Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Herpesul, transmisibil și prin alimente 

Herpesul, transmisibil și prin alimente 

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 14 Decembrie 2023

Alimentele și chiar unele supra­fețe din jur pot fi implicate în transmiterea virusului herpetic de tip 1, cel care provoacă herpesul oral. În urma unui studiu, ale cărui rezultate au fost prezentate în revista de specialitate Journal of Applied Microbiology, cercetătorii de la Universitatea Laval, din orașul canadian Quebec, au ajuns la concluzia că acest virus poate supraviețui pe alimente și pe anumite suprafețe cel puțin 24 de ore, menținându-și în acest timp capacitatea de infectare. Persistența virusului a fost demonstrată de cercetătorii canadieni în brânză, migdale, coaja de măr, sucul de portocale și în lapte, dar și pe suprafețe de oțel inoxidabil, aluminiu, sticlă sau plastic. Singura excepție observată în cadrul studiului a fost băutura carbogazoasă de tip Cola, în care virusul herpetic oral nu a supra­viețuit, probabil din cauza acidi­tății acestei băuturi. (I. N.)