Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Cum redaţi strălucirea obiectelor din metal

Cum redaţi strălucirea obiectelor din metal

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Corneliu Ciocan - 06 Decembrie 2012

Pregătirile pentru apropiatul praznic al Naşterii Domnului şi pentru celelalte sărbători includ atât curăţenia sufletului, cât şi a întregului mediu ambiant. Nu în ultimul rând se pregătesc vasele şi tacâmurile de sărbătoare, gospodinele străduindu-se să dea strălucire tuturor obiectelor din metal care în timp şi-au mai pierdut-o.

Tacâmurile din argint sau alpaca, vase de lut sau de cristal, ibrice şi vase din aramă şi aluminiu, sfeşnice şi candelabre, candele de argint, bronz şi alamă, aurite sunt pregătite de sărbătoare. Metodele de a le curăţa sau lustrui pentru a le reda strălucirea de altădată sunt multe şi, de obicei, sunt moştenite odată cu obiectele. Iată câteva metode ce nu dau greş.

Vasele de bucătărie din lut nu mai crapă pe foc dacă sunt unse în prealabil cu un căţel de usturoi înmuiat în untdelemn. Ulcioarele şi cănile din lut devin impermeabile dacă sunt umplute cu lapte clocotit şi lăsate să stea peste noapte. Clătiţi-le a doua zi şi vasele vor fi etanşe.

Piesele din ceramică emailată sau porţelan (farfurii, căni, platouri) se protejează perfect, izolându-le între ele cu foi de hârtie cerată, evitând astfel riscul de a se ciobi. Paharele de cristal rămân strălucitoare dacă se spală cu apă călduţă în care s-au dizolvat două linguriţe de oţet şi una de sare grunjoasă. Se agită de mai multe ori soluţia respectivă în pahar şi apoi se clătesc cu apă rece.

Bronzul se curăţă cu apă în care se dizolvă puţin săpun. Argintul înnegrit îşi recâştigă luciul dacă scufundaţi obiectele respective într-un vas cu apă în care aţi încălzit o folie de aluminiu. Obiectele de argint îşi recapătă strălucirea dacă sunt frecate cu un cartof fiert. De asemenea, pot fi curăţate cu pastă de dinţi fără apă sau cu praf de cretă amestecat cu o linguriţă de oţet. Argintul se mai curăţă cu suc de lămâie. Se clăteşte cu apă caldă, apoi se şterge cu o piele de căprioară.

Dacă argintul s-a oxidat se foloseşte un tampon de vată sau bumbac, foarte fin, îmbibat în funingine. Bijuteriile de aur şi platină se pot curăţa astfel: se pun în alcool alb, iar după câteva ore se scot şi se perie pe toate părţile (inclusiv pietrele preţioase montate) cu o periuţă înmuiată în alcool; după care se şterg cu o bucată de piele de căprioară şi se lustruiesc.

Cuprul murdar se curaţă printr-o singură badijonare cu o pensulă înmuiată în suc de lămâie. Frunzele proaspete de urzică sau partea verde a prazului fac să strălucească arama şi alpacaua. Strălucirea obiectelor din metal va fi mai durabilă dacă la final le lustruiţi cu hârtie de ziar.

Obiectele de aluminiu se curăţă bine şi capătă un luciu deosebit dacă sunt frecate cu o cârpă înmuiată într-o soluţie de borax, obţinută prin dizolvarea a 30 g de borax la 1 litru de apă, la care se adaugă 10 g de amoniac. Soluţia trebuie să fie fierbinte, iar după curăţare se clăteşte bine cu apă fierbinte. Obiectele din alamă se curăţă bine dacă sunt frecate cu cretă pisată în care se pune puţină zeamă de lămâie ori puţin oţet sau cu tărâţe de grâu îmbibate cu oţet. După ce se curăţă se şterg cu o cârpă moale unsă cu puţin ulei vegetal.