Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Gerul din această lună a devastat viile din Franța

Gerul din această lună a devastat viile din Franța

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 26 Aprilie 2021

Fenomene meteo extreme tot mai frecvente, consecințe ale schimbărilor climatice, provoacă îngrijorare și pagube economice însemnate. Se estimează, de exemplu, că valul de ger care a afectat viile din Franța la mijlocul lui aprilie va duce la pierderi de până la 2 miliarde de euro. Oamenii de știință atrag atenția că o climă în schimbare, cu inundaţii severe, cu secete, ar putea frâna producţia mondială de alimente cu până la 30% până în 2050.

Gerul care a lovit luna aceasta viile din Franţa ar putea diminua, cu aproximativ o treime, producţia de vin din acest an comparativ cu situaţia din ultimii ani, a anunţat săptămâna trecută organismul public FranceAgriMer, pe baza estimărilor iniţiale ale producătorilor de vin, informează Reuters.

Pierderile de producţie sunt preconizate la aproximativ 15 milioane de hectolitri, ceea ce ar duce producţia de vin a Franţei în 2021 undeva între 28% şi 32% sub media volumelor din ultimii ani, a precizat Ygor Gibelind, specialist pentru sectorul vinului la FranceAgriMer. „Acest ger a fost unul excepţional, în sensul că a ajuns atât de departe în sud şi a fost atât de răspândit”, a spus Gibelind, adăugând că pagubele au fost exacerbate de temperaturile ridicate care au precedat îngheţul şi au accelerat creşterea plantelor.

Printre regiunile viticole cele mai afectate se numără Burgundia, unde estimările iniţiale privind pierderile se ridică la aproximativ 50%, Languedoc cu 40% şi Aquitaine, unde este inclusă şi zona Bordeaux, cu pierderi de aproximativ 30%.

Nu numai viile au fost afectate în Franța de gerul sever și neobișnuit de la jumătatea lui aprilie, dar și livezile şi culturile de sfeclă de zahăr au suferit pierderi considerabile.
Astfel de fenomene meteo extreme sunt consecințe inevitabile ale încălzirii globale, arată Executivul comunitar, care încearcă să accelereze măsurile menite a atenua efectele schimbărilor climatice - de la valuri de căldură mortale şi secete devastatoare la distrugerea pădurilor şi la eroziunea litoralului ca urmare a creşterii nivelului mării.

Potrivit Comisiei Europene, pierderile economice cauzate de multiplicarea fenomenelor meteorologice extreme sunt în creştere. În UE, luând în calcul numai aceste pierderi, se poate constata că ele depăşesc deja, în medie, 12 miliarde de euro pe an. Estimările prudente arată că expunerea economiei actuale a UE la o încălzire globală de 3 grade C peste nivelurile pre­in­dustriale ar antrena o pierdere anuală de cel puţin 170 miliarde de euro.

O scrisoare-apel semnată de peste 3.000 de oameni de ştiinţă, la începutul acestui an, arată că modul cel mai bun de a proteja oamenii de agravarea fenomenelor climatice extreme este reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la limitele prevăzute în Acordul de la Paris din 2015. (C. Z.)