Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Cătina albă, un sprijin al sistemului imunitar
Dina F., Botoşani: "Am înţeles că în această perioadă este bine să consumăm fructe sau preparate din cătină albă. Aş dori să ştiu în ce afecţiuni este recomandată cătina şi de ce. Vă mulţumesc."
Prof. Constantin Milică: Fructele de cătină au un conţinut de vitamina C de peste zece ori mai bogat decât coacăzele negre şi decât citricele. Prin urmare, cătina stimulează imunitar şi măreşte rezistenţa organismului în faţa bolilor infecto-contagioase. În plus, participă la activitatea multor sisteme enzimatice, cu rol important în reglarea respiraţiei celulare şi în regenerarea ţesuturilor. De asemenea, complexul de vitamine B, pe care cătina îl conţine, prezintă o diversitate de acţiuni terapeutice. - Vitamina B1 (tiamina), numită şi vitamina performanţelor intelectuale, este implicată în stimularea funcţiilor întregului sistem nervos central, inclusiv a memoriei; - Vitamina B2 are rol important în fixarea fierului în hemoglobină, în biosinteza proteinelor la persoanele anemice şi în degradarea grăsimilor la persoanele obeze; - Vitamina B5 menţine buna funcţionare a glandelor suprarenale şi stimulează creşterea şi pigmentarea părului; - Vitamina B9 participă la biosinteza fosfolipidelor din membranele celulelor nervoase, cu efect în stimularea memoriei; - Vitamina B12 participă la formarea globulelor roşii, cu efect direct la persoane cu anemie accentuată şi leucemie, precum şi la menţinerea funcţiilor normale ale sistemului nervos central. Vitamina H stimulează funcţiile pielii şi împiedică procesul de cădere a părului. Vitamina PP participă la procesele de oxidoreducere, în biosinteza unor hormoni naturali şi în reducerea colesterolului şi a lipidelor. Dintre vitaminele liposolubile, cea mai importantă este vitamina E, aflată în cantităţi de peste 200 mg la 100 g fructe, mai mult decât la orice specie pomicolă. În afară de vitamine, uleiul din fructele de cătină conţine o cantitate foarte mare de carotenoizi, cu proprietăţile anticancerigene, antioxidante şi imunostimulatoare, cu efecte directe în prevenirea cancerului uterin, de prostată şi pulmonar (la fumători), în distrugerea radicalilor liberi, precum şi în întărirea sistemului imunitar de rezistenţă.