarul de vară din curtea Mănăstirii Arad-Gai. La finalul acesteia, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură pus sub titlul „Stâlpul înţelepciunii”, adică „adâncirea sensului acestor cuvinte din paremiile şi imnografia praznicului privind pe Maica Domnului în legătură cu El, Care este Însăşi înţelepciunea dumnezeiască. Fiecare sărbătoare a Maicii Domnului pune în lumină virtuţile pe care le-a dovedit dând totodată pildă de urmat pentru credincioşi ca fii ai Ei, de asemenea ai Bisericii, aceasta fiind însuşi trupul tainic al Mântuitorului. Într-însa toţi credincioşii îşi găsesc tăria de a urma Mântuitorului, mai ales la început de an bisericesc, totodată şi şcolar”.
Slujbele au continuat pe întreg parcursul nopţii, săvârşindu-se Taina Sfântului Maslu, Sfânta Liturghie de noapte, Ceasurile liturgice, slujba Aghesmei mici, Acatistul Naşterii Maicii Domnului.
În ziua praznicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie în altarul de vară din curtea mănăstirii. Din sobor a făcut parte, pe lângă alți părinți slujitori, pr. Pavel Teodor, consilier eparhial şi arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.
Cuvântul de învățătură rostit de către ierarh a fost pus sub titlul „Renaştere duhovnicească” (Gal. 6; Filip. 2; In. 3 şi Luca 10), adică „aceea care vine din ascultarea cuvântului lui Dumnezeu şi totodată urmarea lui, aşa cum învaţă Mântuitorul în convorbirea cu Nicodim, din care face parte şi pericopa duminicală, răspunzând şi celei a praznicului, Maica Domnului dând pildă, ca şi părinţii ei, Ioachim şi Ana, care au stăruit în respectarea legii divine, privind cu precădere familia evlavioasă. Începutul anului şcolar îndatorează deci părinţii cu grija educaţiei alese a copiilor spre a fi folositori întregii obşti. Cronica locală a înscris mereu o edificatoare împletire a activităţii Bisericii şi Şcolii, prin organisme adecvate care sunt cinstite deosebit în acest an omagial închinat satului românesc cu preoţii, învăţătorii şi primarii gospodari”.
În continuare, arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat elevilor la începutul anului şcolar 2019-2020. Răspunsurile liturgice, atât seara la Priveghere, cât şi în ziua de praznic, la Sfânta Liturghie, au fost date de studenţi şi seminarişti de la şcolile teologice arădene.
Hram la Rozavlea Centru, Maramureş
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Rozavlea Centru din satul natal, Protopopiatul Vişeu, cu ocazia hramului. De asemenea, ierarhul a binecuvântat Sfântul Altar, în urma unor lucrări de intervenţie. Din sobor au făcut parte pr. Daniel Tirean, inspector financiar intern al episcopiei, pr. Călin Vlad, secretar protopopesc, parohul Vasile Cosma, pr. Simion Smicală, slujitor al acestei biserici, Gheorghe Andreica, proin-protopop şi fost paroh al acestei biserici, Dumitru Iuga, paroh în Sălişte II, care a venit cu o procesiune de peste 50 de credincioşi, George Magdău, paroh în Şieu I, care a venit şi el cu o procesiune mare, pr. Gavriş Vancea din Săliştea de Sus, Marian Bilţ, originar din Rozavlea, paroh în Săpâia, Protopopiatul Chioar, alţi preoţi din parohii de pe Valea Izei şi Valea Vişeului, arhidiaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu, şi corul parohiei, dirijat de profesorul de religie Gheorghe Tăut.
Mai multe mii de credincioşi au participat la hramul bisericii din Rozavlea, iar între aceştia s-au aflat prefectul Maramureşului, Vasile Moldovan, primarul Vasile Mârza al comunei Rozavlea, primarul Nicolae David al comunei Ieud, prof. Ioan Condrat, directorul căminului cultural din Rozavlea. În timpul Sfintei Liturghii ierarhul s-a rugat, împreună cu credincioşii, pentru elevii care încep noul an şcolar.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învăţătură despre Maica Domnului, cea mai mare între sfinţi, care a fost adumbrită de harul Duhului Sfânt încă de la zămislire: „Ne-am adunat aici în număr atât de frumos, sub cerul neobositor şi cu nori luminoşi, neameninţători. Când vin norii ameninţători şi întunecaţi, înseamnă că am greşit undeva; cerul şi pământul reacţionează. Când norii sunt luminoşi, ca pe Tabor, înseamnă că I-am făcut bucurie lui Dumnezeu şi Maicii Domnului. Şi astăzi noi am făcut o mare bucurie lui Dumnezeu, lui Iisus Hristos Fiul Său şi Maicii Domnului că îi cinstim sărbătoarea într-o atmosferă plină de evlavie, de credinţă şi de frumuseţe duhovnicească. Fie ca această participare şi binecuvântare de care ne-am învrednicit s-o purtăm la casele noastre, pentru ca să fie lumină pentru familie, lumină pentru părinţi, model Sfinţii, Drepţii şi Dumnezeieştii Părinţi Ioachim şi Ana pentru familie şi model Maica Domnului pentru fetele fecioare. Şi să ne aşezăm sub purtarea Ei de grijă şi sub ocrotirea Ei, pentru că orice-I cerem Maicii Domnului când ne rugăm, orice cerere pe care o facem o duce la Fiul ei şi este neîntârziat împlinită, pentru că Ea ştie cel mai bine de ce avem nevoie, că este din neamul nostru. Şi toate nevoile noastre le duce la Dumnezeu”.
Cu ocazia „Anului omagial al Satului Românesc, al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari” în Patriarhia Română, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oferit parohului Vasile Cosma, Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”. Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” au mai fost oferite prefectului judeţului Maramureş, Vasile Moldovan, primarului comunei Rozavlea, Vasile Mârza, directoarei şcolii din localitate, Ioana Mariana Cosma. Prim-epitropul Teodor Mârza şi corul bisericii au primit Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”. Parohul Vasile Cosma a dăruit ierarhului o icoană a Maicii Domnului.
Sărbătoare la Zalău
Credincioșii din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Zalău au participat la Sfânta Liturghie, săvârșită în biserica parohiei, cu ocazia hramului, de Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-au aflat parohul Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului și părintele Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului. Cu ocazia hramului, ierarhul a sfințit și iconostasul lăcașului de cult.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe parohul Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului, pentru întreaga activitate desfășurată.
La rândul său, parohul Ion Ardelean a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură.
Părintele Ion Ardelean este slujitor al Bisericii de peste 30 de ani, fiind hirotonit preot în anul 1985. Începând cu anul 2002, a fost transferat la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Zalău, moment din care a continuat lucrările de zidire a bisericii. Din anul 2009 ocupă și funcția de consilier administrativ-bisericesc la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.
Piatra de temelie a lăcașului de cult „Naşterea Maicii Domnului” din Zalău a fost sfinţită în anul 2000. În Joia Mare din primăvara anului 2015 s-a slujit, pentru prima dată, în biserica propriu-zisă, după ce Preasfințitul Părinte Petroniu a binecuvântat lucrările săvârșite la lăcașul de cult. Până în acel moment, slujbele bisericești se săvârșeau în demisolul bisericii. În prezent s-a finalizat tencuirea exterioară a lăcașului de cult, iar în interior, biserica este pregătită pentru pictură.
Avram Iancu, comemorat la Ţebea
La 147 de ani de la trecerea la cele veșnice a „Crăișorului Munților”, eroul național Avram Iancu, ca în fiecare an, în localitatea Țebea au fost organizate „Sărbătorile naționale”.
Duminică, 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului, în biserica Parohiei Țebea, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei şi Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjuraţi de un sobor de preoți și diaconi.
După Sfânta Liturghie a urmat slujba parastasului la mormântul eroului național Avram Iancu, săvârșită de către soborul slujitor în prezența a numeroase oficialități, personalități politice și credincioși veniți să ia parte la acest eveniment.
Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța praznicului, subliniind că „Fecioara Maria, fiind rod al harului, rugăciunii și lacrimilor Sfinților Părinți Ioachim și Ana, s-a deschis spre infinitul dumnezeiesc, purtând în ființa și brațele ei pe Cel necuprins, prin Care s-a zidit universul. De la «Maica Luminii» învățăm să umblăm pe calea vieții în lumina învățăturii Fiului lui Dumnezeu”. În continuare, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a vorbit despre faptele de vitejie ale eroului național Avram Iancu și despre îndemnurile lăsate de acesta „de a ne iubi familia, țara și credința, de a ne jertfi pe altarul țării și pe altarul credinței strămoșești”. Manifestările de la Țebea au continuat cu depunerea de coroane la mormântul eroului Avram Iancu, și apoi cu un spectacol de folclor, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.