Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială În 2009 va creşte consumul de carne

În 2009 va creşte consumul de carne

Data: 08 Ianuarie 2009

▲ Producţia mondială de carne ar putea să îşi reia creşterea în 2009, susţinută de continuarea cererii puternice din ţările asiatice în dezvoltare şi reducerea costului furajelor, se arată într-un raport recent al FAO ▲ Potrivit raportului, importurile în Europa de carne de vită vor creşte, iar producţia mondială de carne de porc în 2009 va fi mai mare decât cea de anul trecut ▲

Potrivit prognozelor, producţia va creşte în special în ţările în dezvoltare, mai ales din Asia, prin revenirea producţiei chineze. America de Sud va contribui, de asemenea, la progresul producţiei globale de carne, datorită recunoaşterii de către UE a statelor mari producătoare din sudul ţării ca fiind libere de febra aftoasă.

Preţurile cărnii au crescut pe parcursul anului 2008, până la un vârf în august, apoi au cunoscut un regres în septembrie. Totuşi, preţurile rămân mult mai ridicate decât anul trecut. Pentru 2009, cererea în creştere din ţările în dezvoltare pare să susţină o mică creştere a consumului mondial de carne.

FAO vede o parte a acestei cereri mărite acoperite prin importuri, în special de produse de carne de valoare mai scăzută. Astfel, comerţul mondial de produse din carne este anticipat să crească cu 3% în 2009.

Potrivit prognozelor, producţia de carne de vită în 2009 va fi de aproximativ 65,4 milioane de tone, aproape la acelaşi nivel cu cea din 2008.

Statele în curs de dezvoltare vor atinge o creştere de 1% a producţiei, acoperind previzibila reducere din ţările dezvoltate. FAO prezice o creştere în Africa şi America Centrală, reflectând sacrificările mai numeroase, în principal datorate trecerii păşunilor în suprafeţe necultivate. În America de Nord, dimpotrivă, producţia va scădea. FAO mai precizează în raport că preţul ridicat al cărnii de vită în Europa a ajutat la menţinerea efectivelor de bovine, ceea ce va păstra producţia din 2009 la nivelul anului 2008. Comerţul va creşte cu 4%, la 7 milioane de tone în 2009, mai ales datorită înlăturării interdicţiei UE de import din părţi ale Brazilei.

Importurile din Chile şi Rusia vor creşte, întrucât producţia locală nu acoperă cererea puternică. Livrările din SUA vor creşte în 2009, în timp ce vânzările Argentinei vor scădea pentru al treilea an consecutiv.

Exporturile de carne de vită din Canada si Mexic vor fi afectate de noile cerinţe de etichetare din SUA (afişarea obligatorie a ţării de origine).

Producţia mondială de carne de porc în 2009 va fi mai mare decât cea de anul trecut, urcând la 101 milioane de tone, în principal ca urmare a sporului de producţie din Asia şi Brazilia. Cantităţile mari de furaje disponibile ar putea spori producţia şi în Argentina şi Chile. Efectivele reduse de porci din UE sunt cauzate de stagnarea producţiei, în timp ce în Ucraina se va consemna un declin puternic, însoţit de creşterea importurilor cu 28% faţă de nivelul din 2008.