Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Aromele peştelui somn în două preparate simple

Aromele peştelui somn în două preparate simple

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 24 Feb 2025

Somnul este unul dintre cei mai mari pești de apă dulce, putând atinge o lungime de 3 metri și o greutate de 300 kg. Este un pește cu un aport moderat de grăsimi, dar se recomandă un consum echilibrat, deoarece carnea sa conține și mercur, de aceea trebuie gătit foarte bine. Cea mai obișnuită metodă de a găti somnul este prăjirea, dar el se poate prepara și la cuptor, fiert cu legume, la grătar, fript în tigaia grill, în ciorbe sau supe, pifteluțe etc.

Rețete

Somn la cuptor în sos de vin

Ingrediente: 500 g carne de somn tăiată în porții potrivite, sare și piper după gust, 250 ml de vin alb, 5-6 căței de usturoi, 3-4 linguri ulei de măsline, 1 crenguță de cimbru, 2-3 foi de dafin. Preparare: Bucățile de pește, spălate în prealabil, se asezonează cu sare și piper şi se pun pe o tavă de cuptor; se pisează usturoiul și se amestecă cu uleiul de măsline și vinul alb și se toarnă peste pește; se adaugă cren­guța de cimbru și foile de dafin, apoi se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 30 de minute. Se poate servi ca atare, cu mămă­liguță sau cu orice altă garnitură.

Ciorbă de somn

Ingrediente: 1 kg de somn curățat și tăiat cuburi, 2 cepe tocate mărunt, 1 ardei gras tocat cubulețe, 3-4 roșii proaspete decojite și tocate cuburi, 2 morcovi tocați cubulețe, ½ țelină tocată cubulețe, 4-5 linguri de ulei de măsline, sare și piper după gust, 4 l de apă, 1 l de borș acru de putină, 1 crenguță de cimbru, 1-2 legături de leuștean proaspăt tocat. Preparare: Se pune uleiul la încins într-o oală, se adaugă ceapa, morcovul și țelina și se călesc pentru 3-4 minute; se adaugă ardeiul gras și roșiile care se călesc la foc mic 2-3 minute, apoi se adaugă apa și se lasă să fiarbă aproximativ 10-15 minute; se adaugă borșul acru, sarea și piperul, iar după ce dă primul clocot, se adaugă bucățile de pește. Se lasă să mai fiarbă aproximativ 15 minute la foc potrivit, apoi se adaugă crenguța de cimbru şi se mai dă un clocot. Se servește cu leuștean proaspăt tocat. 

Citeşte mai multe despre:   Rețete  -   rețete cu pește