Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Test pentru depistarea predispoziţiei la boli grave

Test pentru depistarea predispoziţiei la boli grave

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 17 Octombrie 2012

În România va ajunge, în curând, un test care va permite depistarea încă din copilărie a predispoziţiei organismului pentru boli grave, precum precum cancerul sau scleroza în plăci.

Sistemul sanitar din România va avea, în curând, un test din salivă care va permite depistarea încă din copilărie a predispoziţiei orga-nismului pentru boli grave, a anunţat medicul Lygia Alexandrescu, lector universitar şi preşedinte al Societăţii Române de Educaţie Nutriţională. "Va ajunge în România un test din salivă care va determina predispoziţia organismului pentru anumite boli grave, precum cancerul, scleroza în plăci şi altele", a explicat medicul, cu ocazia Zilei Internaţionale a Nutriţiei.

Potrivit Lygiei Alexandrescu, stilul de viaţă şi alimentaţia sunt foarte importante pentru sănătate, idealul fiind ca alimentaţia zilnică să cuprindă cinci mese, dintre care trei principale şi două de fructe. "Fructele dulci vor fi consumate mai întâi, apoi cele acre. De asemenea, este nevoie de un somn bun şi de evitarea stresului şi a oboselii, acestea din urmă scăzând imunitatea organismului", a adăugat medicul.

Preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională a mai subliniat că este esenţial ca oamenii să fie obişnuiţi să citească etichetele de pe alimente.

"Orice aliment care are trecută pe etichetă apa ca prim element are o problemă şi, de aceea, trebuie evitat. Apoi, nu sunt de acord cu evitarea pâinii. În Biblie se vorbeşte frecvent despre pâine, ceea ce dovedeşte că este un aliment important. Este recomandată însă pâinea de secară, intermediară, adică aceea care are mai puţin gluten" , a mai spus Lygia Alexandrescu.

Cancerul, cauzat şi de stilul de viaţă necorespunzător sau de alimentaţie

Prof. dr. Natalia Cucu, director al Laboratorului de Cercetari în Epigenetică, susţine, la rândul ei, că prepararea alimentelor şi comportamentul alimentar sunt foarte importante. "Avem o mare responsabilitate asupra modului de alimentaţie, întrucât efectele se văd după 20 de ani şi se transmit până la a patra generaţie. De milenii, suntem 99,9% identici, doar 0,1 la sută ne diferenţiază, respectiv capacitatea noastră de a interacţiona cu mediul. În funcţie de relaţia noastră cu mediul, apar tulburări, dar şi boli grave, cum ar fi cancerul sau Alzheimer. Trebuie să avem o măsură în toate", a spus Natalia Cucu. Medicul Pavel Chirilă, doctor în ştiinţe medicale, a subliniat, în acelaşi context, că România este ţara europeană cu cel mai mare număr de bolnavi cu cancer, în special de colon, plămân şi creier. "O treime dintre aceste forme de cancer pot fi cauzate de stilul de viaţă necorespunzător şi de alimentaţie. Alimentele sunt implicate mai ales în cancerul de tub digestiv, din cauza nitraţilor şi a nitriţilor. Este vorba, în special, despre mezeluri, mai ales cele ieftine, şi de zahăr", a mai spus medicul Chirilă. Medicul a mai avertizat şi asupra unui alt pericol care vine de la aditivii alimentari, în număr de nu mai puţin de o mie pe piaţa românească. "Cei mai periculoşi sunt aspartamul şi benzoatul de sodiu, acesta din urmă fiind interzis în Europa de Vest. Acolo, este folosit benzoatul de potasiu, care nu este cancerigen", a precizat medicul. De asemenea, potrivit lui Chirilă, sticlele de plastic reprezintă o "sursă de cancer" dacă sunt ţinute în soare, pentru că eliberează bisfenol - substanţă chimică dăunătoare.