Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Europenii se plâng de scumpirile la produsele proaspete

Europenii se plâng de scumpirile la produsele proaspete

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 08 Mai 2020

În întreaga Europă, consumatorii se confruntă cu o majorare a preţurilor produselor proaspete la raft. Motivul: măsurile de restricţie impuse din cauza pandemiei peste tot pe continent, care complică producţia, încetinesc aprovizionarea şi fac să crească cererea.

În Germania, preţul produselor proaspete a crescut cu aproape 10% în aprilie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, susţine firma de consultanţă AMI. S-au scumpit în special legumele, cu aproape 30%, ca urmare a creşterii explozive a preţurilor la broccoli şi co­nopidă, care vin din Spania şi Franţa.

Şi în Franţa fructele şi legumele s-au scumpit, asociaţia consumatorilor UFC Que Choisir raportând o creştere medie de 9% a preţului acestora.

În Polonia, unde fermierii trebuie să facă faţă secetei severe, preţul merelor s-a dublat în decurs de un an. 

În Italia, preţurile la portocale şi lămâi au crescut deoarece consumatorii caută fructe bogate în vitamina C. Din acelaşi motiv, în Grecia au crescut preţurile la lămâi şi kiwi.
Sunt însă ţări unde producătorii şi distribuitorii sunt cei care au preluat asupra lor creşterile de costuri. Acesta este cazul Spaniei, denumită „grădina de legume a Europei“, dar și al Marii Britanii, unde nu există creşteri semnificative de preţuri la produsele proaspete.

În alte state europene, autorităţile şi-au îndemnat cetăţenii la patriotism pentru a-i ajuta pe fermieri. În Polonia, ministrul agriculturii, Jan Krzysztof Ardanow­ski, a făcut apel la concetăţeni să consume produse locale, iar în Franţa, „fructele şi legumele sunt mai scumpe pentru că sunt fructe şi legume franceze“, a subliniat Christiane Lambert, preşedintele celui mai puternic sindicat agricol din Franţa, FNSEA.

(Cristina Zamfirescu)