Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Preţul alimentelor a crescut cu 24% în ultimii cinci ani

Preţul alimentelor a crescut cu 24% în ultimii cinci ani

Data: 22 Septembrie 2013

Preţul principalelor zece alimente din coşul de consum a crescut în cei cinci ani de criză cu 24%, cele mai mari creşteri fiind la paste făinoase (peste 50%), carne de pui (48%) şi zahăr (39%), potrivit unei analize a „Ziarului Financiar“ (ZF). Astfel, în baza indicelui alimentar calculat ţinând cont de preţurile din marile magazine din Capitală, zahărul, laptele şi carnea de pui, principalele alimente care alcătuiesc coşul de consum, s-au scumpit în cei cinci ani de criză cu peste 30%. Concluziile ZF arată că în perioada 2008-2013, în care consumul a scăzut cu peste 15%, preţul coşului de consum a crescut cu 24%, semn că actorii din lanţul de consum au încercat să suplinească scăderea vânzărilor prin majorări de preţ. „Creşterea de preţuri de 24% în cei cinci ani de criză este în linie cu inflaţia de 20%. Dacă analizăm şi inflaţia, şi evoluţia cursului de schimb, putem observa diferenţe de 4-5 procente“, spune Dragoş Cabat, analist financiar.