Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Preţul cărnii de miel variază între 18 şi 27 de lei/kg
Cu zece zile înainte de Sfintele Paşti preţul cărnii de miel în carcasă variază de la 18 la 27 de lei pe kilogram şi diferă de la un judeţ la altul, însă preţurile nu sunt mai mari decât anul trecut, după cum precizează agenţia de presă news.ro. În viu, preţul unui kilogram de miel bun pentru sacrificat este de aproximativ 10-12 lei, consumatorii fiind sfătuiţi să achiziţioneze carnea doar din spaţiile special amenajate. Reprezentanţii Asociaţiilor Crescătorilor de Ovine susţin, potrivit sursei amintite, că preţul va mai scădea săptămâna viitoare, când vor apărea mai mulţi comercianţi pe piaţă.
Ieri, reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 au inaugurat Târgul de miei din piaţa Apărătorii Patriei, care va rămâne deschis până pe 30 aprilie, fiind singurul de acest gen din Capitală autorizat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Activitatea va fi supravegheată permanent de 10 medici reprezentanți ai Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. La Târgul de miei din piaţa Apărătorii Patriei și-au anunțat participarea 24 de ciobani din zone precum Sibiu, Giurgiu, Ilfov, Dâmbovița, Teleorman și Dolj. „Reamintim cumpărătorilor că, pentru controlul bacteriologic al cărnii, au la dispoziţie, ca şi în anul precedent, punctul sanitar-veterinar special amenajat în piaţa Progresul, în spatele halei de carne. Astfel, de luni până duminică, în intervalul 8:30-18:30, trei medici veterinari sunt la dispoziţia cetăţenilor pentru efectuarea analizei cărnii. Examenul bacteriologic se face în baza actului de identitate şi numai după achitarea sumei de 7 lei”, se arată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 4.
Potrivit medicilor veterinari, un miel bun de consum trebuie să cântărească cel puţin 4 kilograme în carcasă, însă greutatea optimă de tăiere este de 12-14 kg. La momentul achiziţiei, carnea trebuie să fie elastică: în cazul în care este apăsată cu degetul, trebuie să revină la forma iniţială. Mieii imaturi au o carne cu gust fad, lipsită de arome. Potrivit datelor statistice, la nivel naţional se vând în perioada sărbătorilor pascale aproximativ un milion de miei.