Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Centre de permanență pentru examenul trichineloscopic al cărnii de porc

Centre de permanență pentru examenul trichineloscopic al cărnii de porc

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 24 Noiembrie 2021

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunțat că de săptămâna viitoare vor începe controalele „şoc” specifice sărbătorilor de Crăciun, în toate locurile în care se comercializează carne de porc. De asemenea, oamenii care vor cumpăra carne de porc de la particulari vor avea la dispoziție, inclusiv sâmbăta și duminica, centre în care vor putea face examenul trichineloscopic al cărnii, costul analizei fiind de 25 de lei. Lista laboratoarelor va fi publicată pe site-ul www.ansvsa.ro.

„De săptămâna viitoare vom demara controale-şoc premergătoare sărbătorilor de Crăciun, peste tot unde se comercializează carne de porc. În această perioadă, unii români pot cădea în capcană cumpărând carne de porc care nu este controlată sanitar-veterinar, pe motiv că achiziţionează carne cu gust, carne românească, dar care poate fi contaminată cu parazitul trichinella spiralis”, a declarat, pentru Agerpres, vicepreşedintele autorităţii, Mihai Ponea.
Potrivit oficialului, medicii veterinari vor asigura permanenţa începând cu 1 decembrie, astfel încât oamenii să poată efectua examenul trichineloscopic al cărnii provenite de la porcii sacrificaţi tradițional.

„Vom posta pe site unde pot efectua oamenii examenul trichineloscopic. Vom colinda din judeţ în judeţ ca să ne asigurăm că românii au unde merge cu carnea şi sâmbăta şi duminica pentru a face probele după ce îşi taie porcul şi astfel să avem toate locurile din România acoperite. (…) În ultimii ani au apărut cazuri de trichinella la om, iar această boală este o povară pentru un adult pe o perioadă îndelungată, iar la un copil sau un bătrân poate duce chiar şi la moarte”, a adăugat Mihai Ponea. (C. Z.)