Din ce în ce mai mulți copii se plâng de dureri de spate, situație pusă de cele mai multe ori pe seama timpului petrecut în exces pe telefonul mobil. În realitate, postura incorectă poate fi un indiciu al unor de
Aromele peştelui somn în două preparate simple
Somnul este unul dintre cei mai mari pești de apă dulce, putând atinge o lungime de 3 metri și o greutate de 300 kg. Este un pește cu un aport moderat de grăsimi, dar se recomandă un consum echilibrat, deoarece carnea sa conține și mercur, de aceea trebuie gătit foarte bine. Cea mai obișnuită metodă de a găti somnul este prăjirea, dar el se poate prepara și la cuptor, fiert cu legume, la grătar, fript în tigaia grill, în ciorbe sau supe, pifteluțe etc.
Rețete
Somn la cuptor în sos de vin
Ingrediente: 500 g carne de somn tăiată în porții potrivite, sare și piper după gust, 250 ml de vin alb, 5-6 căței de usturoi, 3-4 linguri ulei de măsline, 1 crenguță de cimbru, 2-3 foi de dafin. Preparare: Bucățile de pește, spălate în prealabil, se asezonează cu sare și piper şi se pun pe o tavă de cuptor; se pisează usturoiul și se amestecă cu uleiul de măsline și vinul alb și se toarnă peste pește; se adaugă crenguța de cimbru și foile de dafin, apoi se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 30 de minute. Se poate servi ca atare, cu mămăliguță sau cu orice altă garnitură.
Ciorbă de somn
Ingrediente: 1 kg de somn curățat și tăiat cuburi, 2 cepe tocate mărunt, 1 ardei gras tocat cubulețe, 3-4 roșii proaspete decojite și tocate cuburi, 2 morcovi tocați cubulețe, ½ țelină tocată cubulețe, 4-5 linguri de ulei de măsline, sare și piper după gust, 4 l de apă, 1 l de borș acru de putină, 1 crenguță de cimbru, 1-2 legături de leuștean proaspăt tocat. Preparare: Se pune uleiul la încins într-o oală, se adaugă ceapa, morcovul și țelina și se călesc pentru 3-4 minute; se adaugă ardeiul gras și roșiile care se călesc la foc mic 2-3 minute, apoi se adaugă apa și se lasă să fiarbă aproximativ 10-15 minute; se adaugă borșul acru, sarea și piperul, iar după ce dă primul clocot, se adaugă bucățile de pește. Se lasă să mai fiarbă aproximativ 15 minute la foc potrivit, apoi se adaugă crenguța de cimbru şi se mai dă un clocot. Se servește cu leuștean proaspăt tocat.