Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Deserturi cu unt de cacao

Deserturi cu unt de cacao

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 11 Iulie 2022

Untul de cacao este un tip de grăsime vegetală obținută din boabele arborelui de cacao. Mai este cunoscut și sub numele de ulei de theobroma, recunoscut pentru numeroasele sale beneficii atât ca ingredient în bucătărie, cât și ca produs cosmetic. Untul de cacao se obţine prin curățarea boabelor de cacao și lăsarea acestora la fermentat în frunze de bananier, apoi se coc, se îndepărtează coaja, se presează și se macină fin, de unde rezultă un lichid asemănător cu lichiorul de cacao. Acesta se lasă la răcit și se solidifică, căpătând aspectul ciocolatei negre. Această masă solidă este presată, pentru a se separa untul de cacao de pudra de cacao.

Untul de cacao are o culoare alb-gălbuie, o textură cremoasă și catifelată, cu miros și gust specific de ciocolată. Este bogat în grăsimi nesaturate omega 3 și omega 6, conține vitaminele A, E și K, precum și alte substanțe nutritive. Mai conține triptofan, substanță care contribuie la producția de serotonină, cunoscută și drept hormonul fericirii. Studiile de specialitate arată că untul de cacao reduce riscul de boli cardiovasculare, crește nivelul colesterolului bun, ameliorează simptomele astmului, întărește sistemul imunitar, îmbunătățește digestia, contribuie la hidratarea pielii, stimulează producerea de colagen etc.

Brioşe cu unt de cacao şi lapte

Ingrediente: 150 g unt de ­cacao, 1 ou, 250 g făină, 150 ml lapte, 150 g miere, 50 g cacao pudră, 2 lingurițe praf de copt, 1 linguriță oțet de mere.

Preparare: Se încălzește la foc mic laptele împreună cu mierea, apoi se adaugă untul de cacao și oul și se amestecă bine; se toarnă făina, cacaoa pudră, praful de copt stins cu oțet şi se amestecă bine până se omogenizează compoziția, apoi se pune în forme pentru brioșe care se dau la cuptor pentru aproximativ 25 de minute, la 180 de grade C.

Ciocolată de casă cu unt de cacao, fructe şi mix de sâmburi

Ingrediente: 200 g unt de cacao, 100 g cacao pudră, 150 g mix de fructe uscate, 100 g mix de sâmburi, 100 ml lapte de cocos, 3 linguri miere de albine, 1 vârf linguriță praf de scorțișoară, cardamom și ghimbir.

Preparare: Se toarnă într-un bol laptele de cocos, în care se lasă la hidratat fructele și sâmburii. Într-un alt vas, se pune untul la topit la bain-marie, apoi se adaugă mierea de albine și se omogenizează bine, după care se presară cacao pudră și mirodeniile; se amestecă bine, după care se pun fructele și sâmburii hidratați, împreună cu laptele în care au stat, și se omogenizează bine.

Com­poziția astfel obținută se toarnă în forme de silicon, care se lasă în frigider pentru câteva ore, apoi se poate servi.

 

Citeşte mai multe despre:   Rețete