Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Produsele trebuie să revină la calitatea iniţială
Oferta de carne şi de produse de carne este foarte bogată în momentul de faţă pe piaţă, astfel că şansele producătorilor şi ale procesatorilor români din industria cărnii sunt să revină la calitatea pe care o aveau iniţial.
Preşedintele Romalimenta Sorin Minea este de părere că oferta este mai mare decât cererea, preţul stagnează şi îi avantajează pe consumatori, însă nu este bine pentru procesatori şi producători. „Importurile la carne au crescut dramatic în România în acest an, Polonia fiind vârful de lance. Calea este ca în primul rând procesarea să înţeleagă că drumul preparatelor din carne este altul decât cel ales de unii dintre noi. Noi am avut tradiţie în preparatele din carne şi ar trebui să revenim la tradiţie, fără aditivi. Am învăţat din afară toţi aditivii, toţi înlocuitorii de carne, toate lucrurile acestea, produse frumos colorate, aspectuoase, şi mai puţină carne. Am intrat pe o piaţă în care suntem concuraţi de cei care sunt maeştri. Dacă ne menţineam pe piaţa noastră, cu produsul nostru românesc din carne, cel adevărat, cu gusturile adevărate, cei din afară cu gusturile lor nu puteau intra pe piaţa noastră. O parte dintre noi au stricat piaţa şi acum se miră. Nimeni din România nu livrează pe reţele de supermarketuri în toată Europa, dar în Europa polonezii şi nemţii livrează pe toată reţeaua şi astfel vor veni încet, încet peste noi. Părerea mea este că România are şanse să se impună pe piaţă nu numai la carne, dar şi la lapte, prin calitatea produsului, să ne întoarcem la calitatea iniţială a produsului românesc, cu care am putea pătrunde şi pe piaţa comunitară la ora actuală“, a afirmat Sorin Minea.
El a adăugat că România ar trebui să încurajeze producţia reală şi a declarat că reţetele de produse din carne din anii 1950-1960 sunt cele adevărate. „Piaţa neagră la carne este de 60%. Abia aşteaptă cei din Vest să ne aducă produsele lor mai ieftine, mai proaste, dar frumos colorate. Trebuie să găsim rapid soluţii pentru ca produsele şi preparatele noastre din carne să fie de calitate. Sunt oameni care vor să mănânce un preparat din carne, într-adevăr din carne, fără adaosuri de toate felurile“, a mai precizat preşedintele Romalimenta.
În momentul de faţă, magazinele sunt pline de produse aspectuoase, însă de proastă calitate. Toate au adaosuri foarte mari de aditivi, coloranţi şi conservanţi, dar mai ales apă, astfel că procentul de carne din produsele finite este mai mic, mulţi producători sau procesatori apelând la aceste soluţii pentru a scoate pe piaţă produse ieftine. (Mariana Bahcevan)