Mănăstirea CoziaRâul OltMănăstirea Ostrov, CălimăneştiMănăstirea Turnu - VâlceaCastrul roman ArutelaParcul „Poiana lui Căliman“Bolniţa Mănăstirii
Pelerini la „Via Domnului”
Mai mulți enoriași ai Bisericii Zlătari din București, precum și câțiva angajați ai „Ziarului Lumina”, însoțiți de părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, parohul acestei biserici, și de părintele Florin Constantin de la același lăcaș de cult, au făcut în ziua de 1 mai un pelerinaj la mănăstirile Jercălăi și Ghighiu din Arhiepiscopia Bucureștilor.
Profitând de ziua liberă și de vremea frumoasă, cu bucuria sărbătorii Învierii Domnului proaspătă în inimi, pelerinii au pornit la drum într-o atmosferă prietenească, din care nu au lipsit rugăciunea comună și cântarea imnurilor specifice perioadei pascale.
Prima oprire a fost la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii”-Ghighiu din Prahova, unde credincioșii s-au închinat la icoana Maicii Domnului „Siriaca” și au băut apă de la izvorul tămăduitor aflat în frumoasa grădină a mănăstirii.
Autocarul s-a îndreptat apoi spre Mănăstirea „Sfânta Maria”-Jercălăi, situată la marginea orașului Urlați din județul Prahova, unde se află secția de vinificație a Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În drum spre obiectiv, părintele Nicolae Dascălu le-a amintit participanților la pelerinaj rolul liturgic al vinului, menționând câteva dintre pasajele importante în care se vorbește despre vin și vița-de-vie în Sfânta Scriptură. „Întrucât vinul este element liturgic, tradiția Bisericii face ca totdeauna să privească cu respect către vița-de-vie și către vin. Mântuitorul Iisus Hristos, în Evanghelia după Ioan, Se prezintă pe Sine: «Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele», și face legătura aceasta între butucul de vie și Tatăl ceresc, Care îngrijește via și, astfel, face analogia între vița-de-vie şi Biserică”, a spus printre altele părintele Nicolae Dascălu.
La Jercălăi, părintele Cătălin Gutue, care este inginer agronom, dar și inspector în cadrul Sectorului agricol, viticol și silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a întâmpinat pelerinii și le-a fost ghid. Mai întâi, aceștia au putut vizita și s-au putut închina în biserica de lemn de la 1731, adusă aici de la Bran în 1956, și care a fost recent restaurată. Următorul popas în incinta mănăstirii a fost biserica nouă, cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Părintele Cătălin Gutue le-a vorbit pelerinilor atât despre cele două biserici, cât și despre specificul activității viticole din cadrul mănăstirii: „Mănăstirea Jercălăi are o plantație de viță-de-vie de circa 7,5 hectare, iar restul, până la 50 de hectare, se află pe domeniile schiturilor Chițorani și Ceptura, dar vinificația se face în totalitate aici, la Jercălăi”. Părintele inginer a explicat apoi că s-a reușit reconversia întregii plantații, care era veche de 70-80 de ani, iar acum se poate lucra mecanizat între rândurile de vie.
Pelerinii au fost conduși spre secția de vinificație, unde au avut parte de explicațiile celui care coordonează întregul proces de transformare a mustului în vin, inginerul enolog Claudiu Porumb. Vizitatorii au fost ochi și urechi la informațiile oferite despre lanțul lucrărilor care au loc pentru ca bobul de strugure să ajungă vin. Specialistul a explicat cum se obține vinul în general, aici principalul scop fiind obținerea vinului liturgic, dar și alte vinuri, între care noul „Ierbar”, un vin aromatizat cu pelin și alte plante aromatice culese de pe dealurile din împrejurimi. Inginerul a explicat și despre soiurile de aici: „Avem soiuri albe, precum Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, și soiuri roșii: Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon și Merlot. Obținem trei vinuri roze, cel mai pretabil pentru aceasta fiind Cabernet Sauvignon. Pentru soiurile aromate, cum este Muscatul Ottonel, sau semiaromate, cum este Sauvignon Blanc, vom menține la fermentație temperatura cea mai scăzută pentru a fixa cât mai mult din precursorii aromatici. Chiar și după inocularea drojdiilor de fermentație, căutăm ca fermentația să fie făcută tot la temperatură foarte joasă. Aceasta va însemna că vinurile de calitate se obțin cu o fermentație cât mai lungă”.
Pelerinii au aflat că în curând va fi finalizată noua secție de vinificație din cadrul cooperativei „Via Domnului”, cu dotări dintre cele mai moderne în domeniu.
Ultima parte a vizitei a fost și cea mai gustoasă, întrucât pelerinii au putut degusta o parte dintre vinurile produse în „Via Domnului”. Pentru ca bucuria să fie împărtășită și cu cei de acasă, vizitatorii au cumpărat din gama de vinuri aflate la vânzare și au plecat cu bucuria de a fi aflat lucruri noi, dar și cu convingerea că vinurile din gama „Via Domnului” sunt vinuri curate, fără intervenţii chimice, folositoare în actul liturgic, dar și dintre cele mai bune pentru a „veseli inima omului”, cu măsură și echilibru.