Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Campanie pentru reducerea TVA la produsele din carne

Campanie pentru reducerea TVA la produsele din carne

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 14 Martie 2014

„Mulţi producători români din industria cărnii sunt în pragul insolvenţei din cauza scăderii consumului, de aceea, reducerea TVA la 9% ar reprezenta o gură de oxigen pentru industrie“, spune preşedintele ARC, Radu Timiş.

Asociaţia Română a Cărnii (ARC) va începe, în luna aprilie, o amplă campanie pentru reducerea TVA la carne şi produse din carne, după ce autorităţile au anunţat recent că această cotă va fi scăzută la legume şi fructe.

„Începem o campanie mai mare de susţinere a unei cote reduse a TVA de 9% la carne şi produse din carne, în care vor fi implicate toate asociaţiile din sector, unde vom avea ca parteneri şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România. Sperăm să informăm opinia publică despre impactul acestei măsuri. Vom trece chiar la manifestări în faţa Ministerului Agriculturii, pentru că vrem să arătăm ce se întâmplă pe acest segment, respectiv cât este TVA în Uniunea Europeană, cum influenţează consumul şi industria, care este influenţa asupra bugetului şi la raft. Campania se va derula până în luna septembrie, practic între alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale“, a declarat preşedintele ARC, Radu Timiş.

Cu toate că, anul trecut, după reducerea TVA la pâine la 9%, autorităţile au anunţat extinderea acestei măsuri în primul rând la carne şi produse din carne, ulterior, s-a susţinut o reducere a taxei pe valoarea adăugată doar la legume şi fructe şi la produsele bio.

„Carnea şi preparatele din carne nu au culoare politică. Noi suntem cu toţi cei care ne sprijină. Avem în total o piaţă de 3,2 miliarde de euro, respectiv carne de pui, de porc şi preparate, faţă de una de un miliard de euro la legume şi fructe, şi unde cele mai mari probleme sunt la importuri“, a atras atenţia directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, Ştefan Pădure.

Reprezentanţii companiilor şi cei ai patronatelor de profil consideră că reducerea TVA la carne, preparate din carne şi peşte este cea mai importantă măsură ce ar trebui aplicată în perioada următoare, cu efecte extrem de benefice asupra acestor industrii, în condiţiile în care sectorul se confruntă cu o puternică evaziune fiscală, de circa 40% din piaţă. „Mulţi producători români din industria cărnii sunt în pragul insolvenţei din cauza scăderii consumului, de aceea reducerea TVA ar reprezenta o gură de oxigen pentru industrie“, a subliniat Radu Timiş.

De asemenea, producătorii consideră că o taxare mai redusă va scoate la lumină o parte din materia primă şi din produsele comercializate pe piaţa neagră, şi astfel se va diminua presiunea exercitată de piaţa neagră asupra celor care lucrează legal şi care îşi plătesc impozitele şi taxele.

Datele invocate de producători arată că evaziunea fiscală din domeniul cărnii şi produselor din carne a urcat în urma creşterii TVA de la 19% la 24%, fiind estimată la circa 230 milioane de euro. În acelaşi timp, autorităţile apreciază că au „dispărut“ zeci de mii de tone de carne în economia subterană la nivelul anilor 2011 şi 2012, ceea ce a condus la neîncasarea la bugetul naţional a 30 milioane de euro.

Asociaţia Română a Cărnii (ARC) numără 48 de membri, iar primii 10 producători asigură 60% din producţia de carne a României.