Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
România, pe locul 11 în topul producătorilor mondiali de vin
Ţara noastră ocupă locul 11 în topul celor mai mari producători mondiali de vin, cu o producţie de 6,8 milioane de hectolitri, fiind depăşită atât de liderul mondial Italia, cu o producţie de 48,6 milioane de hectolitri, cât şi de Chile, ocupantul locului nouă, cu o producţie de 8,7 milioane de hectolitri, precum şi de Rusia - locul zece - cu o producţie de 7,1 milioane de hectolitri, potrivit raportului prezentat de directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), Federico Castellucci, la cea de a şaptea reuniune anuală a OIV de la Zagreb, se informează într-un articol publicat pe portalul hebdorivenord.com, citat de Agerpres. În ceea ce priveşte consumul mondial de vin, România se situează pe locul zece, cu 5,4 milioane de hectolitri anual, pe primul loc fiind Franţa cu 31,8 milioane de hectolitri. La nivel mondial, consumul de vin se ridică la 254 de milioane de hectolitri pe an.
Raportul mai arată că, la finele anilor 1980, la nivel mondial erau plantate 8,8 milioane de hectare cu viţă-de-vie, în timp ce în prezent s-a ajuns la 7,75 milioane de hectare, ţara care a suferit cel mai mare recul fiind România, unde suprafaţa cultivată cu viţă-de-vie s-a diminuat cu 50.000 de hectare. În prezent, producţia mondială de vin se situează la aproximativ 269 de milioane de hectolitri pe an, în scădere faţă de 305 milioane de hectolitri pe an la finele anilor 1980.