Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Îndulcitorii trebuie consumaţi cu moderaţie

Îndulcitorii trebuie consumaţi cu moderaţie

Data: 31 Ian, 2011

Luaţi în doze mari, unii îndulcitori pot provoca probleme intestinale, alţii sunt suspectaţi că ar cauza diverse boli sau naşteri premature. Medicii şi cercetătorii se îndoiesc de utilitatea îndulcitorilor şi recomandă moderaţie, scrie site-ul lesquotidiennes.com. Fiind destinaţi, la început, diabeticilor, îndulcitorii sunt folosiţi din plin în regimurile de slăbire. Printre edulcorantele "nutritive" există zaharuri naturale, ca fructoza, şi sorbitolul, xilitolul, mai puţin dulci decât zahărul, folosiţi în bomboane, chewing-gum şi care nu produc carii. Dacă se depăşeşte însă "doza zilnică admisibilă", care defineşte un prag de toxicitate, îndulcitorii pot pune ceva probleme. De exemplu, siropul de agavă, amestec de fructoză şi glucoză, nu este recomandat diabeticilor. La unele persoane, consumul excesiv de fructoză poate duce la creşterea nivelului de trigliceride sanguine. Luat în doze mari, sorbitolul sau xilitolul poate provoca dureri abdominale sau diaree. De aceea, specialiştii în nutriţie recomandă moderaţie în consumul acestora.