Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Deficitul de iod în timpul sarcinii are consecinţe asupra fătului

Deficitul de iod în timpul sarcinii are consecinţe asupra fătului

Data: 05 Iunie 2011

Potrivit unui studiu britanic, deficitul de iod în timpul sarcinii poate provoca retard mintal viitorilor bebeluşi. Cercetătorii susţin chiar că şi un deficit de iod minor în organism poate afecta fătul. La studiu au participat peste 700 de adolescente de 14-15 ani din nouă şcoli din Marea Britanie. În urma analizelor medicale s-a stabilit că două treimi dintre voluntare aveau un deficit de iod. Adolescentele sufereau de un deficit semnificativ de iod, care ar putea să afecteze grav sănătatea unei generaţii viitoare, consideră experţii britanici. Conform medicului Mark Vanderpump, coordonatorul studiului, deficitul de iod în timpul sarcinii afectează funcţiile cognitive al copilului, iar un deficit de iod moderat spre sever la nivelul întregii populaţii reduce coeficientul de inteligenţă cu 10-15 puncte. Adăugarea acestui oligoelement în sare pare să fie cea mai ieftină metodă eficientă de a controla deficitul de iod. Deficitul de iod apare, printre altele, din cauza scăderii consumului de lapte, înregistrată în ultimii ani.