Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Măsuri excepţionale pentru sectorul agroalimentar din UE
Pachetul propus la sfârșitul săptămânii trecute de Comisia Europeană include măsuri referitoare la ajutoarele pentru depozitarea privată în sectorul produselor lactate şi în cel al cărnii, la autorizarea adoptării unor măsuri de autoorganizare în cadrul pieţei de către operatorii din sectoarele grav afectate de pandemia produsă de coronavirus şi la flexibilitatea programelor de sprijinire a pieţei în sectorul fructelor şi al legumelor, al vinului şi al altor produse.
Chiar dacă sectorul agroalimentar al UE dă dovadă de rezilienţă în contextul pandemiei, unele pieţe au fost puternic afectate de consecinţele acestei crize, se spune în comunicatul Executivului european. Potrivit Comisiei, acordarea de ajutoare pentru depozitarea privată a produselor lactate (lapte praf degresat, unt, brânză) şi a produselor din carne (de vită, oaie şi capră) va permite retragerea temporară a produselor de pe piaţă timp de minimum 2-3 luni şi de maximum 5-6 luni, ceea ce va duce la o scădere a ofertei şi va reechilibra piaţa pe termen lung.
Va exista o derogare excepţională de la normele UE în materie de concurenţă, aplicabilă sectoarelor laptelui, florilor şi cartofilor. De exemplu, sectorul laptelui va avea posibilitatea de a-și planifica în mod colectiv producţia, iar sectorul florilor şi cartofilor va fi autorizat să retragă produse de pe piaţă. „Am convingerea că aceste măsuri vor reduce presiunile cu care se confruntă pieţele şi vor da rapid rezultate concrete“, a declarat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. Comisia intenţionează ca aceste măsuri să fie adoptate până la sfârşitul lunii aprilie, după consultarea statelor membre.
(Cristina Zamfirescu)