„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Tinerii creștini vor salva Europa
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, peste 5000 de tineri creștini ortodocși din Europa se întrunesc la Cluj-Napoca, în perioada 4-7 septembrie 2015, sub sloganul „Tinerii ortodocși, împreună pentru viitorul creștin al Europei”. Organizăm această întâlnire în contextul în care Clujul a fost ales „Capitala europeană a tineretului” pentru anul 2015.
Bătrâna noastră Europă, maica civilizației, din punct de vedere spiritual a intrat în derivă. Plămădită la sânul Bisericii, în ce privește viața duhovnicească, a devenit foarte anemică. Și nu numai în ce privește viața duhovnicească, dar și din punct de vedere demografic este în regres.
Cine o va redresa? Tineretul creștin, credem noi. Pentru că tinerii sunt în plină putere creatoare și au idealuri. Pe ei nu i-a blazat viața. Sfântul Pavel îi scria tânărului său ucenic Timotei: „Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale, ci fă-te pildă credincioșilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curăția” (1 Timotei 4, 12).
S-ar putea spune că aceste afirmații s-au făcut în alte vremuri și că nu mai sunt actuale. Eu spun contrariul: „Iisus Hristos, ieri și azi și în veci, este Același” (Evrei 13, 8). Pe bună dreptate, Părintele Ilarion Felea, mort în temnița de la Aiud, scoate în evidență unicitatea lucrării pe care o face Domnul Hristos și, implicit, Biserica Lui creștină: „Ceea ce nu a reușit nici un înțelept și nici un întemeietor de religie - zice el -, a reușit Iisus Hristos. El întruchipează un chip de om nou: chipul omului bun, iertător, pașnic, iubitor, blând, credincios, drept, liber, milostiv și sincer. Prin el se naște și renaște umanitatea” (Ilarion Felea, „Religia iubirii”, Editura Diecezană, Arad, 1946, p. 477).
În spiritul acestor idei, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, peste 5000 de tineri creștini ortodocși din Europa se întrunesc la Cluj-Napoca, în perioada 4-7 septembrie 2015, sub sloganul „Tinerii ortodocși, împreună pentru viitorul creștin al Europei”. Organizăm această întâlnire în contextul în care Clujul a fost ales „Capitala europeană a tineretului” pentru anul 2015.
Această întâlnire europeană a tinerilor ortodocși a fost precedată anii trecuți de două întâlniri naționale de mare succes la Baia-Mare. Și nădăjduim noi că și întâlnirea de la Cluj va avea urmări pozitive în viața spirituală a tinerilor din Europa și nu numai, pentru că avem invitați și din Palestina, Iordania, Siria și Congo.
În organizarea întâlnirii suntem ajutați de Guvernul României, de Consiliul Județean Cluj, de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, de universitățile din Cluj, de Inspectoratul Școlar Județean, instituții cărora le rămânem recunoscători. E de la sine înțeles că greul organizării cade pe umerii staffului Arhiepiscopiei Clujului, organizațiilor noastre de tineret, protopopiatelor și întregului cler. Sunt și alte instituții bancare și publice care ne sprijină și cărora le mulțumim.
Investiţia în tineri
Considerăm că investiția în tineri este cea mai importantă. Nu zadarnic ne spune înțeleptul Solomon: „Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie să o aibă și chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea” (Pilde 22, 6). Noi, cei maturi, avem mare răspundere de ceea ce punem la temelia vieții lor, de felul în care plămădim ființa lor socială. Felul de a fi și pilda personală a fiecăruia dintre noi are mare importanță. Noi trebuie să-i problematizăm cu marile idei spirituale ce frământă omenirea astăzi și să-i încredințăm că integritatea lor sufletească și puritatea vieții sunt cele mai de preț comori pe care le posedă.
Sfântul Ioan Casian, compatriotul nostru, ne spune că „dacă vrem să ajungem la o adevărată desăvârșire a virtuților, trebuie să-i urmăm pe acei dascăli și îndrumători care le-au dobândit și experimentat în mod real, nu imaginându-și-le în discuții fără miez; ei vor putea să ne învețe și să ne călăuzească spre această desăvârșire, indicându-ne și drumul cel mai sigur pe care să ajungem acolo” (Sfântul Ioan Casian, „Despre așezămintele mănăstirești”, XXII, 15, PSB 57, EIBMBOR, București, 1990, p. 255).
Dragi tineri, cu vigoarea voastră și cu harul lui Hristos, noi credem că puteți revigora viața spirituală a Europei. Lucrul acesta îl dorim și Îl rugăm pe Dumnezeu să vă ajute în toate proiectele bune pe care le aveți planificate! Vă zicem „Bine ați venit!” Și dorim să vă simțiți bine aici, în capitala Transilvaniei, pentru că noi v-am așteptat cu mult drag și ne punem mare nădejde în voi.