Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Cătina albă, un sprijin al sistemului imunitar

Cătina albă, un sprijin al sistemului imunitar

Data: 02 Octombrie 2011

Dina F., Botoşani: "Am înţeles că în această perioadă este bine să consumăm fructe sau preparate din cătină albă. Aş dori să ştiu în ce afecţiuni este recomandată cătina şi de ce. Vă mulţumesc."

Prof. Constantin Milică: Fructele de cătină au un conţinut de vitamina C de peste zece ori mai bogat decât coacăzele negre şi decât citricele. Prin urmare, cătina stimulează imunitar şi măreşte rezistenţa organismului în faţa bolilor infecto-contagioase. În plus, participă la activitatea multor sisteme enzimatice, cu rol important în reglarea respiraţiei celulare şi în regenerarea ţesuturilor.

De asemenea, complexul de vitamine B, pe care cătina îl conţine, prezintă o diversitate de acţiuni terapeutice.

- Vitamina B1 (tiamina), numită şi vitamina performanţelor intelectuale, este implicată în stimularea funcţiilor întregului sistem nervos central, inclusiv a memoriei;

- Vitamina B2 are rol important în fixarea fierului în hemoglobină, în biosinteza proteinelor la persoanele anemice şi în degradarea grăsimilor la persoanele obeze;

- Vitamina B5 menţine buna funcţionare a glandelor suprarenale şi stimulează creşterea şi pigmentarea părului;

- Vitamina B9 participă la biosinteza fosfolipidelor din membranele celulelor nervoase, cu efect în stimularea memoriei;

- Vitamina B12 participă la formarea globulelor roşii, cu efect direct la persoane cu anemie accentuată şi leucemie, precum şi la menţinerea funcţiilor normale ale sistemului nervos central.

Vitamina H stimulează funcţiile pielii şi împiedică procesul de cădere a părului. Vitamina PP participă la procesele de oxidoreducere, în biosinteza unor hormoni naturali şi în reducerea colesterolului şi a lipidelor.

Dintre vitaminele liposolubile, cea mai importantă este vitamina E, aflată în cantităţi de peste 200 mg la 100 g fructe, mai mult decât la orice specie pomicolă.

În afară de vitamine, uleiul din fructele de cătină conţine o cantitate foarte mare de carotenoizi, cu proprietăţile anticancerigene, antioxidante şi imunostimulatoare, cu efecte directe în prevenirea cancerului uterin, de prostată şi pulmonar (la fumători), în distrugerea radicalilor liberi, precum şi în întărirea sistemului imunitar de rezistenţă.