Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
75% dintre legume se vând „la negru“
Doar 25% din producţia naţională totală de legume şi fructe se vinde fiscalizat, restul comercializându-se pe piaţa neagră, evaziunea fiscală în domeniu fiind estimată la trei miliarde de lei. Valoarea totală a sectorului de legume şi fructe este de patru miliarde de lei, iar fiscalizat se vinde o producţie în valoare de aproximativ un miliard de lei, potrivit directorului Direcţiei Politici de Piaţă în Sectorul Culturii Horticole din cadrul MAPDR, Ştefan Drăgan, citat de NewsIn. „Producţia naţională nu este în piaţa reală, foarte mult se comercializează fără nici un fel de taxe. Mulţi ies din sector şi preferă să comercializeze la poarta casei sau înregistraţi ca persoane fizice şi plătind taxe minore“, a spus Drăgan. Acesta a mai adăugat că, deşi producţia creşte, în acte apare tot mai puţin, anual numărul societăţilor comerciale înregistrate scăzând dramatic.