Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Producătorii de legume din Franţa şi-au câştigat drepturile în instanţă
▲ Producătorii de legume din Franţa au dat în judecată Carrefour, iar tribunalul a decis că retailerul trebuie să plătească prejudicii pentru taxele off-invoice, care nu apar în factura furnizorului, dar sunt mai apoi facturate de retailer, de un milion de euro plus dobânzi pentru impunerea unor contracte-tip de prestări servicii în perioada 2000-2001, creând astfel un precedent favorabil şi pentru ceilalţi producători din Uniune ▲
Prin practicarea unor taxe off-invoice, de altfel foarte frecvente, sunt impuse producătorilor plata anumite prestaţii centrelor de achiziţii fără a plăti de fapt un serviciu real. Aceste practici, care au ca efect reducerea profitului producătorilor, îi determină pe aceştia să vândă sub preţul de producţie atunci când situaţia lor de dependenţa economică nu le permite să conteste contractele impuse de retailer, arată producătorii francezi de legume. Potrivit producătorilor de legume francezi, decizia Curţii de Apel „a demonstrat rolul organizaţiilor sindicale agricole care sunt adesea singurele care denunţă acest gen de contracte, ţinând cont de dependenţa economică în care se găsesc producătorii“. Şi în România patronatele şi sindicatele din industria alimentara au denunţat şi ele public „abuzul de putere al supermarketurilor“, aducând drept argumente exemple de prevederi din contractele încheiate cu retailerii. Toate contractele încheiate între supermarketuri şi furnizori conţin solicitarea de către supermarketuri a unor „bonusuri, taxe şi discounturi“ foarte mari şi într-o continuă creştere, arată reprezentanţii partronatelor şi sindicatelor din industria alimentară. Ei vor ca toate bonusurile care nu au o influenţă asupra preţului de vânzare, dar care creează o mare presiune asupra costurilor furnizorilor, să fie trecute în contracte, iar acest lucru ar vrea sa fie stipulat într-un Cod de Bune Practici Comerciale. După o discuţie între cele două tabere, ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a propus constituirea unui grup de lucru a cărui sarcină este întocmirea Codului de Bune Practici. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ai Ministerului Economiei şi Finanţelor şi ai Ministerului pentru IMM, Turism şi Profesii Liberale vor crea un Grup de lucru care să elaboreze un „Cod de bune practici“ care să reglementeze relaţiile dintre producători şi hipermarketuri.