Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Semnalul scumpirilor va fi dat de preţul pâinii
Preţul pâinii ar putea să crească între 15% şi 20% până în decembrie, mai ales din cauza producţiei de grâu din acest an, care în unele zone ale ţării a fost afectată de vremea capricioasă, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară. De asemenea, sunt de aşteptat scumpiri şi la carne, lapte şi cartofi.
Preţul pâinii din România este mult sub valoarea reală, 1 kg de pâine costă între 3 şi 3,5 lei, iar pe raft poate ajunge până la 6-7 lei, susțin reprezentanții industriei alimentare.
„La pâine nu s-a modificat preţul faţă de anul trecut, dar de acum încolo se poate modifica pentru că vremea capricioasă a cam afectat producţia. Până la finalul anului s-ar putea înregistra o creştere cu 15-20%”, a declarat pentru Mediafax Dragoş Frumosu, preşedintele Sindicatelor Federaţiei din Industria Alimentară.
Reprezentantul sindicatelor spune că producătorii de pâine sunt dezavantajaţi şi de importul de produse congelate, care reprezintă 3-4% din totalul produselor de panificaţie de pe piaţă. „În supermarketuri şi hypermarketuri există aceste pâinici congelate, pe care le găseşti în majoritatea timpului calde şi tentante pentru cumpărători. Aceste 3-4 procente poate nu reprezintă la prima vedere foarte mult, însă anual acesta pot reprezenta câteva mii de tone”, spune Frumosu.
De asemenea, liderul sindicatelor din industria alimentară spune că în România se aşteaptă creşteri de preţ şi la carne, lapte sau legume.
„La lapte este o creştere de 8%, parţial nejustificată, dar dacă discutăm despre lapte şi despre o astfel de creştere, trebuie să discutăm că în alte ţări membre ale Uniunii Europene preţul a scăzut cu 12%. Or, de ce în România există această creştere iarăşi este un lucru pe care nu pot să mi-l explic în mod direct”, spune Frumosu, mai ales că România importă circa 25% din laptele pentru procesare.
În privinţa legumelor, creşterea de preţ este justificată, spune liderul sindicatelor din industria alimentară, prin faptul că volumul importurilor creşte în perioada „moartă” din punctul de vedere al producţiei. „La legume, lucrurile stau puţin diferit. În perioada aprilie-mai până în octombrie, importurile scad, dar din octombrie-martie importăm peste 80% din legume şi fructe”, spune Dragoş Frumosu.
În privinţa cartofilor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în primele nouă luni din acest an, preţurile acestora au crescut cu peste 20%. Producătorii spun că acesta reprezintă pentru ei „preţul corect”, iar fluctuaţia de preţ este urmarea fenomenelor meteorologice schimbătoare din timpul vegetaţiei.
„Trei ani la rând, preţul a fost foarte slab; anul trecut, unii au rămas cu cartofi nevânduţi, iar preţul în această perioadă era de 40 de bani şi nu a depăşit 50 de bani niciodată până în primăvară. Preţul acum este între 1 leu şi 1,2 lei, cu tendinţă crescătoare”, declara, la începutul lui septembrie, şeful Direcţiei Agricole Judeţene Harghita, Torok Jeno.
Cartofii vor fi mai scumpi în acest an, nu numai din cauza faptului că ploile şi mana au afectat culturile, dar şi deoarece există cerere pentru cartofii româneşti din partea unor ţări precum Olanda sau Grecia, tradiţional mari producătoare de cartofi, unde producţia a fost slabă din cauza secetei.
În privinţa cărnii de porc, importurile vor creşte la peste 80% din cauza pestei porcine, iar acest lucru va influenţa preţul cărnii şi al produselor din carne. „Dacă importam acum 2-3 ani cam 70% din necesarul de carne pentru consum şi procesare, din dezvoltarea fermelor din România până la apariţia pestei porcine africane scăzuse importul la 55% şi era un lucru pozitiv, iar în perioada următoare preconizez că vom importa peste 80%”, a mai spus Dragoş Frumosu, citat de Mediafax.
Potrivit datelor INS de la începutul lunii octombrie, preţurile de consum în luna septembrie 2018 comparativ cu luna septembrie 2017 au crescut cu 5,%, iar cartofii (cu 22,41%), legumele (+6,48%), conservele de legume (+13,67%), citricele şi fructele meridionale s-au scumpit cel mai mult în decursul lunii septembrie faţă de finalul anului trecut, în creştere fiind şi preţul combustibililor, şi tarifele pentru gaze naturale.