Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Produsele tradiţionale pot fi înregistrate până în noiembrie

Produsele tradiţionale pot fi înregistrate până în noiembrie

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 12 Septembrie 2014

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat prelungirea termenului de înregistrare a produselor tradiţionale până la data de 30 noiembrie 2014. De la intrarea în vigoare a Ordinului nr. 724/2013, au fost atestate 116 produse tradiţionale, dintr-un total de 239 de dosare depuse.

Termenul de înregistrare a produselor tradeţionale conform noii legislaţii a fost prelungit până la 30 noiembrie ca urmare a solicitării venite din partea Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale, care a motivat faptul că numeroşi operatori economici nu au reuşit să depună documentaţiile la timp pentru a obţine noile atestate. Producătorii de produse tradiţionale ar fi trebuit să înregistreze produsele în termen de nouă luni, data-limită fiind 11 septembrie 2014. “Pregătim ordinul pentru prelungirea termenului privind atestarea produselor tradiţionale conform noii legislaţii, cel mai probabil până la 30 noiembrie. Deocamdată foarte puţini producători şi-au reatestat produsele, iar data-limită este 11 septembrie”, a declarat ministrul agriculturii, domnul Daniel Constantin. Potrivit condiţiilor impuse de noua legislaţie, pentru atestarea unui produs ca fiind tradiţional, acesta nu trebuie să aibă în compoziţie aditivi alimentari, materia primă trebuie să fie locală, iar în accepţiunea europeană acest lucru înseamnă naţional. Procesul tehnologic şi modul de procesare a produselor trebuie să aibă o caracteristică tradiţională, iar reţeta trebuie să fie transmisă de generaţii. O altă condiţie este ca producţia să nu depăşească 150 de kilograme de produs pe zi şi 400 de kilograme sau litri pe zi dacă producătorul are mai multe produse atestate. Pentru pâine s-a impus o cantitate maximă de 300 kg pentru produs/zi şi 800 kg pentru mai multe produse pe zi. Până în prezent au fost atestate, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), 116 produse tradiţionale, alte 119 documentaţii au fost respinse pentru că nu îndeplineau condiţiile din domeniu. Sistemul de înregistrare este unul voluntar, netaxabil şi nu beneficiază de protecţie naţională sau comunitară. Potrivit datelor MADR, citate de Agerpres, dinamica înregistrării produselor tradiţionale a crescut semnificativ în ultimii cinci ani, numărul acestora dublându-se sau chiar triplându-se în decursul unui singur an. Astfel, dacă în 2005 au fost înregistrate  280 de produse, în anul 2011 numărul acestora a crescut până la 1.050. Mai mult, la finele anului  2013, numărul produselor atestate tradiţional au ajuns la 4.400, România fiind, probabil, ţara cu cel mai mare număr de produse atestate din Uniunea Europeană. Singurul produs tradiţional românesc care a obţinut certificarea de Indicaţie Geografică Protejată (IGP) la nivel european este Magiunul de prune Topoloveni, această distincţie fiind obţinută în luna aprilie 2011. (Oana Nistor)