Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Beneficiile plantei goldenseal în preparate reci
Goldenseal (Hydrastis Canadensis) este o plantă cunoscută și ca Orange Root sau Yellow Puccon, originară din America de Nord și Canada, unde crește în sălbăticie. Este utilizată de sute de ani în scopuri medicinale, fiind folosite atât rădăcina, cât și tulpina și floarea.
Goldenseal este considerat un antibiotic natural datorită conținutului ridicat de berberină, substanță activă cu rol antiinfecțios, antibacterian, antiviral, antifungic, antiparazitar. S-a constatat științific că extractul de goldenseal are capacitatea de a reface mucoasele de la nivelul întregului organism, este benefic în detoxifierea organismului și îmbunătățirea funcțiilor ficatului, splinei, pancreasului, vezicii biliare, în combaterea alergiilor și a bolilor infecțioase, precum Herpes simplex, Helicobacter pylori și bacilul Koch. Este utilizat, de asemenea, în tratamentul împotriva paraziților intestinali, cum ar fi Giardia, este eficient în combaterea afecțiunilor cardiace, în răceli şi sinuzită, ajută la refacerea articulațiilor deteriorate, la vindecarea bubelor dulci, la vindecarea anorexiei.
În România, goldenseal se găsește sub formă de capsule, pulbere sau plantă pentru ceai. Chiar şi aşa, planta poate fi folosită cu succes în salate, smoothie-uri, dressing-uri.
Rețete
Smoothie cu zmeură, afine, banană, iaurt şi pulbere de goldenseal
Ingrediente: 100 g zmeură, 100 g afine, 100 g banane, 10 g ghimbir, 250 ml iaurt, 20 g miere, 50 g pulbere de goldenseal. Preparare: Într-un blender, se pun fructele rând pe rând, apoi se adaugă ghimbirul, iaurtul și mierea, apoi se mixează până la consistența dorită, apoi se adaugă pulberea de goldenseal, se omogenizează bine, după care se poate servi.
Salată de pui cu dressing de miere şi pulbere de goldenseal
Ingrediente: 200 g de salată, un piept de pui fiert, 1 măr, 100 g nuci, 100 g stafide. Pentru dressing: 100 ml ulei de măsline, 4-5 linguri oțet de mere, 2-3 linguri de miere, 1 lingură de muștar, 2 lingurițe de pulbere de goldenseal, sare și piper după gust. Preparare: Se taie pieptul de pui în fâșii mici și se pune într-un bol. Se spală salata și se usucă foarte bine, apoi se taie și se pune peste pieptul de pui, se adaugă mărul taiat cubulețe și nucile tăiate felii, apoi se prepară dressing-ul. Într-un bol, se pun ingredientele pentru dressing rând pe rând, se mixează bine, se asezonează de sare și piper şi se toarnă conținutul peste salată; se amestecă bine până se omogenizează şi se potrivește de gust. Se poate pune pe deasupra puțin parmezan ras și se poate servi cu crutoane sau pâine prăjită.