Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Centre de permanență pentru examenul trichineloscopic al cărnii de porc
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunțat că de săptămâna viitoare vor începe controalele „şoc” specifice sărbătorilor de Crăciun, în toate locurile în care se comercializează carne de porc. De asemenea, oamenii care vor cumpăra carne de porc de la particulari vor avea la dispoziție, inclusiv sâmbăta și duminica, centre în care vor putea face examenul trichineloscopic al cărnii, costul analizei fiind de 25 de lei. Lista laboratoarelor va fi publicată pe site-ul www.ansvsa.ro.
„De săptămâna viitoare vom demara controale-şoc premergătoare sărbătorilor de Crăciun, peste tot unde se comercializează carne de porc. În această perioadă, unii români pot cădea în capcană cumpărând carne de porc care nu este controlată sanitar-veterinar, pe motiv că achiziţionează carne cu gust, carne românească, dar care poate fi contaminată cu parazitul trichinella spiralis”, a declarat, pentru Agerpres, vicepreşedintele autorităţii, Mihai Ponea.
Potrivit oficialului, medicii veterinari vor asigura permanenţa începând cu 1 decembrie, astfel încât oamenii să poată efectua examenul trichineloscopic al cărnii provenite de la porcii sacrificaţi tradițional.
„Vom posta pe site unde pot efectua oamenii examenul trichineloscopic. Vom colinda din judeţ în judeţ ca să ne asigurăm că românii au unde merge cu carnea şi sâmbăta şi duminica pentru a face probele după ce îşi taie porcul şi astfel să avem toate locurile din România acoperite. (…) În ultimii ani au apărut cazuri de trichinella la om, iar această boală este o povară pentru un adult pe o perioadă îndelungată, iar la un copil sau un bătrân poate duce chiar şi la moarte”, a adăugat Mihai Ponea. (C. Z.)