Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Brânza de vaci și multiplele beneficii pentru sănătatea organismului

Brânza de vaci și multiplele beneficii pentru sănătatea organismului

Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 25 Feb, 2019

Deși brânza a devenit subapreciată de mulți pe motivul că are un conținut ridicat de grăsimi saturate, date noi atestă că aceasta nu are impact negativ asupra sănătății, ba chiar este foarte sănătoasă, ca parte a unui regim alimentar echilibrat. Prepararea brânzeturilor este una din cele mai vechi tehnici de pregătire a alimentelor. În 3000 î.Hr., sumerienii făceau 20 de tipuri de brânză.

Brânza de vaci se formează atunci când cazeina, o proteină din lapte, reacționează cu acidul și coagulează. Cazeina este o proteină foarte apreciată, în special de sportivi, deoarece se digeră greu și eliberează energia încet. Brânza de vaci este o sursă bună de minerale și vitamine: calciu, vitaminele D, A, E, vitamine din complexul B, magneziu, potasiu, fosfor, aminoacizi, proteine, zinc și seleniu, care joacă un rol esențial în multe dintre funcțiile corpului.

Cel mai important este aportul ridicat de proteine din brânză de vaci, pentru că are efecte pozitive asupra sănătății, și anume: previne cancerul de sân, întărește oasele, îmbunătățește funcțiile sistemului nervos și ale mușchilor inimii, ajută sistemul imunitar, ajută în curele de slăbire, previne diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, previne cariile dentare, cancerul de ficat, are proprietăți antioxidante, îmbunătățește digestia, ameliorează stările de stres și anxietate etc. Brânza este un produs din lapte care se fabrică în multe moduri și poate fi achiziționată în diferite forme în funcție de conținutul de lapte și grăsimi.

Rețetă:

Cheesecake cu brânză de vaci

Ingrediente: pentru crustă - 200 g făină, o linguriță praf de copt, 100 g zahăr, un ou, 100 g unt, vanilie după gust, un praf de sare. Pentru cremă - 1 kg brânză de vaci, 200 g zahăr, coaja de la o lămâie, 100 g făină, 4 ouă, 200 ml smântână, o linguriță extract de vanilie.

Mod de preparare: se bate untul cu zahărul, vanilia și oul, apoi se adaugă făina cernută împreună cu praful de copt și sarea, se amestecă până se obține un aluat omogen. Se pregătește o tavă rotundă de cuptor, se tapetează cu hârtie de copt, se pune 2/3 din aluat pe fundul tăvii, iar din restul de aluat se face o margine de jur împrejur, apoi se dă tava la cuptor pentru 10 minute și se pregătește ­crema. Se spumează brânza cu zahărul și coaja de lămâie, se adaugă făina și se amestecă ­bine, apoi se adaugă ouăle, unul câte unul, amestecând bine ­după fiecare. La final se pun smântâna și vanilia, se mai amestecă un pic. Se scoate ­crusta din cuptor și peste crusta rumenită se adaugă umplutura de brânză, apoi se nivelează cu o spatulă și se introduce în cuptor pentru 50-70 de minute la 150 de grade. Cheesecake-ul este bine să se servească a doua zi. Se poate orna pe deasupra cu frișcă și nucă de cocos. 

Citeşte mai multe despre:   reteta